Home Breaking News Toată producția de fire de argint din lume a ajuns în mâinile unei românce de descendenţă regală

Toată producția de fire de argint din lume a ajuns în mâinile unei românce de descendenţă regală

19 min read
0
0
187

Alina Sturdza, descendenta celebrei familii de domnitori, a cumpărat tot firul de argint din lume. Momentan, produsele realizate din acest material se comercializează exclusiv în România.

Urmând exemplul bunicului său, Dimitrie Sturdza, Alina Sturdza a inființat acum 11 ani propria companie de vânzări directe, Capra Nera. A pornit aproape de la nimic și a ajuns azi să comercializeze prin metoda vânzărilor directe sute de produse, de la cosmetice de întreținere și terapeutice, la produse de întreținerea casei, pentru sănătate, textile și accesorii.

Mai mult,  compania sa este singura din lume care deține fir de argint. “În 2000, am pornit de la patru cămăși, iar acum comercializăm peste 357 de produse, sub trei branduri distincte: Capra Nera, care este marca noastră de textile, Alive, marca de produse terapeutice și Deesse-marca de cosmetice a DEESE AG pe care o comercializăm și noi”, a povestit pentru MONEY.ro Adrian Sasu, director de vânzări în cadrul companiei. Toate produsele Capra Nera și Deese sunt realizate după formulele proprii ale companiei care realizează și materia primă pe plantații din Elveția. Producția se realizează în proporție de 80% de către DEESSE AG în Elveția, iar restul în unități ale partenerilor din Franța, Germania, Austria și Israel.

Cum a ajuns tot firul de argint din lume în posesia Alinei Sturdza

Compania românească a ajuns treptat să comercializeze cea mai vastă gamă de produse pe bază de argint, fiind și singura din România care deține, printre altele, șosete și lenjerie intimă cu fir de argint. Anul trecut însă, Alina Sturdza a dat lovitura și, aproape că din întâmplare, a devenit posesoarea a 200 de tone de fir de argint, fiind astfel singura deținătoare din lume a acestui material. Nota de plată a fost pe măsură- aproximativ 2 milioane de euro. ”Alina Sturdza, care este acționarul majoritar al Capra Nera, a găsit acest fir și s-a gândit că poate fi o oportunitate de afaceri. Așa că a cumpărat toate cantitatea de la compania producătoare Hermann Buhler”, explică Sasu potrivit căruia, Hermann Buhler s-a obligat prin contract să nu mai producă acest material. „ Capra Nera deține licența pentru toată cantitatea de fir de argint din lume. Este o cantitate care ne ajunge pentru următorii 10 ani”, mai explică directorul companiei de vânzări directe. Din datele Capra Nera, la ora actuală nemții de la Hermann Buhler sunt singurii producători de fir de argint din lume, după ce comcurenții lor, o firmă japoneză, a fost grav afectată de cutremurul din martie 2011.

Argintul prinde la români

Momentan, textilele Capra Nera cusute cu fir de argint sunt disponibile numai pe piața din România. Cu toate acestea, vânzările companiei pe acest segment sunt semnificative. Lunar se vând între 3.000 și 4.000 de perechi de șosete și 1.000-2.000 de chiloți de damă pe lună. Prețul unei perechi de șosete este de 8 euro, iar pentru o pereche de chiloți se percep între 15 euro și 16 euro.”Produsele pe bază de argint (textile, suplimente alimentare și pentru curățenia casei n.red) reprezintă aproximativ 10% din cifra de afaceri”, explică Sasu.

Începe marea globalizare

Pentru afacerea Alinei Sturdza, anul viitorul va fi unul extrem de important. La 1 ianuarie 2012, Capra Nera va face primul pas oficial în afara României. Compania își va deschide atunci primul său birou de peste granițe, în Turcia. “Investiția nu este spectaculoasă. Avem un birou închiriat și un depozit, ce va deservi momentan doar piața locală. Ulterior, este un punct strategic și pentru țările vecine”, a mai declarat pentru MONEY.ro, directorul de vânzări al Capra Nera, care susține că în sistemul de vânzări Capra Nera au intrat deja 50 de cetățeni turci.

Acoperire pe tot globul

Cel mai important proiect recent al celor de la Capra Nera este însă o platformă online care va permite oricărei persoane din întreaga lume să devină client Capra Nera și care a presupus o investiție de peste 50.000 de euro. De succesul acestei platforme depinde și expansiunea  ulterioară a companiei prin birouri locale,  strategia fiind de a deschide  o reprezentanţă în fiecare țară în care se strâng peste 100 de clienți.„De la 1 ianuarie 2012 va fi funcțională cea mai mare platformă comercială online pentru vânzările directe din lume. Noutatea constă în faptul că, cu ajutorul acestei platforme, poți găsi clienți sau consilieri foarte ușor, în toată lumea. Cei aflați deja în sistem pot distribui online un cod de vânzare cu care, cei interesați pot cumpăra la rândul lor pentru uzul personal sau pentru a face afaceri. Practic, această platformă va oferi posibilitatea oricărei persoane, din orice zonă a globului s-ar afla, să cumpere produsele noastre, fără a fi nevoie să cunoască vreun consilier. Astfel, produsele Capra Nera și Deese se vor regăsi în orice colț al lumii”, explică Sasu. Costurile pentru intrarea în sistem se ridică la 100 de lei, în cazul românilor și de 20 de euro pentru străini.

Colaborare inedită

Tot ca parte din planul de a deveni o companie globală, a venit și colaborarea Capra Nera cu creatorul de moda Romanița Iovan. La aniversarea a 20 de ani de activitate în domeniul designului vestimentar, aceasta a lansat pe piață primul produs de serie marca Romanitza-Little Black Dress-Romanitza 20, care va fi comercializată exclusiv de Capra Nera. „În România se vor vinde 500 de rochii, la un preț de 200 de euro, începând cu 1 noiembrie. Ulterior, vom distribui produsul și în Elveția, Germania și Austria. Vor fi câte 500 de bucăți pentru fiecare țară. Odată cu lansarea acestui produs se va face trecearea mărcilor Capra Nera și Alive la nivel global”, a explicat Sasu. Investiția celor de la Capra Nera în acest proiect se ridică la aproximativ 100.000 de euro.

Efectele benefice ale crizei

Pentru cei de la Capra Nera, criza financiară care a zguduit întreaga lume a avut efecte nefaste, dar a fost și de ajutor. Creșterea șomajului i-a determinat pe tot mai mulți români să ia în considerare veniturile generate de vânzările directe. Drept urmare, numărul celor care au intrat în sistem cu gândul de a face din asta o afacere a crescut. „Anul acesta, numărul consilierilor noștri a crescut cu peste 50%, iar până la finele acestui an estimăm să ajungem la o creștere de 60%. De asemenea, ca urmare a dezvoltare a platformei, estimăm că în primul trimestru al anului viitor numărul de consilieri va crește din nou cu aproximativ 50%”, mai spune Sasu. La ora ctuală, Capra Nera are la nivel local 2.000 de persoane înscrisem în sistem, dintre care în jur de 20% fac afaceri cu aceste produse vânzând mai departe și căutând recruți „Majoritatea intră în sistem pentru a fi ei consumatori și a beneficia de discounturi. Restul, care fac afaceri, trebuie să se organizeze ca firmă sau ca persoană fizică autorizată”,a declarat directorul de vânzări. Câștigurile celor care intra în sistemul Capra Nera pentru a-și spori veniturile variază între 1.000 de euro, pentru un lider care are cel puțin patru recruți și 5.000 de euro pe lună, pentru cei care au peste 40 de persoane recrutate. Aceasta în condițiile în care, liderii câștigă atât din vânzarea pe care o fac ei înșiși dar și din vânzările realizate de recruții lor.

Partea nefastă a crizei

Chiar dacă din perspectiva numărului de persoane intrate în sistem compania a avut mult de câștigat în ultima perioadă, din punct de vedere financiar Capra Nera a avut și o perioadă de cădere. O scădere care a devenit „controlată” , după cum spune directorul de vânzări al companiei. „În 2008 am ajuns la break even, numai că în 2009, am înregistrat o scădere a vânzărilor de 19%”, povestește Sasu, potrivit căruia în 2010 au reușit să țină scăderea în frâu-vânzările s-au diminuat cu 4%. Cum au făcut? „Am reorganizat modul în care facem business. Am gândit posibilități noi de intrare în afacere, am redus valoarea pachetului inițial de la 200 de euro la 100 de lei, am regândit planul de carieră de la nivelul intrării în sistem, am introdus produse noi pentru a stimula vânzările și am început să fim mai vizibili pe piață, atât online cât și off-line. De asemenea, ne-am mărit segmentul de piață, în care am inclus și persoanele de la 30 la 40 de ani, pentru că până atunci segmentul era format din persoane de peste 40 de ani.Pentru a plusa, ne-am dat seama că trebuie să pierdem, lucru pe care ni l-am asumat. Am investit în chestiuni aparent inutile, dar acestea se vor regăsi în profitul din 2012”, a mai explicat managerul Capra Nera, potrivit căruia compania și-a păstrat politica de prețuri. „Produsele Capra Nera nu sunt cele mai scumpe, dar sunt produse de top. Spre exemplu, pe segmentul de creme, prețurile variază între 20 de euro și 58 de euro”, mai spune Sasu.

În 2010, compania a avut o cifră de afaceri de 1,3 milioane de euro. Pentru 2012 însă, estimează o creștere a afacerilor de 30%.

Dimitrie Sturdza și cosmeticele

Povestea DEESE AG, grup din care face parte Capra Nera, a început în 1971, când Dimitrie Sturdza s-a decis să facă pasul de la statutul de angajat la cel de antreprenor. „În anii 70, Dimitrie Sturdza era un jucător de tenis reputat în Elveția. Nu avea însă potențial financiar, așa că a fost nevoit să lucreze într-o companie de vânzări directe. Până la vârsta de 30 de ani, a lucrat în acest sistem, fapt ce l-a ajutat să câștige atât bani cât și experiență în domeniu pentru a demara propria afacere”, mai explică Sasu. Acum DEESE AG, o companie cu afaceri de 60 de milioane de euro, are reprezentanțe în 24 de state din întreaga lume și este liderul pieței de cosmetice din Elveția.

Potrivit ultimului clasament Forbes, Dimitrie Sturdza este al 19-lea cel mai bogat român, cu o avere estimată la 180-190 milioane de euro.

SURSA: http://www.money.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Breaking News

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

La ce sa fii atenta atunci cand cumperi o haina de blana de vulpe de pe Internet: 3 lucruri care conteaza

Faptul ca poti achizitiona online haine de blana este un mare avantaj, mai ales atunci can…