Home Breaking News Stiri Exclusive Viorel ROMAN – “Spionii Războiului Rece”

Viorel ROMAN – “Spionii Războiului Rece”

14 min read
0
0
735

Viorel ROMAN

Dacă în toate războaiele spionii joacă un rol, atunci în cel Rece, considerat ca fiind cel de al treilea război mondial, serviciile secrete au pus în umbră ideologia, diplomaţia, armata, propaganda, etc., au acţionat raţional, eficient, din umbră şi au meritul de fi terminat un război în care s-ar fi folosit arma nucleară, fără victime, cu revoluţii de catifea, cu un spectacol TV de sunet şi lumini: fără violenţă, noi suntem poporul, armata e cu noi, etc. Totul a început la Moscova, care şi-a dat seama încă sub Stalin că trebuie să rezolve problema germană, pentru că anglo-franco-americanii şi sovieticii au încheiat ostilităţile cu armata germană în 1945, au împărţit Reich-ul în patru zone de ocupaţie militară dar n-au încheiat un tratat de pace. Imperiul German III a supravieţuit într-un spaţiu ideal.

Oferta lui Stalin de a face pace cu o Germanie reunificată, demilitarizată, neutră, eşuează şi astfel s-au creat două pseudo-state, sub control militar anglo-franco-american: Republica Federală Germania şi Republica Democrată Germană sub Armata Roşie. Tratatul de pace care ar fi încheiat într-un fel sau altul războiul mondial II s-a amânat sine die şi Războiul Rece al ortodoxo-comuniştilor cu vestul, triumfă pe toate planurile. După ce Germania de vest sub cancelarul creştin-democrat Adenauer s-a stabilizat printr-un miracol economic şi s-a integrat pe toate planurile în lumea capitalistă euro-atlantică, urmaşul său, social-democratul Brandt, a început politica de schimbare a status quo-ului prin apropierea de Imperiul roşu al Răului ortodoxo-comunist.

La întâlnirile dintre Brandt şi Brejnev s-a constatat că există multe interese comune, dar că ideologia, diplomaţia, alianţele, etc. fac imposibile discuţiile, tratativele la lumina zilei, fără a perturba grav structuri religioase, mentale, ideologice, birocratice, militare, etc. făcute pentru veşnicie. Aici au intervenit serviciile, care s-au angajat să nu perturbe liniştea de la suprafaţă şi şi-au organizat canale pe care au tratat germanii cu ruşii.  Bineînţeles că au fost informaţi şi aliaţii vestici de aceste tratative secrete, dar ei le considerau fără mari şanse de succes. Când însă ruşii au văzut ce rezultate pot obţine pe aceste căi neortodoxe s-au adresat şi americanilor. Dorinta ruşilor era să refacă, dacă nu o alianţă cu anglo-saxonii – cum au avut în vremea lor glorioasă, pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial -, cel puţin acceptarea ca putere aliată în G 7/8.

SUA profitau din plin de Războiul Rece şi au cerut sovieticilor să renunţe la marxism, la Ţările Baltice, la Lagăr, la Cortina de Fier, la drepturile omului de tip ortodox. Tratativele secrete sub Brejnev, Andropov, Cernenco l-au făcut pe Gorbaciov să înţeleagă că nu are ce pierde şi a acceptat condiţiile de pace, deschizând lumii ortodoxe o nouă perspectivă comună cu creştinii occidentali. Cu acest prilej se încheie şi Al Doilea Război Mondial cu Tratatul patru plus doi: USA, Anglia, Franţa, Rusia plus Germania, Polonia. Până aici este gloria serviciilor secrete din vremea Războiului Rece, după care a urmat marea deziluzie, pentru că fără refacerea unităţii dintre ortodocşii din Lagărul protejat de Cortina de Fier şi creştinii occidentali, dintre Moscova şi Roma, s-a instalat în Europa şi în lume o situaţie duhovnicească şi sobornicească paralizantă – vezi falimentul Greciei. Românii nu mai cred în UE şi într-un cadru mai larg – vezi criza spirituală şi economică europeană şi mondială. Care va fi rolul spionilor în această nouă perioadă istorică?

Prof.Dr. Viorel ROMAN
Bucureşti, de Sfintele Paşti 2012

____________________________

Articolul de mai sus, “Spionii Războiului Rece”,  tratează felul în care serviciile secrete din est şi vest au reuşit, au contribuit hotărâtor la performanţa încheierii unui război mondial în mod paşnic. O acţiune quasi singulară în istoria universală. De aceea, mi se pare utilă reeditarea articolului de mai jos, în care se pot desluşi condiţiile în care a început războiul mondial II, fără a prelua în mod obligatoriu punctul de vedere al învingătorilor. (Autorul)

 

***

CHURCHIL, HITLER ŞI ANTISEMITISMUL

Acesta este titlul cărţii apărute sub semnătura Dr. Stefan Scheil, editura Duncker & Humbolt, Berlin 2008, 335 p., în care se analizează competent “dictatura germană, inamicii ei şi criza europeană 1938/39”.

Om simplu, din popor, Adolf Hitler preia puterea în 1933 în Germania şi pune în practică Programul din 24 februarie 1920, de 25 de puncte, pe 2 p., al Partidului Naţional Socialist al Muncitorilor Germani/NSDAP. Un deziderat era realizarea unei societăţi naţional-socialiste fără drept roman şi fără evrei, care urmau să emigreze cu avere cu tot, în mod paşnic. Antisemitismul era răspândit ca urmare a foametei şi umilinţelor impuse de învingători după război. În caz de foamete, acelaşi destin l-ar fi avut toţi străinii.

Alertate, organizaţiile evreieşti din lumea anglo-saxonă încep boicotarea economiei germane. Reacţia naziştilor: „Nu cumpăraţi de la evrei!” Un evreu ucide un diplomat, naziştii dau foc la sinagogi, etc. Proiectul antisemit de a realiza un stat fără evrei trebuia combătut cu toate mijloacele – pe viaţă şi pe moarte. Pentru că dacă Germania rămânea fără evrei în mod civilizat, ar fi devenit un precedent periculos. Polonia, cu 10% din populaţie evrei, care vorbeau idiş, o altă limbă decât cea oficială, ar fi cerut acelaşi lucru. Pe de altă parte, emigrarea evreilor în USA ar fi dat apă la moară antisemitismului local. Aşa că, organizaţiile evreieşti s-au opus emigrării evreilor din Germania, luând în calcul victime din rândul conaţionalilor. Pe de altă parte, l-au susţinut cu toate mijloacele pe Churchill şi „Partidul războinicilor” din Marea Britanie, cu organizaţia Focus, pentru a înlătura nazismul.

Cei care încercau o soluţie paşnică pe continent au fost încet, dar sigur, marginalizaţi. Pe de altă parte, Iosif V. Stalin, un conducător mult mai radical şi mai clarvăzător decât Hitler s-a folosit de „contradicţiile din lagărul capitalist” pentru a „arunca în aer Europa”. Atât Vladimir I. Lenin cât şi urmaşul său erau convinşi că după un al doilea război mondial, clasa muncitoare „va rupe lanţurile”, va prelua puterea, ca în Rusia, după Primul Război Mondial şi va realiza idealurile panslaviste, panortodoxe şi mai mult decât atâta – dictatura proletariatului va înlătura exploatarea omului de către om în toată lumea! Polonia şi România erau folosite în această criză ca pioni de sacrificiu, atât de imperialiştii occidentali cât şi de kominterniştii de la Moscova. Polonezii erau folosiţi ca atacatori la război de către Churchill.

Viorel Tilea, ambasador la Londra, se plângea de un dictat german fantomă, o dezinformare. Un discurs al generalului Halder, fabricat în laboratorul de dezinformare Focus cu scopul de a agrava criza, este considerat şi azi ca autentic, chiar de către germani. Aşa că nu-i de mirare că pe internet, la Secţia „Istorie: minciuni şi falsuri” a Ministerului Apărării Rusiei, Sergej Kovalijev arăta recent că vina izbucnirii războiului în 1939 este a Poloniei, care a refuzat „cu încăpăţânare” cererile moderate germane.

În acest context este firesc ca antisemitismul, punerea la îndoială a Holocaustului, e sancţionat în mai multe ţări de lege. Aceeaşi politică se va practica şi în Rusia lui Putin, care nu mai vrea să accepte „minciuni şi falsuri”. De aceea vinovaţii vor fi pedepsiţi – aşa prevede un proiect de lege – cu închisoare de la 3 la 5 ani.

Prof. Dr. Viorel Roman
Universitatea din Bremen
Germania
Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…