Home Vali Căciulă îşi revine!

Vali Căciulă îşi revine!

14 min read
0
0
1,120

Starea de sănătate a lui Vali Căciulă, cel mai cunoscut instructor de schi din România, este tot mai bună.

Veşti din ce în ce mai bune pentru cei care îl cunosc pe Vali Căciulă. Ope­rat de două ori pe creier, instruc­­­­to­rul de schi din Sinaia se simte din ce în ce mai bine. “Starea sa de să­nă­tate este din ce în ce mai bună. A în­ceput să mănânce. Sunt optimist!”, spune Codruţ Căciulă, fiul marelui ins­tructor de schi.

Acelaşi optimism îl afişează şi medicul Dan Teleanu, cel care l-a repus pe picioare pe Că­ciulă Senior în cadrul Secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Universitar din Bucureşti. “Acum se simte mai bine. Se deplasează la toaletă, mănâncă singur, vorbeşte… A făcut pro­grese mari, chiar dacă încă mai are probleme din când în când. Vineri sau luni s-ar putea să-l externăm”, a de­clarat medicul care l-a ridicat din zăpadă pe Vali Căciulă şi l-a pus din nou pe schiuri.

Mai departe, instructorul de schi trebuie să urmeze un program de recuperare foarte strict. Cos­turile pentru acest proces sunt foarte ridicate, astfel că toţi cei care do­resc să-l ajute pe sinăian o pot face tri­miţând bani în conturile: RO82INGB0000999900635852 – pentru lei şi pentru euro – RO39INGB0000999901661043 deschise la ING Bank. Conturile sunt deschise pe numele Căciulă Constantin Codruţ.

SURSA: http://www.schiromania.ro

Viata lui Vali Caciula

Nume: VALI CACIULA
Data nasterii: 01 august 1954

S-a urcat pentru prima data pe schiuri cind era elev de-o schioapa (clasa I). Iar tatal sau, zugrav de meserie, a primit, in schimbul muncii prestate, o pereche de schiuri pe cinste, asa cum erau pe vremea aceea, lungi de 2 m si legate de picioare cu curele batute in cuie. Le-a indragit pe data, pentru ca-i veneau ca turnate. Si, de atunci, a mers la scoala numai pe schiuri. Cum multi dintre colegii sai mergeau la antrenamente si primeau si echipament, lui Valentin Caciula i-a dat inima ghes sa incerce si el. Nu s-a descurcat prea bine de la inceput. Asa ca, noapte de noapte, se lua la trinta cu omatul, antrenindu-se singur, singurel, doar-doar va reusi sa-i ajunga pe ceilalti din urma. N-a fost usor, dar a meritat efortul.

Dupa nici doi ani de antrenament a devenit campion national si a fost selectionat printre sperantele olimpice. A primit echipament mai bun si o indemnizatie de efort mai mare chiar decit salariul mamei, care era femeie de serviciu, asa ca putea sa isi sustina financiar familia. Dar, cum socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din tirg, l-a impins Necuratul sa se antreneze pe Carp, de unul singur, a cazut si si-a fracturat tibia. Asa ca a trebuit sa ramina acasa si sa suporte consecintele. I s-au retras indemnizatia si echipamentul si a fost exclus din lotul olimpic.

Pe altul, mai slab de inger, intimplarea l-ar fi demoralizat si ar fi pus poate punct unei cariere promitatoare. Dar rigoarea morala a omului invatat de mic cu asprimile vietii l-a facut sa continue, sa faca totul pentru a reveni in competitie. Cu toate ca dupa operatie a avut un picior mai scurt, a depasit durerea fizica si mai ales pe cea sufleteasca, dovedind ca este un adevarat campion. A mers la spitalul Azuga, a suportat o operatie de elongare, destul de riscanta, si, in iarna urmatoare, a devenit campion national, fiind reprimit in lot si repus in drepturi. S-a antrenat mult, cu sudoare si incapatinarea omului pentru care expresia “nu se poate” nici nu exista, si cinci ani la rind s-a clasat pe primele 5 locuri in toate competitiile.

Povestea lui nu a ramas, totusi, fara ecou si, in 1977, a reusit sa-i atraga atentia lui Sergiu Nicolaescu, care l-a distribuit in filmul “Campionii”. N-a detinut un rol principal, dar contributia sa a fost remarcabila, trebuind sa sara peste cabana Virful cu Dor (16-17m). Desi nu sarise niciodata pina atunci peste un obstacol mai inalt de 2 metri, a acceptat din motive financiare. Performanta sa a fost platita cu numai 1.500 de lei, alti 500 oferindu-i-se ca sa execute o ultima saritura.

N-a fost o decizie bine chibzuita, pentru ca in timpul sariturii a facut greseala de a inspira, lucru care i-a modificat echilibrul, si a cazut cu capul in jos in zapada, fiind ingropat pina la briu. Ca sa nu i se rupa maduva, in urma fracturii de coloana cervicala, colegii l-au transportat, in lipsa unei brancarde adevarate, pe usa de la WC-ul cabanei, si i-au batut in cuie o banda in jurul fruntii, ca sa nu-si miste capul in timpul transportului. Au trebuit 4 ore ca sa urce dealul in felul acesta.

A fost o experienta traumatizanta si, cu toate acestea, martie 1979 l-a gasit la scoala de alpinism ca membru in echipa Salvamont Bilea. Destinul a facut ca pe Saua Caprei sa treaca, culmea, o capra neagra, si sa declanseze o avalansa in urma careia i-au murit patru colegi. Valentin Caciula a fost singurul din grupa care a supravietuit, pentru ca, in loc sa se ascunda, a ramas cu fata spre avalansa. Miracolul care l-a salvat a fost gindul la fiul sau, care avea citeva luni pe atunci. O data salvat, a lucrat pentru Salvamont 15 ani, si a fost de trei ori campion national.

Pina in 1980, a avut de depasit multe obstacole. Dar a reusit performanta de a deveni unul dintre cei mai eleganti schiori, impunindu-se printr-o tinuta si un stil inconfundabile. Considera ca este singurul din Europa care a executat cu succes celebrul flic – flac inainte (multi executa flic-flac inapoi, care este mai simplu), avind la activ 238 de sarituri reusite si peste 500 de cazaturi din flic-flac. Iar performanta sa deosebita a fost incununata in 2003, cind a devenit campion national la schi extrem. Cu toate ca practica monoschiul, maestrul are slabiciunile sale – nu stie sa inoate si nu a reusit pina acum sa invete sa mearga pe snowboard. Are totusi un as in mineca – practica schiul acvatic.

In afara competitiilor de gen, se pare ca Valentin a avut, in aparenta, o viata simpla. Timp de 25 de ani a fost angajat ca electromecanic la Uzina de Mecanica Fina Sinaia, apoi Senior Consultant la ING in Sinaia, unde vinde si astazi asigurari, bucurindu-se de o adevarata “retea” de prieteni. Pe cei mai multi i-a instruit ca monitor, apoi a ajuns sa-i cunoasca si sa-i indrageasca, acestia raminindu-i aproape pentru o viata. Printre VIP-urile carora le-a fost dascal de-a lungul timpului s-au numarat Radu Mazare, primarul Constantei, baiatul ex-premierului Adrian Nastase, Felicia Melescanu, Roxana Ciuhulescu si Dan Bitman.

Personalitatea sa carismatica l-a propulsat, usor, usor, pina sub luminile rampei, in perioada 1982-1983 participind ca schior acrobat la “Serbarile Zapezii”, organizate la acea vreme de BTT si prezentate de Cristian Topescu. Aventura nu s-a oprit aici si, in decembrie 1996, cind s-a inaugurat ProTV, a fost invitat la Stirile de la ora 7, unde trebuia sa sara peste un obstacol format din cutii goale de bere. A ratat, din pacate, saritura si si-a fracturat din nou coloana in zona lombara. Durerea a fost coplesitoare, dar nimic nu l-a putut impiedica pe Valentin Caciula sa-si continue ascensiunea in mass-media. Astfel ca, intre 1993 si 1996 a lucrat ca fotoreporter la TV Soti si TV Neptun, in paralel colaborind si cu reviste de turism. N-a putut, insa, sa uite nici un moment pasiunea sa de o viata, si din 1993 are o scoala proprie de schi, “Valentino”, cotata pe locul trei pe plan national.

CLICK AICI pentru GALERIE FOTO / VIDEO !

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…