Home Breaking News Stiri Prahova “Unde a fost Ramidava?”, CONCURS dedicat elevilor şi studenţilor din Prahova

“Unde a fost Ramidava?”, CONCURS dedicat elevilor şi studenţilor din Prahova

4 min read
0
0
495

Societatea cultural-istorica “Mihai Viteazul” din Ploiesti si Fundatia “Constantin Stere” din Ploiesti initiaza un concurs dedicat elevilor si studentilor sub titlul “Unde a fost Ramidava?”, dotat cu un premiu semnificativ: o saptamana la ‘Accademia di Romania’ din Roma, pentru o intalnire cu Decebal si cele peste 100 de statui ale dacilor din capital Italiei. Regulamentul de concurs va fi publicat pe www.ph-online.ro la data de 1 septembrie 2015.

58646-img-2111_L

Importanta cetate a dacilor din nord-estul Munteniei este o enigma pentru istorici si arheologi. A fost mentionata de Ptolomaeus Claudius Castronom, matematician si geograf grec, imediat dupa cucerirea Daciei de catre romani, insa localizarea cu precizie a acesteia nu a fost inca facuta.

Daca ar fi sa analizam materialele documentare publicate de diferiti istorici, avand in vedere si motivatia economica a existentei unei asemenea cetati, putem afirma ca localizarea cea mai posibila a cetatii Ramidava ca centru organizatoric al tribului dac al Cotensilor este in bazinul superior al raului Teleajen (anticul Ordissus).

Avand in vedere importanta zacamintelor de sare din zona Slanic, se poate presupune ca cetatea Ramidava ar fi existat intr-una din urmatoarele locatii:
-comuna Dumbravesti, satul Malaiestii de Jos, pe dealul Cotofenesti, unde s-a gasit coiuful de aur, probabil al fiului regelui Reicipier pomenit alaturi de Decebal intr-o inscriptie de la Durostorum (Silistra).
-comuna Magurele, sat Coada Malului, zona Izvorul lui Burebista, unde s-a gasit importantul tezaur dacic.
-oras Slanic, zona deasupra Baii Baciului, colina “Fantana Rece”, singurul izvor cu apa dulce din zona, legenda atribuind lucrarile care par amenajate pe platou regelui dac Dromihete.
-comuna Gura Vitioarei, sat Faget, cetate dacica.
-comuna Drajna, dealul Cetatuia, vizavi de satul Malul Vanat (ramae inseamna cupru sau arama si toponimul ar indica asa ceva), in apropierea marelui Castru roman de la Drajna de Sus.

O privire atenta a zonei arata ca exista posibilitatea reala de semnalizare optica (fum sau flacara) intre Targsorul Vechi (unul de asezare dacica), dealul Cotofenesti, dealul Coada Malului, dealul “Fantana Rece”-Slanic si dealul Cetatuia de la Drajna.

Cercetarile arheologice aflate in curs la Targsorul Vechi, Malaiestii de Jos-Dumbravesti si la Castrul roman de la Drajna se spera ca vor aduce dovezile necesare a acestei localizari a cetatii Ramidava, avand in vedere ca in 1939 a fost localizata, conform hartii lui Ptolomeu, cetatea daca Comidava in Tara Barsei.

SURSA: http://ph-online.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Incepe Targul National Imobiliar TNI – 6-8 mai 2022, Palatul Parlamentului

RECORD: Proiecte imobiliare cu valoare de peste 2 MILIARDE euro prezentate la TNI. Toti ce…