Home Topul tranzacţiilor imobiliare în 2010

Topul tranzacţiilor imobiliare în 2010

4 min read
0
0
258

Primele 17 vânzări încheiate anul trecut în domeniul imobiliar depăşesc jumătate de miliard de euro. Vânzarea celor 15 magazine Winmarkt a reprezentat cea mai mare tranzacţie imobiliară a anului 2010.

Criza şi blocajul din domeniul imobiliar par a fi sfidate dacă ne uităm la valoarea celor mai mari tranzacţii de anul trecut. Italienii de la IGD Group au achiziţionat în 2010, de la Ivington Interprises Limited cele 15 magazine Winmarkt din România, care însumează o suprafaţă de 147.000 de metri pătraţi şi un imobil de birouri. Suma vehiculată depăşeşte 182 de milioane de euro, fiind astfel prima în clasamentul tranzacţiilor, potrivit companiei de consultanţă Darian, care a publicat ieri raportul privind evoluţia pieţei imobiliare în 2010.

Pe locul doi, dar la mare distanţă în ceea ce priveşte valoarea vehiculată a tranzacţiei, respectiv 70 de milioane euro, se află preluarea de către Immoeast a proiectului imobiliar Radius Baia Mare. Immoeast a fuzionat anul trecut cu Immofinanz şi a preluat în 2010 şi mallul Polus din Constanţa, tranzacţie estimată la 40 de milioane de euro, Euromall Galaţi – 15 milioane de euro şi West Gate Center din Craiova – 5 milioane de euro.

Per total, primele 17 cele mai mari tranzacţii imobiliare încheiate anul trecut însumează aproximativ 580 de milioane de euro. Lovitura de graţie pare să îi aparţină însă lui Gigi Becali care, la sfârşitul anului, a reuşit să vândă „pe persoană fizică” un teren în Pipera către Portland Trust, pentru care a încasat 10 milioane de euro.

Preţurile continuă să scadă

Potrivit raportului realizat de compania de evaluare Darian cele mai mari scăderi ale preţurilor la apartamentele vechi s-au înregistrat, anul trecut, în Ploieşti, Bucureşti şi Galaţi. Potrivit experţilor Darian, scăderile de preţuri s-au situat cam la acelaşi nivel pentru toate tipurile de apartamente.

Cel mai mult însă au pierdut garsonierele vechi, unde scăderea a fost de peste 10%, în ultimele 12 luni. Şi chiriile au scăzut, în 2010, potrivit raportului, în medie cu 12%, însă cea mai mare diminuare a fost înregistrată în Bucureşti, respectiv 32,2%. Preţurile apartamentelor noi au scăzut şi ele, în medie, cu 10% anul trecut, însă rămân peste cele ale apartamentelor vechi.

Terenurile s-au ieftinit, potrivit Darian, în medie, cu 22%, faţă de 2009 şi cu 45%, comparativ cu 2008. Cele mai importante scăderi ale preţurilor, cu până la 41,8% s-au înregistrat în 2010 la Constanţa, comparativ cu anul 2009. Potrivit Darian, preţurile vor continua să scadă şi în prima parte a acestui an.

SURSA: http://www.adevarul.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Iată 3 motive pentru care ar trebui să optezi pentru îngrijiri medicale la domiciliu

Sănătatea este întotdeauna cea mai importantă, de aceea are nevoie de atenție suplimentară…