Home Breaking News Stiri interne Un roman a inventat o mana artificiala

Un roman a inventat o mana artificiala

5 min read
0
0
327

Răzvan Cosmin Berceanu a realizat în premieră în România prima mână artificială robotică cu cinci degete …

Dupa trei ani de cercetare ca doctorand, un craiovean, absolvent al Facultatii de Mecanica din Craiova, a reusit sa creeze o mana artificiala care functioneaza similar cu mana umana si care vine cu o mare noutate fata de sistemele similare create in tara noastra.“Din cate stiu eu, si am studiat multe lucruri de specialitate, in Romania nu prea s-au facut asemenea sisteme bazate pe maini antropomorfe cu cinci degete, care sa simuleze cat mai fidel mana umana”, a declarat drd. ing. Cosmin Razvan Berceanu. Acesta a explicat ca sistemul cuprinde componente mecatronice de ultima generatie (actuatori, servomotoare de curent continuu, senzor de proximitate, bluetooth, senzori de forta care preiau informatiile cu privire la forta aplicata de fiecare deget si care permit inchiderea mainii astfel incat sa nu distruga obiectul prins). Mana artificiala creata de tanarul craiovean este actionata cu doua placi de comanda si control (o placa se ocupa de partea de actuatori si o parte de achizitia de date de la cei sase senzori). Ideea crearii acestui sistem i-a venit in anul 2008, cand a trebuit sa aleaga o tema de doctorat.

“Ne-am gandit ca in Romania stadiul dezvoltarii de sisteme robotice complexe care sa simuleze modelele biomecanice este inca incipient, fata de strainatate, unde se poate vorbi de o traditie in acest domeniu”, a adaugat drd. ing. Cosmin Razvan Berceanu.

“Acest sistem artificial poate fi aplicat in medicina, industrie sau in domeniul robotilor humanoizi”

Acest sistem a putut fi realizat printr-o simbioza intre o serie de discipline (mecanica, informatica, programare). Rezultatul obtinut poate avea intrebuintari multiple. “Acest sistem artificial mana-antebrat poate fi aplicat in domenii cum ar fi medicina (protezarea membrului superior uman sau partial pentru mana), in domeniul industrial (in dotarea robotilor industriali) sau in domeniul robotilor humanoizi, stiut fiind faptul ca, in prezent, in tarile avansate, acesti roboti humanoizi tind sa preia unele dintre sarcinile omului, chiar in mediul in care acesta traieste”, a explicat drd. ing. Cosmin Razvan Berceanu. Avantajul sistemului realizat de tanarul craiovean este pretul redus de productie comparativ cu sisteme similare din strainatate.

“Costul acestui sistem este mult redus fata de celelalte sisteme omoloage intalnite pe piata. Daca un sistem complex din strainatate poate ajunge si pana la 200.000 de euro, acest sistem ajunge undeva sub 1.000 de euro si chiar mai putin daca s-ar realiza la scara mare”, a adaugat Berceanu.

Zece absolventi de mecanica lucreaza in domeniul roboticii medicale in SUA

Drd. ing. Cosmin Razvan Berceanu nu este singurul absolvent al Facultatii de Mecanica din Craiova care are preocupari in domeniul cercetarii. “De la Facultatea de Mecanica din Craiova, in SUA activeaza peste zece profesori universitari care-si desfasoara activitatea la universitati de mare prestigiu printre care Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, unde colegii nostri lucreaza intr-un domeniu de varf si anume acela al implementarii robotilor in medicina adica in robotica medicala”, a declarat prof. dr. ing. Nicolae Dumitru, decanul Facultatii de Mecanica din Craiova.

SURSA: http://www.ziare.com

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Vezi ce cadouri ai putea să-i faci iubitei tale Crăciunul acesta

Se apropie sărbătorile și ai rămas în pană de idei pentru cadoul iubitei tale? Încă nu e p…