Home Breaking News Stiri Exclusive Viorel ROMAN – Ortodoxizarea Europei / UE sau invers ? Care pe care, sau din nou impreuna ?

Viorel ROMAN – Ortodoxizarea Europei / UE sau invers ? Care pe care, sau din nou impreuna ?

15 min read
0
0
271

ROMAN-Viorel-bue-wb„Adevarul este detinut de Biserica Ortodoxa iar occidentul e in stransoarea asfixianta a rationalismului, scientismului, materialismului, idealismului si tehnocratiei … o cloaca sincretista.“ ne spune arhim. Gheorge Kapsanis: Ortodoxia: Nadejdea popoarelor Europei, ed. Evangelisimos, Bucuresti 2006, p.18, 23 si „ … fara sa tina seama calea apostolica si patristica … omul se va afunda in marea moarta a idolatriei europene civilizate, si, in locul viului si adervaratului Dumezeu, se va inchina idolilor mincinosi al veacului acestuia …“ dupa arhim. Iustin Popovici: Biserica Ortodoxa si Ecumenismul. ed. Orthodoxos. Tesalonic, 1974, p. 257.

Adevarul este detinut in occident, de la Marea Schisma din anul 1054 si Revolutia Papala din sec. XI-XIII, atat de papa de la Roma cat si de Imparat. Formula „rege si preot“ (Geneza 14, 17-24) a ramas apanajul orientului, opusul occidentului. In orient totul e la „rege si preot“, societatea e ca un cerc cu un singur centru. In occident este ca o elipsa cu doua centre, puterea laica si cea religioasa s-au despartit si au creat democratia si sociateatea civila occidentala complet staina ortodoxului.

Revolutia papala a pus bazele occidentului prin sanctificarea: rațiunii: ratio, știința și școala de la greci; dreptul, individualitatea și proprietatea privată de la romani; ambele in slujba eshatologiei și eticii Bibliei. Sacralizarea, societatea civila sunt de neinteles si respinse sau imitate prost de ortodocsi. Forme fara Fond. Occidentalii îl preamăresc pe Creator prin muncă (după protestanți, catolici radicali, e chiar condiția mântuirii), perfecționarea condițiilor de trai, ortodocși cred că astfel El este mai trecut cu vederea și trădat. Primii se uită de sus la mizeria materială din Est, ortodocșii cred în superioritatea lor duhovnicească și sobornicească. (F. Dostoievski; A. Solgenitin)

După eșecul modernizării ortodoxe început de Țarul Petru I, ortodoxo-comuniștii in sec. 20 sperau ca imitând revoluția industrială, cu ajutorul dictaturi de dezvoltare, ajung din urmă și depășesc occidentul. Eludând însă Revoluția papală, dialogul, unitatea cu Roma, totul s-a năruit si Putin, Tzipras, Ponta sunt acuma dezorientați. Pentru a intalege occidentalizarea si incompatibilitatea ortodocsilor in lumea de azi recomand cateva scurte incursiuni in aceasta tematica:

Dupa cum se poate vedea mai sus, intrebarea Ortodoxizarea Europei / UE sau invers ? Care pe care, sau din nou impreuna ? nu se mai pune dupa 1989.

Toata speranta e in Sfantul si Marele Sinod Panortodox din anul viitor, in Anul Sfant de la Roma, in apropiata vizita a papei Francisc si inceperea dialogului cu Roma in vederea refacerii unitatii crestine, conditio sine qua nos a integrarii si emanciparii de facto a romanilor in Europa / UE.

www.viorel-roman.ro

Bremen, 21 august 2015

Germanizarea Europei, sau europeizarea Germaniei?

Asta-i numai una din intrebarile la care nu s-a gasit un raspuns luna asta, cand cu inca o suta de miliarde de euro de la UE/FMI/BCE, pe langa alte sute de miliarde in trecut, a fost salvata Grecia de faliment.

Pentru mentinerea salarului de 15 € / ora in Grecia (3 € / ora in Romania) e nevoie probabil de un nou impozit de solidaritate in Germania, tara care plateste cel mai mult, dar si in alte tari UE, sau s-a terminat cu generozitatea proiectului european?

Grecii protesteaza inpotriva asteritatii (cheltuieli = venituri), vor taierea datoriilor si sunt sustinuti mai nou de Franta, care este din totodeuna pentru europeizarea Germaniei cu ajutorul unui guvern european a la francaise.

Anglo-americanii dupa ce au purat doua razboaie mondiale pentru a inpiedica germanizarea Europei urmaresc cu interes crescand scindarea Europei / UE in nord, sud si est. Vezi articolul CIA in Germania si scandalul NSA din Franta.

Anglia va decide curand prin referedum daca renunta la UE. In referendumul din acest an, 60% din greci au renuntat la UE, dar vor sa fie sustinuti de UE, ca Israelul de USA. Grecia e la granita cu Islamul in razboi si un potential aliat al Rusiei.

Pe de alta parte Grecia cere si despagubiri de razboi, dupa 70 de ani. Cancelarul Angela Merkel, ministrul Wolfgang Schaeuble sunt prezentati de presa si de catre demonstranti in uniforme SS cu sfastica si mustata lui Adolf Hitler, fortindu-i pe grecii sa intre in lagare de concentrare, din ale caror cosuri ies nori in forma de €. Increderea greco-germana s-a deteriorat. Mai grav, si Axa Berlin-Paris e in primejdie.

Grecia cu 0,3% din economia modiala si 1,7 din cea europeana este buturuga mica care rastoarna carul mare? Faptul ca a falsificat statisticile la aderarea la UE / € cu ajutorul bancii Goldman-Sachs si traieste de ani buni pe banii altora, nu poate fi un model nici pentru celelalte tari balcanice, ortodoxe, nici pentru cele din sud.

De aceea UE a cumparat cu o suta miliarde inca trei ani de reflectie. In acest rastimp viziunea Europa ca vaca de muls – Grecia e mentinuta in mod artificial in €, jumatate din ajutoarele sociale din intrega lume se distribie in UE, sute de mii de emigranti din lumea islamica si cea idolatrica cauta azil in Europa etc. – va fi inlocuit cu un proiect realist si sustenabil sau € / UE / Europa se va destrama.

www.viorel-roman.ro / viorel-roman-bremen.over-blog.de / Bremen, 28 iulie 2015

Germanizarea Europei

Chestiunea Germană (1400-) şi Chestiunea Orientală (1774-1923) sunt vechi, de aceea e firesc ca lumea în criză se întrebă: Se germanizează Europa sau se europenizează Germania? Aparţin greco-ortodocsii de Europa sau de Eurasia?

În Europa/UE piaţa neagră e de 50% din activitatea economică, PIB, la greco-ortodocşi, 25% la catolici şi 10% la protestanţi. Aceste decalajele de corupţie şi monedă unica € agravează criză, în care fiecare trage spuza pe turtă lui.

Se redeschide Chestiunea Germană, se urmăreşte, reusi din nou distrugerea Europei Centrale, €? Războaiele, de treizeci de ani, 1618-1648, cele napoleoniene, 1799-1815, cele mondiale, 1914-1945, au reuşit mereu distrugerea Germaniei.

Integrarea RFG în UE a împiedicat reapariţia Reich-ului. Când, cu sprijinul Rusiei, Germania s-a refăcut in 1991 brusc, Anglia şi Franţa au fost din nou împotriva. Numai dizolvarea armatei germane în NATO şi diluarea DM în € a potolit spiritele.

Slăbiciunea competitiva a tarilor din sud PIIGS au împins însă Germania, cu un export de 1.000 de miliarde de €/an, în faţă. Se va degrada Germania sau va disciplina ea Europa? Antata, fără Rusia, adica Franta, Anglia, SUA nu mai pot prinde în cleşte, pe două fronturi, Germania, că 1914-1945.

Germania încotro? La Atena se arde drapelul german şi portretul d-nei Merkel e împodobit cu svastica nazistă. Londra nu renunţa la industria ei financiară non-UE. Nu numai Italia şi Spania sunt depăşite de competitivitatea şi fiscalitatea germană.

Românii stau cu un picior în Europa şi cu celălalt în Eurasia. Şi cum Moscova întârzie refacerea unităţii creştine, moldovenii sunt din ce în ce mai mult asiatici şi nici Bucureştiul n-are inca nici un proiect naţional sau european credibil.

Integrarea românilor în UE/NATO n-a rupt lanţurile grele ale duhovniciei şi soborniciei moscovite şi constantinopolitane care blochează emanciparea lor. Formularea e din perioada interbelică, când ardelenii sperau că ortodocsii moldo-valahii se vor coace. Dar Stalin lichidează Unirea cu Roma şi îi integrează pe toţi într-o satrapie asiatică, a căror urmări sunt şi astăzi evidente. Mulţi şi-o doresc din nou!

Moldo-valahii au fapta unirii,1 859, 1918, dar ideea nationala, europeana e a Şcolii Ardelene. De aceea încercarea Partidei ortodoxe, FRN, PMR, PCR, FSN, PDSR, PSD, PNL, USL, PC de a-şi însuşi, plagia şi ideea naţională e contraproductiva, iar folosirea în dialogul cu vestul a curentelor culturale, a masoneriei, a dinastiei etc. este neconvingătoare, nu pot înlocuii imperativul: Toate drumurile duc la Roma!

Soarta romanilor depinde de meandrele Chestiunii Germane şi a celei Orientale, cu resorturi si ţeluri diferite. De aceea criza naţională si sociala se poate depăşi numai prin continuarea dialogului început in anul de gratie 1999 la Bucureşti de Preafericitul papa Ioan Paul II şi refacerea unităţii cu Roma.

viorel-roman-bremen.over-blog.de

www.viorel-roman.ro

Bucureşti la 29 aprilie 2013

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Unde trăiește Dumnezeu?” de Hedi SIMON

Omul Îl caută dintotdeauna pe Creatorul său precum caută firul de paie de care să se agațe…