Home Breaking News Stiri Exclusive Viorel ROMAN – “Ghinionul de a fi moldo-valah”

Viorel ROMAN – “Ghinionul de a fi moldo-valah”

7 min read
0
0
1,082

500 de ani au supravieţuit moldo-valahi sub cea mai incompetentă administraţie din lume, cea turco-fanariotă, 50 de ani sub cea sovietică. Acuma ei sunt în Europa numai aparent, pentru că noua statuie a lui Kemal Atataturk de pe Calea Victoriei şi faptul că în locul „Aeroflot”-ului rus s-a instalat la Bucureşti „Turkish Air” pe Magheru… sunt indicii mai sigure.

Moldo-valahii sunt în continuare provinciali turco-pravoslavnici, chiar dacă bacşişul se cheamă acuma comision şi UE e Înalta Poarta. De la vlădică la opincă nu s-a schimbat mai nimic. Vezi pe www.viorel-roman.ro (Scrisoarea deschisă adresată poporului român de arhimandritul Iustin Parvu) şi pe www.badpolitics.ro (Lucian Croitoru: În România nu e capitalism, clicile antreprenori de carton-politicieni au acaparat economia).

Chiar şi preşedinţii moldo-valahii au o soartă ca sub fanarioţi. Ceauşescu e lichidat, Iliescu a lichidat economia, Constantinescu s-a auto lichidat, Băsescu resemnat îi pregăteşte pe Ungureanu & Tismăneanu cel Tânăr să-i convingă  pe naivi că o formă fără fond, statul lui, o ficţiune dependenta de FMI, e compatibil cu Europa. Cam cum au încercat şi eşuat sub sovietici şi Ana Pauker & Tismăneanu cel Bătrân.

Nouă clasă politica imită numai establishment-ul din vest. Cutumele turco-fanariote sunt însă cât se poate de reale. Voda e deasupra legii şi cu boierii cei mari decid totul în Consiliul Suprem de Apărare al Ţării.  Baronii locali, boierii mici şi maziliţii îşi cumpără imunitatea cum pot şi chiar trebuie să suporte procese de corupţie, acum la modă.

Totul s-a privatizat, învăţământul, sănătatea, siguranţă personală şi armata. Cei care supravieţuiesc cu câţiva euro pe zi sub administraţia de la Bucureşti n-au încotro. Aşa că nu-i surprinzător că milioane fug în UE. Oricum, din toate timpurile, numai în Europa s-au putut afirma Enescu, Brâncuşi, Vlaicu, Vuia, Coandă, Cioran, Eliade etc. Puţin probabil că în cultura de anonimat de la Porţile Orientului ar fi ieşit din mediocritate.

La moldo-valahi nu există o clasă de mijloc sau o burghezie naţională, că în occident, ci numai intermediari, agenţi, dealer, vătafi, interlopi, care cu toţii sunt hotărâţi să distrugă orice şansă de integrare reală în Europa, pentru că ei nu au o religie, ci popi, care ierta mai mult decât pot ei fură. Zeci de miliarde de euro le stau la dispoziţie de la UE ca să modernizeze ţara, dar ei nu le folosesc pentru că ar trebui să dea socoteală pentru ei.

Nu mai există bănci sau întreprinderi autohtone notabile, ci numa filiale a unor bănci şi companii străine. Totul depinde de buget şi de şansa de a primi contracte privilegiate, bineînţeles în cârdăşie. Contractele, examenele, licenţele, locurile de muncă, aprobările devin facile numai prin corupţie, influenţă, spaga etc. Capitalism de cumetrie.
De la buget se fură uşor, observă şi arhimandritul Parvu: Slujbaşii ţării, căftăniţii vând la preţ de piatră seacă şi fier vechi bunurile realizate de tine, sub oblăduirea şefilor lor, împart banii, apoi sunt judecaţi de ochii lumii şi primesc pedepse cu suspendare, adică mulţumesc, la revedere, te chemăm noi când avem nevoie de serviciile tale. Consilierul BNR, Croitoru e pe aceiaşi linie: clicile antreprenorilor de carton ale politicienilor nu se îmbogăţesc din riscurile pe care şi le asumă pe bani proprii, ci din alocările de la buget. Cei care plătesc impozite şi taxe au ghinionul de a fi moldo-valahi, români captivi.

Prof.Univ. Dr. Viorel ROMAN
www.viorel-roman.ro
Bremen
22 februarie 2012

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cauți o mașină SH? Iată cum să găsești una fără probleme

Lista de verificare a lucrurilor pe care ar trebui să le cunoaști atunci când cumperi o ma…