Home Breaking News Stiri interne Top 10+10 femei în politica românească

Top 10+10 femei în politica românească

32 min read
0
0
1,415

Ludovic Orban, un policitician slobod la gură, acuza în urmă cu câţiva ani, cu tupeul celui aflat la putere, că în politica românească multe dintre vedetele feminine au ajuns „pentru că au trecut prin paturile şefilor”.
Chiar dacă afirmaţia a fost vehement contestată de „şeful” Stolojan, impresia că în politica noastră se derulează scene de cabaret ieftin este încă puternică.
Şi totuşi, Ludovic Orban avea şi dreptate: „Politica românească are nevoie de femei pentru că acestea sunt mai cerebrale decât bărbaţii”. Pot decide mai bine decât bărbaţii. „Deciziile se iau de la nivelul creierului şi, uneori, în anumite situaţii, femeile pot lua decizii mai bune decât bărbaţii”, spune Orban, susţinut şi de câteva doamne ale politicii româneşti.

Iată un Top 10+10 politiciene române ale momentului şi cum au devenit ele celebre.

Alina Gorghiu, 35 de ani-liberală

Licenţiată în studii juridice, cu studii postiuniversitare în acest domeniu, a lucrat ca avocat colaborator şi la cabinetul lui Bogdan Olteanu ( 2003-2004), căruia i-a fost şi iubită.
Şi-a început cariera politică în 2002, în Partidul Naţional Liberal, sector 5. Din 2008, este deputat în Parlamentul României, reprezentant al locuitorilor Colegiului 22, sector 5. Succesul acesteia în Sectorul 5 a fost pus pe seama legăturii intime cu fostul ministru Mihai Voicu, pe atunci, preşedinte interimar al filialei de sector.

Adriana Săftoiu,  43 de ani-liberală

Adriana Săftoiu a absolvit Facultatea de Litere, a urmat studiile postuniversitare la Facultatea de Jurnalism.

După absolvirea facultăţii, Adriana Săftoiu a lucrat la agenţiile de presă Rompres şi Mediafax (1993-1998), fiind apoi purtător de cuvânt al Guvernului (1998-2000).

A fost numită apoi şef de cabinet la Ministerul Transporturilor, pe vremea lui Traian Băsescu, cel mai puternic bărbat din prezentul politic românesc, cel care o alinta „Pufulete” şi care era, pe la începutul primului mandat la Cotroceni, nedespărţit de fosta jurnalistă.
La alegerile din noiembrie 2004 a fost aleasă deputat de Bucureşti pe listele Alianţei PNL-PD, însă o lună mai târziu îşi dă demisia din Parlamentul României. Imediat după aceea, este numită Consilier Prezidenţial, purtător de cuvânt al preşedintelui României, Traian Băsescu.
Demisionează din această funcţie în martie 2007, la numai 10 zile de la demisia soţului ei, Claudiu Săftoiu din funcţie de director SIE.
Din 2008 este deputat al PNL, în Colegiul Urlaţi, Prahova.

Sulfina Barbu, 43 de ani-democrat-liberală

Inginerul geolog Sulfina Barbu este membru al Partidului Democrat din 1997. S-a impus pe scena politică măritată fiind, plus mamă a unei fetiţe. Despre şefa femeilor pedeliste nu se poate spune că ar fi fost propulsată în cariera politică de vreun bărbat puternic sau cu mare vizibilitate. Au adus-o în prim-plan dorinţa de a face o carieră, tenacitatea şi firea voluntară. Bineînţeles, acestea au fost dublate şi de anumite capacităţi intelectuale.

A deţinut funcţia de Ministrul Mediului şi Gospodăririi Apelor 2004-2007, în guvernul Tăriceanu.

În prezent, doamna Sulfina este deputat în Parlamentul României, preşedinte al Comisiei de Administraţie Publică, Amenajarea Teritoriului şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor.

Cristina Pocora, 31 de ani – liberală

Absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Politice (SNSPA) şi a unui master în Comunicare Politică.  Între 2002-2005 a ocupat funcţia de secretar Comisiilor DRN (Delegaţia Reprezentanţilor Naţionali) ai PNL.
Din 2006, ocupă postul de Secretar de Stat în cadrul Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul., iar în 2008 a fost aleasă deputat PNL în Ialomiţa. A ajuns să facă politică la nivel înalt sprijinită de ex-premierul Călin Popescu-Tăriceanu.

Teodora Bertzi, 51 de ani-liberală

Medic de profesie, Teodora Bertzi a intrat în politică încă din 1991, ca membră PNL-AT. A fost aleasă deputat de Maramureş între 1992-1996. A  lucrat apoi  ca expert guvernamental la Departamentul pentru Protecția Copilului a Guvernului Romaniei (1997-2000) si apoi ca secretar de stat la Oficiul Român pentru Adopții (ORA) (2005-2007).
În mai 2007, Theodora Bertzi a fost numită în funcția de secretar de stat, coordonator al Departamentului Afaceri Sociale și Egalitate de Șanse din Ministerul Muncii, Familiei și Egalității de Șanse. În spatele ei se află un bărbat cunoscut. Mult mai cunoscut ca ea, ce posedă o voce puternică, dar caldă. Este Ducu Bertzi, un fin rapsod de colinde maramureşene.

Daciana Sârbu, 33 de ani-social-democrată

Licenţiată în drept şi management politic, are o relaţia lungă cu PSD, fiind membră a acestei formaţiuni politice de 13 ani.
Din 2001, până în 2003 a fost consilier al primului ministru, iar în 2004 este numită Preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret. Deputat de Argeş în Parlamentul româniei, între 2004-2007 şi euroobservator între 2005-2006.
În prezent, ea este europarlamentar. Şi-a făcut loc la masa bogaţilor din politică susţinută fiind de puternicul bărbat Ilie Sârbu, preot bănăţean şi membru marcant al PSD,  fost lider al agriculturii româneşti între anii 2001-2004 şi 2008-2009.
Acum, distinsa Daciana este sprijinită de un alt bărbat puternic, şoţul Victor Ponta, liderul PSD şi al Opoziţiei. Înainte de a fi aleasa “Micului Titulescu”, blonda din PSD s-a iubit cu Mihai Morar şi Robert Turcescu.

Andreea Vass, 32 de ani-democrat-liberală

Licenţiată în studii economice, Andreea Vass este lector la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Şi-a început cariera politică în 2005, fiind consilier al Administraţiei Prezenţiale, Departamentul de Politici Economice şi Sociale. Momentul coincide cu numirea lui Theodor Stolojan, în funcţia de consilier prezidenţial. În 2007, şi-a urmat  mentorul în Parlamentul European, fiind consilierul acestuia până anul trecut. În prezent este consilier personal al premierului Emil Boc. S-a spus chiar făţiş că Andreea Vass îi este mai mult decât recunoscătoare finanţistului Stolojan. Cei doi au fost acuzaţi şi că au concertat mânării imobiliare într-un scandal a cărui miză era de ordinul milioanelor de euro.

Raluca Turcan , 34 de ani-democrat-liberală

Ca şi Andreea, şi Raluca este licenţiată în studii economice, studii pe care le-a aprofundat continuând cu un master în comunicare şi relaţii publice. Ca şi Andreea, şi Raluca a intrat pe uşa din faţă a politicii româneşti, tot graţie lui Theodor Stolojan.

A fost consiliera acestuia încă din 2000. Stolojan i-a devenit ulterior naş, când aceasta s-a căsătorit cu Valeriu Turcan (purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu), în 2004.

În prezent, Raluca Turcan este vicepresedinte PD-L şi deputat de Sibiu în Parlamentul României.

Olguţa Vasilescu, 36 de ani-social-democrată

Absolventă a facultăţii de Litere şi cu un doctorat în Teoria Artelor, Lia Olguţa Vasilescu şi-a început viaţa politică la România Mare, partidul tribunului Corneliu Vadim Tudor. Intimităţile dintre tânăra aspirantă la gloria în politică şi pamfletarul lider al României Mari au scos la iveală articole incediare, dar porecla „politicianul de sub birou” cu care este alintată acum Lia.
După un scandal în PRM, Olguţa s-a transferat la PSD, iar în 2008 a devenit unul dintre cei mai tineri senatori ai României.

Ana Birchall, 35 de ani-social-democrată

Se legitimează cu o educaţie  dobândită în Statele Unite, la Yale Law School- masterat şi doctorat.

În 2003, Ana Birchall a decis să revină în România și să intre în politică, începându-și această carieră de pe poziția de consilier al Ministrului Afacerilor Externe, apoi secretar executiv PSD pentru egalitate de șanse, actualmente fiind şef al Departamentului de educație publică și cercetare al PSD și purtător de cuvânt al PSD București.

Purtător de cuvînt al PSD Bucureşti, secretar executiv al partidului, şefa departamentului de educaţie din PSD.

A fost „în cărţi” pentru a candida la Vaslui, pentru Camera Deputaţilor, dar şi ca să preia şi scaunul ministerial al Educaţiei şi Cercetării. Un filmuleţ care a circulat pe internet şi care îi denigra imaginea, a făcut-o pe Ana Birchall să renunţe la candidatură. Scandalul a fost aplanat şi publicaţia şi-a cerut scuze, confirmând că nu Ana Birchall era protagonista filmului.

Lavinia Șandru, 35 de ani

Lavinia Şandru a absolvit academia de Artă Teatrală din târgul Mureş şi un Masterat în Ştiinţe Politice la Universitatea din Bucureşti.

Fâşneaţă şi teribilistă, şi-a început cariera politică în cadrul Partidului Democrat, îndeplinind funcțiile de secretar executiv al Departamentului de imagine (2001 – 2002), secretar executiv al Departamentului de relații internaționale (2002 – 2005), președinte al filialei din Târgu Mureș a partidului (2004 – 2005). În 2004 a fost aleasă deputat de Mureș.
În 2005 a înfiintat, împreună cu Cozmin Guşă, Partidul Inițiativa Națională, unde a ocupat funcţia de vicepreședinte. Din 2009 a devenit preşedintele acestui partid care a îmbrăţişat, din acel moment, doctrina social-ecologistă.

În 2007, a candidat pe lista PIN pentru Parlamentul European, dar partidul nu a trecut pragul electoral. În 2008, a candidat la un post de deputat independent de Bucureşti, dar nu a intrat în Legislativ.
Lavinia Sandru a făcut mai multe declaraţii „incomode” şi l-a determinat pe preşedintele Traian Băsescu s-o trimită mai mult sau mai putin voalat “pe centura politicii”.
În 2005, s-a căsătorit cu PDL-istul Darius Vâlcov, primarul oraşului Slatina.
Lavinia Şandru este singura femeie, lider a unui partid politic din România, statut pe care are graţie legăturilor strânse cu fostul politician, actualul consultant, Cozmin Guşă. Nu de puţine ori s-au făcut aluzii, mai mult sau mai puţin voalate, că între cei doi relaţia intimă este înfloritoare.

Roberta Anastase, 34 de ani-democrat-liberală

Este absolventă de sociologie şi ştiinţe politice. În 1994 a cucerit titlu de Miss România.
Fiica lui Cornel Anastase, fost şef al Uzinelor 1 Mai şi apoi subprefect de Prahova, Roberta Anastase  devenit membră PD în 1991, când avea doar 15 ani. De-a lungul timpului a deţinut mai multe funcţii în partid, printre care şi cea de vicepreşedinte a Organizaţiei de Tineret PD (1997-2001), vicepreşedinte a organizaţiei de femei PD-L.
La alegerile din 2004 este aleasă deputat de Prahova, iar între 2006-2008 a fost europarlamentar.
Din 2008 este preşedintele Camerei Deputaţilor, fiind prima femeie care ocupă această funcţie în Parlamentul român. A fost şi este puternic susţinută de Traian Băsescu.

Anca Boagiu, 42 de ani-democrat-liberală

Anca Boagiu este inginer hidrotehnician şi o altă protejată a lui Traian Băsescu. De aceea, în 1996, se angajează ca expert în cadrul Serviciului de contractare la Administrația Națională a Drumurilor – Direcția “Programe cu finanțare externă”.

La data de 26 iunie 2000, Traian Băsescu demisionează din funcția de ministru al Transporturilor, pentru a prelua mandatul de primar general al Capitalei, în urma câștigării alegerilor din 18 iunie 2000. Succesoarea sa a fost Anca Boagiu, care a îndeplinit funcția de ministru al Transporturilor în perioada 27 iunie – 28 decembrie 2000. La vârsta de doar 32 de ani, ea a devenit cel mai tânăr ministru al Romaniei după cel de-al Doilea Război Mondial și este prima femeie în funcția de Ministru al Transporturilor.

A fost şi Ministru al integrării europene, în guvernul Tăriceanu.

Este senator de Bucureşti din 2008, iar din septembrie 2010 ocupă postul de ministru al Transporturilor.

Rovana Plumb, 50 de ani-social-democrată

Rovana Plumb este inginer de profesie şi a devenit cunoscută în timpul mandatului ei ca Preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în timpul guvernului Năstase (2001-2004).
În 2005, s-a luptat cu Ana Birchall pentru a deveni liderul femeilor PSD-iste şi a obţinut votul de încredere, ocupând acum lejar această poziţie. Din 2007 este europarlamentar PSD.

Rovana Plumb are ca modele de urmat: Madeleine Albright, Zita Gurmai, Hilary Clinton. A aterizat în politică graţie unor aşa-zise manevre marca Adrian şi Dana Năstase.


Norica Nicolai, 52 de ani-liberală

 

Are o pregătire academică în drept şi e doctor în drept penal. Şi-a început cariera politică în 1996, când s-a înscris în PNŢCD. A fost secretar de stat în Ministerul Muncii, în timpul Guvernului Ciorbea.

În 2000, a fost exclusă din PNŢCD, după ce a semnat o scrisoare care susţinea candidatura lui Theodor Stolojan la preşedintia României.

În acelaşi an s-a înscris în PNL. A fost senator PNL din 2000 până în 2008, când a pierdut alegerile.

În decembrie 2007, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a desemnat-o pe Norica Nicolai ministru al Justiţiei, însă preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze decretul de numire. Circul a fost total, cu implicarea Curţii Constituţionale. Până la urmă, Tăriceanu a renunţat şi a făcut altă nominalizare.

Din 2007 este vicepreşedinte PNL, şefa femeilor liberale şi, din 2009, ocupă un loc de europarlamentar.

Teodora Trandafir, 42 de ani-democrat-liberală

Teodora Trandafir a absolvit Facultatea de Litere şi a avut o carieră remarcabilă în televiziune, până a anunţat că se retrage, în 2008. Apoi, a încercat alte proiecte , tot în zona media, dar eşuat lamentabil.

În martie 2010, Teo a surprins din nou, anunţând că a decis să intre în politică şi a  candidat din partea PDL pentru un loc vacant în Camera Deputaţilor. A câştigat alegerile în faţa contracandidatei sale, conservatoarea Liliana Mincă.

În iunie 2010, la moţiunea de cenzură împotriva guvernului Boc (care îşi asumase o lege ce tăia 25% din salariile bugetarilor şi 15% din pensii), Teo Trandafir, deşi era din partea PDL, a votat pentru moţiune, iscând un scandal teribil.

Liliana Mincă, 41 de ani-conservatoare

A fost la conducerea Loteriei Române din 2006 până în 2009, când a fost înlocuită de Gheorghe Benea, desemnat de PDL.

A fost candidata Aliantei PSD+PC la alegerile din Colegiul 19 pentru Camera Deputatilor, unde a pierdut lupta în faţa contracandidatei de la PDL, Teodora Trandafir.

În 2009 a înfiinţat fundaţia Liliana Ghervasuc Mincă, unde derulează proiecte pentru bătrâni, copii, comunitate. Are pe lângă tenacitate vocală şi un aer de escroacă. A debutat ca dactilografă a fostului general Atanasie Stănculescu, a falimentat, se spune, un afacerist italian bătrân, apoi şi-ar fi câştigat protecţia mogului Dan Voiculescu sponsorizând Partidul Conservator.

Elena Băsescu, 30 de ani-democrat-liberală

Absolventă a Universităţii Româno-Americane, Facultatea de Relaţii Internaţionale.

A intrat direct în politică, după o secvenţială trecere prin modeling, că doar e fata preşedintelui. În februarie 2008 este aleasă secretar general al Organizaţiei de Tineret PD-L, iar un an mai târziu “demisionează din partidul lui tata” şi obţine, ca independent, postul de europarlamentar, apoi revine la partid şi Emil Boc:” Bine ai venit acasa, casa de unde nu ai plecat niciodata.”

Nici în viaţa personală Elena Băsescu nu stă departe de politică, având relaţii cu Andrei Hrebenciuc, fiul PSD-istului Viorel Hrebenciuc şi cu Bogdan Ionescu (Syda), fiul fostului director de la Fondul Proprietăţii de Stat. Nu insistăm pe aceste poveşti, arhicunoscute, sau pe cele care au făcut-o celebră cu adevărat.

Elena Udrea, 37 de ani-democrat-liberală

Elena Udrea este avocat şi expert în securitate şi apărare naţională, iar din 2003 este soţia omului de afaceri Dorin Cocoş.

A fost remarcată de Traian Băsescu, pe vremea când el era primarul Bucureştilor, iar ea, impusă de soţul milionar, îndeplinea la Primărie funcţia de consilier la Comisia Juridică şi Disciplină (2004-2005). În 2005 se mută la Cotroceni, administraţia prezidenţială, fiind Şeful Cancelariei Preşedintelui. Demisionează de la Cotroceni după ce numele Udrea-Cocoş apare într-un scandal legat de “mafia lui Năstase”, fiind implicaţi şi Adrian Petrache şi Alexandru Bittner.

În februarie 2006 a devenit membru oficial  al Partidului Democrat, demisionând din PNL. Pe blogul său, Elena Udrea notează: “Am apreciat stilul deschis al domnului Băsescu, tenacitatea sa şi capacitatea de a mobiliza oamenii, domnia sa fiind persoana de la care am învăţat cel mai mult în materie de politică.”

Din decembrie 2008, Elena Udrea este ministrul Turismului.

În martie 2010, Elena Udrea a dat-o în judecată pe Olguţa Vasilescu, senator PSD, cerând despăgubiri morale de 100.000 de lei. Olguţa Vasilescu a declarat că: “De doua săptămâni circula un zvon în Craiova că Antonie Solomon va da cu subsemnatul la DNA, nu se ştia că va fi arestat cu cătuşe, pentru că de câteva săptămâni au fost scoase de pe piaţă firmele doamnei Udrea care lucrau în Craiova”.

Un sondaj BCS, realizat în 2007 la iniţiativa Fundaţiei Societatea Civilă, a relevat că Elena Udrea e cea mai sexy persoană publică din România.

Oana Niculescu-Mizil, 35 de ani-social-democrată

Este nepoata lui Paul Niculescu-Mizil, fost ministru al Educaţiei şi Învăţământului (1972 – 1976) şi Ministru de Finanţe (1978 – 1981).

A urmat cursurile Academiei de Studii Economice.

Oana Niculescu-Mizil a fost – în perioada 2000-2002 – referent în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Departamentul “Politica Externă”. La alegerile uninominale din 2008, Oana Niculescu-Mizil devine deputat PSD-PC, după ce îl învinge pe Gigi Becali în Colegiul 20 (Zăbrăuţi-Ferentari).
Înainte de a deveni politician, fiind singura din familia fostului demnitar comunist care intră în această zonă, Oana Mizil a fost creatoare de modă şi proprietară a revistei “Monden”. Este căsătorită cu omul de afaceri libanez Jimmy Thome. Naşul de cununie al acestora este şeicul Saad Hariri, fiul fostului premier libanez, Rafik Hariri, ucis acum cinci ani într-un atentat cu bombă, la Beirut.

Silvia Ursu

SURSA: http://verticalnews.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Incepe Targul National Imobiliar TNI – 6-8 mai 2022, Palatul Parlamentului

RECORD: Proiecte imobiliare cu valoare de peste 2 MILIARDE euro prezentate la TNI. Toti ce…