Home Breaking News Stiri Exclusive Teodor Danalache: “Oamenii se astepta ca lumea sa fie asa cum o vad si o inteleg ei”

Teodor Danalache: “Oamenii se astepta ca lumea sa fie asa cum o vad si o inteleg ei”

9 min read
0
0
581

Fiecare om vede lumea in felul lui propriu, in functie de patimile care il inrobesc. Cate patimi, tot atatea moduri de a vedea lumea. Pentru ca aceasta lume a ajuns sa fie vazuta in mod pacatos, Dumnezeu ne porunceste sa lepadam lumea din inima noastra, spre a putea vedea maretia starii noastre celei dintai, zicand: “Nu stiti, oare, ca prietenia lumii este dusmanie fata de Dumnezeu? Cine deci va voi sa fie prieten cu lumea, se face vrajmas lui Dumnezeu” (Iacov 4, 4).

Precum pestele nu stie despre apa, pana ce nu esueaza pe uscat, tot asa, oamenii nu inteleg mediul in care traiesc si cu care s-au obisnuit, pana ce nu ies din el. Inselarea este poate cea mai mare cadere duhovniceasca a lumii de astazi. Doar foarte putini sunt aceia care isi mai dau seama de inselarea si de manipularea la care sunt supusi, luptand cu tarie sa nu piarda contactul cu realitatea. Astazi, discernamantul este din ce in ce mai greu de dobandit si de pastrat.

Asteptarile oamenilor

Astazi, oamenii se asteapta ca lumea sa fie rea, violenta si desfranata, spre deosebire de vremurile dinainte, cand oamenii se certau mult mai greu, fiecare avand alte asteptari de la cei din jur, considerand lumea ca fiind buna si necrezand atat de usor intentiile rele ale cuiva. Desi patimile sunt parca mai violente ca oricand, acestea nu au lipsit insa niciodata din lume.

Urmarirea programelor mass-media (in special, cele televizate) implica doua mari pericole: dependenta si manipularea. Daca, pana nu demult, o crima era cunoscuta doar de oamenii locului, astazi, prin mijloacele de informare mass-media, ea este aflata de o tara intreaga. Manipularea mestesugita de mass-media inrobeste tot mai multi oameni, cazuri exceptionale sau rare ajungand sa fie vazute drept generale si posibile oricand. Teama si stresul se arata a fi mijloacele cele mai eficiente de instrainare si de control.

Pana nu demult, familia, comunitatea, Biserica si Scoala erau modelele de referinta ale fiecarui om. Astazi, insa, acestea au ajuns sa fie luate in ras de o societate tot mai patimasa. Mijloacele de comunicare publica (televizorul, internetul, reclamele) au o putere mai mare de a forma (deforma) caractere umane decat institutiile traditionale.

Proiectia video are o putere uriasa de a manipula si de a influenta comportamentul uman. Astfel, de la vizionarea cu atentie a unor imagini video si pana la identificarea personala cu acestea, nu mai este decat un singur pas. Omul a ajuns sa se identifice pe sine cu ceea ce vede la televizor si cu ceea ce i se spune in reclame: se crede sportiv, se crede viril, se crede puternic, se crede vesnic tanar, se crede nedreptatit, se crede inselat, se crede neluat in seama etc.

Asteptarile unui om manipulat nu vor fi niciodata implinite, caci realitatea este cu totul alta decat cea servita de sursa de manipulare. Media foloseste intotdeauna modele ireale si imposibil de urmat in realitate: barbatii sunt intotdeuna frumosi, puternici si potenti, in timp ce femeile sunt foarte aranjate, fericite si ispititoare. Preferand aceasta lume artificiala, omul ajunge sa se identifice cu personaje fictive si sa aibe asteptari dintre cele mai nepotrivite de la cei din jurul sau.

Pana sa se dezvolte societatea urbana si tehnica digitala, fiecare persoana stia clar care este rolul ei in familie si in comunitate. Daca lumea se schimba neincetat, firea omului nu se poate insa schimba. De la nastere, omul are sadit in sine un mod de-a fi pe care, daca nu-l urmeaza, il poate cel mult instraina, insa nicidecum schimba. Daca un lucru schimbat poate functiona, un lucru instrainat (denaturat) insa, nu va functiona niciodata. Omul trebuie sa se intoarca la vietuirea lui fireasca.

Cu cat asteptarile omului de la viata sunt mai instrainate de realitate, cu atat el va suferi mai mult; de aici, numarul tot mai mare de conflicte interioare si depresii, de certuri si divorturi. Schimbarea mintii (pocainta) este singura cale pe care poate omul sa se nasca din nou, dandu-si seama de inselarea in care a ajuns sa traiasca si de realitatea pe care a trecut-o cu vederea.

Imprastierea mintii este una dintre cele mai grave urmari ale avalansei de informatii la care omul se supune de bunavoie. Astazi, paza mintii este vazuta ca ceva cu totul strain si nepotrivit societatii moderne, daca nu chiar ca un complex al omului limitat. Astfel, pentru ca oamenii nu mai sunt in stare sa filtreze, prin ratiunea luminata de har, toata informatia primita, ei ajung sa se obisnuiasca cu lucruri dintre cele mai scandaloase.

Deoarece aproape orice program media are la baza o patima, singura modalitate de a rezista manipularii si instrainarii de realitate ramane lupta duhovniceasca impotriva patimilor. Viata crestina este calea pe care omul poate sa reziste procesului de inselare si improprierii multor asteptari irationale si chinuitoare. Castigarea harului Duhului Sfant, prin rugaciune, Spovedanie si Impartasanie, se arata a fi vitala, precum si este.

Asteptarile oamenilor stau in legatura cu modul in care acestia vad lumea inconjuratoare. Atata timp cat omul cauta sa-L cunoasca pe Dumnezeu, prin rugaciune, lecturi filocalice si intalniri cu oameni duhovnicesti, el reuseste sa se pazeasca pe sine de inselare, avand numai asteptari mantuitoare. Unde este harul lui Dumnezeu, acolo este pace statornica.

Teodor Danalache
SURSA: http://www.crestinortodox.ro

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…