Home Breaking News Stiri Exclusive Viorel Roman despre: “Precum in cer, asa si pe pamant / On earth as it is in heaven”

Viorel Roman despre: “Precum in cer, asa si pe pamant / On earth as it is in heaven”

6 min read
0
0
218

Albumul cu titlul bilingv de mai sus al d-nei Cristina Nichitus Roncea este, cum ne dezvaluie subtitlul, o calatorie foto prin lumea ortodoxa romaneasca. Cuvantul inainte este al academicianului, crestin ortodox, Florin Constantiniu, versiunea engleza a textelor a d-lui Vlad A. Arghir, iar perfectiunea editoriala, grafica este absolut remarcabila, genuin occidentala, a ed. compania, Bucuresti  2011, 128 p.,  24 cm.

CLICK AICI pentru detalii si fotografii

Globalizarea, lumea moderna n-a pervertit in acest album nici chipurile oamenilor, nici natura. Fiecare fotografie este parcă un tablou pictat în evul mediu, când oamenii credeau că a doua zi vine Judecata de Apoi. Aici este fără îndoială măiestria discretă a artistei şi perfecţiune tehnicii occidentale a editorului, care ne lasă să descoperim noi frumuseţea, taina subtilă a ortodoxiei, ca şi cum ar fi de la sine înţeles şi fiecăruia accesibilă

Există multe albume dedicate creştinismul ortodox. Unele pun accentul pe măiestria foto, altele pe monumentalitatea arhitecturii, picturii sacrale diferită de cea occidentală şi mai ales pe strălucirea ritului oriental. Acum avem în fără ceva cu totul nou, artistă ne ia într-o călătorie de iniţiere, numai aparent fără pretenţii, în care noi descoperim o lumea neschimbată din toate timpurile, în aşteptarea unui miracol în care preoţii, călugării, călugăriţele ca şi şi mireni cred şi aşteaptă, în peste 200 de fotografii.

România profundă ortodoxă nu urmăreşte dictonul occidental, benedictin „ora et labora”, ci contemplarea şi supravieţuirea la cel mai modest nivel cu putinţă. Nimic mai străin lumii ortodoxe romaneşti, decât de a produce pentru piaţa liberă, de a participa la acumularea primitivă de capital şi a face investiţii, cum fac călugării şi credincioşii occidentali. Nici credincioşii ortodocşi portretizaţi nu sunt altfel, ci după chipul şi asemănarea celor care îi păstoresc, cu toţii contemplă, aşteaptă răbdători un miracol, pe care numai ei îl cunosc. Aşa au supravieţuit ei toate năvălirile barbare o mie de ani, aşa sunt ei o enigmă şi un miracol, după cum remarca istoricul Gheorghe Brătianu.

Lumea ortodoxă e în mare criză. Se vede cu ochiul liber. Acad. Constantiniu remarcă recent, influenţat probabil de prăpastia dintre credinţă şi mizeria din jur, că e mai rău decât pe vremea lui Stalin. Atunci există totuşi o comuniune între Moscova şi Bucureşti şi speranţa într-o zi mai bună. Comuniunea între ortodocşi şi creştinii occidentali, cu toate că sunt în UE şi NATO întârzie şi de aceea perspectivele sunt sumbre. Nu există. Trei milioane de ortodocşi, majoritatea tineri, au fugit şi caută să se salveze individual în occident, lăsând ţara de izbelişte şi în grijă celor care se roagă, şi ei izolaţi, în sihăstrii.

„Precum în cer, aşa şi pe pământ”, se roagă, repetă zilnic… două miliarde de creştini. Cerul este însă un ideal diferit la creştinii ortodocşi şi occidentali, aşa că nu-i de mirare că şi pe pământ în est şi vest lucrurile stau cam la fel. Idealul şi realitatea din lumea ortodoxă românească o aflăm din acest excelent album. Pe când „o călătorie foto prin lumea creştină occidentală?”. Pe când o călătorie comună prin lumea creştină unită în Uniunea Europeană?  Pe când o comuniune ortodoxo-occidentala? La toate aceste întrebări retorice albumul de faţă ne ajută subtil să facem primul pas.

Prof. Dr. Viorel ROMAN
Akademischer Rat a.D.
Consilier academic la Universitatea din Bremen
www.viorel-roman.de
Bucureşti
25 Decembrie 2011


Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Litanii” – noul volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, Editura Rawex Coms – Bucureşti, 2020

        A apărut un nou volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, intitulat “Litan…