• Braşoveanul Andrei Roşu, maratonist amator, doreşte să dea o mînă de ajutor pentru Hospice „Casa Speranţei“, sensibilizînd sponsorii care ar putea ajuta fundaţia să ofere servicii de calitate bolnavilor incurabili

7 maratoane, pe 7 continente, în 77 de săptămîni. Este proiectul unui braşovean, maratonist amator, care doreşte să dea o mînă de ajutor pentru Hospice „Casa Speranţei“, sensibilizînd sponsorii care ar putea ajuta fundaţia să ofere servicii de calitate bolnavilor incurabili. Andrei Roşu s-a născut la Braşov, în urmă cu 33 de ani. „Sînt braşovean născut în Noua şi crescut în Răcădău. Apoi am plecat într-un oraş mare“, mărturiseşte el. A ajuns la Bucureşti, a devenit specialist în marketing şi lucrează acum pentru una dintre marile multinaţionale din România, în domeniul bancar. Deşi nu este sportiv de performanţă, din această toamnă şi-a propus să alerge în 77 de săptămîni, la 7 maratoane, pe 7 continente. Totul în încercarea de a-i sensibiliza pe români, şi nu numai, să sprijine, prin contribuţii mai mici sau mai mari, cauza celor de la Hospice „Casa Speranţei“. „Nu sînt nici pe departe un milionar excentric, nici un mare iubitor de sporturi extreme sau de adrenalină… Încerc doar să-i ofer fiului meu un model bun de urmat“, spune Andrei Roşu despre proiectul său îndrăzneţ. Încercarea este cu atît mai grea cu cît medicii nu recomandă amatorilor să alerge mai mult de două maratoane într-un singur an!

Polul Nord, competiţie contra frigului

Pentru Andrei, „nebunia alergatului“ a început doar din acest an, din dorinţa de a fi un bun model pentru fiul său. „Eram un workaholic, cum se spune, şi nu făceam altceva decît să vin seara acasă, să mă aşez pe canapea şi să butonez televizorul. Asta pînă s-a născut fiul meu. El a ajuns apoi la o vîrstă la care imită tot ce vede. Şi mi-am zis că nu mi-ar plăcea să imite ceea ce fac eu. Aşa că trebuia să-i ofer un model bun de urmat. Nu mă aştept să facă exact ceea ce fac eu acum, ci doar să ştie că orice vis poate deveni realitate“, spune Andrei. Aşa s-a hotărît să alerge şi să participe la cele mai importante competiţii de maraton din lume. Pentru asta însă, a fost nevoit să înfrunte toate temerile pe care le are. „Recunosc! Sînt un tip plin de fobii. Am fobie de înălţime, de spaţii închise şi, deşi sînt braşovean, nu pot să suport frigul“, povesteşte Andrei. În aceste condiţii, primul mare maraton la care a participat a fost la Polul Nord, o adevărată încercare pentru el.

„Am alergat într-o cameră frigorifică“

Pentru competiţie s-a pregătit trei luni, timp în care a alergat peste 500 de kilometri, o parte dintre ei într-un spaţiu inedit. „Am alergat într-o cameră frigorifică, în încercarea de a mă obişnui cu temperatura. Aproape că am reuşit şi am trecut şi peste groaza mea de frig. Acum, cînd vine iarna, parcă nu mai pun 5-6 haine pe mine, ci doar 3-4“, glumeşte Andrei. La primul maraton din viaţa sa, chiar la Polul Nord, Andrei a trecut al 15-lea linia de finish după cei 42,2 kilometri. Astfel, la 33 de ani, a devenit cel mai tînăr român care a ajuns la Polul Nord. Şi a mai stabilit un record: primul om din lume care a cîntat la tobe la capătul lumii! „Este o întîmplare amuzantă, de fapt. Eu sînt pasionat de muzică în general. La un moment-dat, am învăţat să cînt la tobe. Aşa că atunci cînd am plecat la Polul Nord, în bagaje mi-am pus şi un set de tobe mai mici. Cînd am terminat cursa, am cîntat puţin, dar am renunţat repede, pentru că mi-au îngheţat mîinile“, povesteşte Andrei.

Propunere de la Hospice

Colaborarea cu Hospice a început de curînd, după ce a alergat la North Pole Marathon. Propunerea a venit din partea fundaţiei, care avea nevoie de un om capabil să îi impulsioneze pe semenii săi. „Îndîrjirea lui de a se trezi la 5 dimineaţa pentru a alerga şi a se antrena la minus 10 grade pentru a merge la maratonul de la Polul Nord şi convingerea cu care încearcă să depăşească orice fobie pentru a alerga ne-a atras atenţia. Lupta lui se aseamănă cumva cu ceea ce facem noi aici – cu lupta cadrelor medicale, ce încearcă de fiecare dată să depăşească stările emoţionale şi să meargă mai departe, dar şi cu lupta pacienţilor, care sînt hotărîţi să se trezească încă o zi şi să lupte pînă la capăt“, spune Laura Iosub, found-raiser la Hospice. Aşa a început colaborarea. Fundaţia i-a propus lui Andrei să alerge pentru cauza bolnavilor incurabili. „Am acceptat imediat. În România cred că trebuie să voluntariezi şi să faci sport în fiecare zi, ca o normalitate, nu ca pe ceva spectaculos“, crede Andrei Roşu. Aşa s-a născut şi ideea proiectului „7 maratoane, pe 7 continente, în 77 de săptămîni“, dedicat Hospice-ului.

Din Antarctica în Sahara

Primul maraton din proiectul în care Andrei aleargă pentru Hospice a fost Eurasia Marathon, desfăşurat la Istanbul, pe 17 octombrie. Urmează, la începutul lunii decembrie, Pacific Coast Marathon, în Chile, şi o săptămînă mai tîrziu, pe 12 decembrie, Antarctic Ice Marathon. De la temperaturile mult sub minus, din Antarctica, Andrei va merge apoi în Algeria, pentru Maratonul Saharei. Competiţia este programată pentru 28 februarie 2011. Pe 29 mai 2011 este programat Everest Marathon, maratonul care se desfăşoară la cea mai mare altitudine, pe 28 iunie 2011, Andrei urmînd să ia startul la Mayor’s Marathon, din Alaska. Ultima competiţie din proiectul său de 7 maratoane, pe 7 continente în 77 de săptămîni este Amazon Jungle Marathon, o competiţie care are loc în Brazilia, în perioada 10-13 octombrie 2011. Tot în toamna anului viitor însă, Andrei va alerga pentru a opta oară pentru Hospice „Casa Speranţei“, la un maraton special, organizat chiar de fundaţie, la Bucureşti.

Promovează voluntariatul

Toate etapele proiectului vor fi reflectate pe blogul personal al lui Andrei, la adresa www.andreirosu.wordpress.comdar şi pe site-ul oficial www.hospice.ro. „Trebuie să recunosc, nu ştiam ce este un blog şi aveam prejudecăţi despre asta. Nici nu ştiam să folosesc o platformă blog, însă am primit un pic de ajutor din partea unui prieten şi acum sper să îi ţin la curent pe cei interesaţi, cu acţiunile mele“, spune Andrei. Sprijinul concret pe care Andrei Roşu îl va aduce, prin proiectul său, pentru Fundaţia Hospice constă nu doar în sensibilizarea oamenilor, spre a face acţiuni de voluntariat. Pe blogul său personal va exista o trimitere spre site-ul Hospice unde vor fi puse două butoane de donaţii. Cei interesaţi vor putea face donaţii doar printr-un simplu click. Vor avea la dispoziţie şi conturile din Braşov şi Bucureşti ale fundaţiei, pentru donaţii directe. De sumele adunate vor beneficia pacienţii îngrijiţi la Hospice. „Poate aşa va fi readus logopedul care lipseşte“, spune Andrei, care a aflat vineri, în vizita la „Casa Speranţei“, că Hospice a trebuit să renunţe la Centrul de zi pentru copii, din lipsă de finanţări.

de: » Mihaela PARGHEL

SURSA: http://www.monitorulexpres.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Marian MALCIU: Rondelul tristei veri & Sonetul plângerii… Te cheamă!

Sonetul plângerii… Te cheamă!  ***  Privește, Doamne! Tot pământul plânge, Iar Cerul…