Home Taxele notariale, mai mici cu 40%

Taxele notariale, mai mici cu 40%

5 min read
0
0
206
În unele cazuri, cum ar fi partajele şi dezmembrările, tarifele ar putea scădea chiar şi cu 90%
Veşti bune pentru cei care vor să-şi cumpere o nouă locuinţă. Începînd cu 1 ianuarie, notarii publici au redus tarifele cu pînă la 40% din cauza căderii pieţei imobiliare. Astfel, dacă valoarea proprietăţilor a scăzut, notarii publici au fost nevoiţi să îşi regleze şi ei tarifele, respectînd tendinţele pieţei imobiliare. Ei operează acum cu alte grile orientative de evaluare, care ţin cont de reducerea valorii proprietăţilor produsă în ultimul an. Astfel, dacă valoarea unui apartament a scăzut cu 40-50%, şi taxele ce trebuie plătite pentru acesta scad cam cu aceeaşi valoare.
Se reduce impozitul şi taxa de intabulare
Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) a anunţat că expertizele notarilor publici stabilesc valorile orientative ale locuinţelor, precum şi impozitul pe care vînzătorii trebuie să îl plătească statului în cazul unei tranzacţii. Scăderea valorilor din noua grilă aduce după sine reducerea taxelor percepute de notar, a impozitului datorat statului şi a taxelor de intabulare. Mai mult, notarii se pregătesc şi pentru reducerea onorariilor lor.
„Ordinul de ministru în cauză este încă pe circuitul administrativ şi ar putea să fie aprobat în trei-patru săptămîni. Noi am propus reduceri care merg şi pînă la 90% în anumite cazuri pentru anumite acte notariale“, a spus Laura Badiu, purtător de cuvînt al UNNPR.
Pentru actele de vînzare-cumpărare, taxele vor scădea cu 10-30%, iar pentru partaje şi dezmembrări, tarifele scad cu pînă la 90%.
Preţurile apartamentelor continuă să scadă?
Experţii imobiliari spun că este posibil ca anul acesta preţurile apartamentelor, în special al celor vechi, să continue să scadă uşor, iar al celor noi să stagneze sau chiar să urce cu cîteva procente. Astfel, este posibil ca imobilele din clădiri mai vechi să continue să se deprecieze, în funcţie de zonă, oraş, infrastructură, facilităţi, an de construcţie etc., iar apartamentele din clădiri noi (maximum 10 ani vechime) să se menţină ca valoare numai dacă în zona respectivă nu există prea multe oferte disponibile la vînzare. Cristian Clenciu, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), consideră că urmează un an de scăderi de preţuri. „În ceea ce priveşte locuinţele vechi, am putea spune fără să riscăm prea mult că preţurile vor mai coborî cu cel puţin 5-10%. Despre cele noi, se poate spune că va fi cel mult o stagnare“, a spus Clenciu. În 2010, preţurile apartamentelor au scăzut, în medie, cu peste 12% faţă de 2009.

sursa: Monitorul Expres

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Unde trăiește Dumnezeu?” de Hedi SIMON

Omul Îl caută dintotdeauna pe Creatorul său precum caută firul de paie de care să se agațe…