Home Tensiunile din Orientul Mijlociu taie din profiturile companiilor romanesti

Tensiunile din Orientul Mijlociu taie din profiturile companiilor romanesti

2 min read
0
0
279

Exporturile noastre sunt acum blocate din cauza situatiei grave. Iar cresterea preturilor la carburanti afecteaza operatorii aerieni care trebuie sa plateasca in plus pentru kerosen.

In Egipt companiile romanesti au vanzari de 180 de milioane de euro anual. Exportam in principal lemn, componente auto, fonta, fier si otel. Din Plopeni, o fabrica le trimite egiptenilor piese pentru tractoare.

In Libia, exporturile ajung la 45 de milioane de euro. Vorbim in special de cereale, animale si alte produse alimentare. Iar fermierii nostri spun ca de aproape o luna libienii nu-si mai pot onora comenzile.

Tot din cauza tensiunilor din Libia s-a scumpit si kerosenul – combustibilul folosit in aviatie. Evolutia surprinzatoare le-a dat peste cap planurile celor de la Tarom care si-au vandut 30% dintre biletele pentru sezonul estival in urma cu 2-3 luni, iar acum trebuie sa acopere din resurse proprii diferenta de costuri.

Potrivit Business Magazine potentialul de afaceri dintre Romania si aceste tari este de peste 10 miliarde de euro.

In topul exportatorilor catre tarile cu probleme sunt si companii cu nume mari. Dacia este cel mai mare exportator catre Bahrein, Olcthim e compania romaneasca cu cele mai mari vanzari in egipt iar producatorul de electrocasnice arctic se afla pe locul 5 in topul exportatorilor catre Libia.

Deocamdata nu se stie cand vor putea fi reluate exporturile in zona cu probleme.

SURSA: http://stirileprotv.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Hrană umedă pentru pisici: beneficii pe care trebuie să le cunoști

Hrana umeda pisici este unul dintre alimentele preferate de către feline datorită tuturor …