Home Breaking News Stiri Exclusive UMF Târgu Mureş – “Petiţie on-line împotriva încălcării autonomiei universitare”

UMF Târgu Mureş – “Petiţie on-line împotriva încălcării autonomiei universitare”

11 min read
0
0
818

Universitatea de Medicină şi Farmacie – Târgu Mureş  petiţie on-line împotriva încălcării autonomiei universitare

Vă prezentăm mai jos apelul disperat al colegilor şi fraţilor noştri de la Târgu Mureş. Rugăm redacţiile publicaţiilor să popularizeze acest mesaj. Semnaţi vă rog petiţia de mai jos:

http://www.petitieonline.com/respectati_autonomia_universitara_la_umf_tg-mures

Respectaţi autonomia universitară la UMF Tg-Mures!

Autonomia universitară, prevăzută de Constituţia României este pe cale să fie încălcată la Tg-Mures! La UMF Tg-Mures admiterea se susţine în limba maghiară, cursurile se desfăşoară în limba maghiară, examenele se susţin în limba maghiară, nefiind încălcat dreptul la învăţământ în limba maghiară! Dorinţa politicienilor de a rămâne la putere cu orice preţ determina încălcarea principiului constituţional de autonomie universitară! Senatul universităţii doreşte respectarea legii educaţiei, doreşte învăţământ în limba maghiară, dar nu vrea separare! Dacă eşti de acord cu respectarea principiului autonomiei universitare, dacă eşti un cetăţean european împotriva separărilor etnice, semnează petiţia care va fi înaintată premierului României, Ministerului Educaţiei, parlamentarilor şi europarlamentarilor, prin care cerem:

 • respectarea autonomiei universitare în general, şi în special la UMF Tg-Mures;
 • neimplicarea politicului în activitatea academică în general, şi în special la UMF Tg-Mures;
 • recunoaşterea Cartei UMF Tg-Mures;
 • recunoaşterea alegerilor la UMF Tg-Mures;
 • nesepararea învăţământului pe criterii etnice la UMF Tg-Mures;
 • anularea Proiectului de Hotărâre de Guvern privind separarea pe criterii etnice a învăţământului la UMF Tg-Mures.

Petiţie online pornită în data de 13 martie 2012 pornită de subsemnatul:

http://www.petitieonline.com/respectati_autonomia_universitara_la_umf_tg-mures

Dr. Florin Buicu
MD, PhD Public Health and Health Management Specialist
Assistent Profesor Public Health and Health Management Departament
Târgu-Mures University of Medicine and Pharmacy, România
Tg-Mures, str. Ghe. Marinescu, nr. 38
Ţel: +40.740.031.202
Email: florin_buicu@yahoo.com

www.umftgm.ro

————————————————————

Mesaj din partea preşedintelui Senatului UMF Târgu Mureş

Așa cum probabil sunteți informat, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului a inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) de modificare a structurii Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș prin care se intenționează crearea unei noi Facultăți de Medicină, cu predare în limba maghiară.

Poziția constantă a conducerii Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș a fost aceea ca, în virtutea caracterului multicultural conferit de lege, să asigure învățământul în limbile română, maghiară și engleză, în condiții de respectare a standardelor existente. În acest moment, în Universitate, învățământul în limba maghiară cuprinde învățământul teoretic, admiterea, examinarea studenților și redactarea lucrărilor de licență iar învățământul practic se face în limba română.

În ciuda acestei situații, sub presiunea mediului politic, se dorește o separare totală, pe criterii etnice, a învățământului medical, trecând peste prevederi importante ale Legii Educației Naționale (LEN), cum ar fi:

 • Ignorarea totală a autonomiei universitare în luarea deciziilor de organizare a Universității (art. 123 din LEN). Senatul a avut un punct de vedere argumentat, dar care a fost ignorant în totalitate de decidenți;
 • Înființarea prin HG, a unei facultăți noi, fără o consultare prealabilă a Senatului, așa cum prevede art. 132 din LEN;
 • Impunerea, prin HG, a unor programe de studii în limba maghiară (Medicină, Farmacie, Asistență medicală generală, Moașe) fără ca acestea să treacă prin evaluare ARACIS (autorizarea provizorie), ignorând art. 132, alin 3 al LEN;
 • Stabilirea unor cifre de școlarizare pentru aceste programe, prin decizie guvernamentală, care nu respectă standardele de calitate existente;
 • Refuzul repetat (de patru ori) a MECTS, de a aviza favorabil Carta Universității, pe motivul că în aceasta nu este specificată separarea administrativă a învățământului în limba maghiară (departamente separate, învățământ clinic complet în limba maghiară)

În toată această perioadă, ingerința politicului în activitatea Universității a fost brutală și vizibilă, în ciuda prevederilor LEN de neamestec al politicului în universități. Universitatea de Medicină și Farmacie nu dorește să fie trocul nici unei înțelegeri politice și vrea să rămână în continuare un spațiu destinat exclusiv învățământului și cercetării medicale.

Din motivele enumerate mai sus, vă rugăm să luați o poziție de solidaritate cu Universitatea noastră, pentru a respecta principiile care trebuie să guverneze viața universitară. Acceptarea unor asemenea ingerințe poate crea un precedent și poate pune oricând, o alta Universitate, într-o poziție asemănătoare, de încălcare a autonomiei universitare.

În numele comunităţii academice din Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş, cu aleasă consideraţie,

Preşedinte Senat,

Prof.dr. Constantin COPOTOIU

Târgu Mureş, 14 martie 2012

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului ROMÂNIA

Adresa UMF: Tîrgu Mureș, str. Gh. Marinescu nr. 38, 540139, județul Mureș, România Web: www.umftgm.ro | Email: rectorat@umftgm.ro | Tel: +40 265 213 127 | Fax: +40 265 210 407

————————————————–

UMF Craiova – Mesaj de solidarizare

Vă rog şi eu, împreună cu colegii mei, să fim alături de IMF Tg. Mureş, prin două demersuri simple:

1. Accesaţi site-ul petiţiei (mai sus) şi semnaţi-o!

2. Trimiteţi la cât mai mulţi prieteni mesajul!

FOARTE IMPORTANT!

PETIŢIA TREBUIE SEMNATĂ ELECTRONIC PÂNĂ LUNI DIMINEAŢA, 19 MARTIE 2012, CEL MAI TÂRZIU deoarece luni ea va fi tipărită pentru a fi depusă!

Rugămintea noastră este, de altfel în consens cu „invitaţia” pe care ne-a făcut-o, acum câteva seri, la un post de televiziune, cu un discret rânjet cinic, stimabilul, onorabilul şi venerabilul nostru Prim Ministru:

Problemă de la Târgu Mureş este în dezbatere publică! Deci, exprimaţi-vă democratic părerea!

Păi, atunci, dragi prieteni, hai să ne exprimăm democratic părerea împotriva acestui perfid atac mortal la Identitatea noastră naţională executat cinic de un guvern care, în principiu ar trebui să ne reprezinte!

NU UITAŢI! LUNI E PREA TÂRZIU!

Prof. Emil PLEŞEA
Department of Pathology – University of Medicine and Pharmacy
Str. Petru Rares, Nr. 2 – Craiova, 200349 – Romania
Phone/Fax: 0040251306109 Mobile: 0040745061933

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

10 Motive Pentru Care ai Putea Avea Nevoie de o Agenţie de Marketing Digital şi de Strategii Adecvate

Dacă nu poţi convinge clienţii să cumpere, viitorul afacerii tale este în pericol. Fără st…