Home Viorel VINTILĂ – Interviu cu Ileana Şipoteanu

Viorel VINTILĂ – Interviu cu Ileana Şipoteanu

16 min read
0
0
646

Ileana Şipoteanu este o artistă împlinită, atât pe plan  profesional cât şi familial. Dacă v-aţi întrebat vreodată care este formula fericiri în viaţă sau care este formula matematică care are ca rezultat fericirea, Ileana Şipoteanu a găsit se pare formula magică…

Formula de succes a fericirii este: 25+20+15… adică, 25 de ani de carieră artistică şi de succes, plus 20 de ani de căsnicie alături de cunoscutul compozitor Dumitru Lupu în urma căruia a rezultat cel mai frumos şi important produs al unei iubiri frumoase şi adevărate – Dumitrana, acum în vărstă de 15 ani.

Muzica Ilenei Şipoteanu, unde cuvântul iubire este omniprezent în mai toate melodiile ei, uneşte suflete, stârneşte nostalgii şi dă speranţa celor care-şi caută dragostea şi iubirea… vocea caldă şi sensibilă a artistei se regăseşte în slagăre de succes ca „Ce mult te-am iubit”, „Cine mi-a luat iubirea”, „Iubeşte-ma aşa cum te iubesc”, „Mă voi gândi la tine”, sau „Ai venit prea tărziu”… ca să amintesc doar câteva din melodiile de succes care au marcat cariera muzicală a Ilenei Şipoteanu.

Cariera artistei cuprinde peste 100 de cântece înregistrate dar şi prezenţa în câteva filme româneşti ca „Singuri de revelion” (2005), „Mulineta Roşie” (2005), „Peştele Verde” (2006), „Trupa de show” (2008), „Dramaticus” (2009) şi „CRIZA SRL – Iubire Elena” (2010, regia Geo Saizecu), Ileana fiind şi absolventă a Facultăţii de teatru „HIPERION” (1992-1996).

Recent, am avut plăcerea sa stau de vorba cu Ileana Şipoteanu, deoarece eram curios să văd ce mai face o artistă din vechea generaţie, a cărei muzică, este în opinia mea, nemuritoare, muzică care în ziua de azi, din păcate, se promovează mult mai greu în comparaţie cu muzica din  noua generaţie. Cred că ar trebui să existe un singur criteriu care să facă diferenţa, şi anume: muzică bună şi muzică proastă!

Viorel Vintilă: Am sa trec peste orice introducere protocolară şi am să te  întreb direct, ce face si cum se simte Ileana Şipoteanu?

Ileana Şipoteanu: Faptul că sunt alături de familia mea şi mă aflu pe malul Mării Negre, mă face sa mă simt foarte bine. Odată cu venirea verii ne putem bucura de razele soarelui, de apa mării, a cărei culoare se schimbă de la o zi la alta, de nisipul fin pe care mulţi il calcă pur şi simplu în picioare, unii făcând jogging, alţii plimbându-se agale, dar şi de muzica pe care o auzim la agapele din apropierea Mării Negre.

Viorel Vintilă: Ileana, când ai debutat pe scena muzicii româneşti şi cu ce melodie?

Ileana Şipoteanu: Am debutat în anul 1986 pe scena festivalului de la Mamaia, la secţiunea interpretare, cu două melodii în primă audiţie: „Nu sunt vorbe câteodată” şi „Când amintirile le retrăieşti”, muzica Dumitru Lupu şi Vasile V. Vasilache. În anul 1987 am participat la Mamaia cu melodia „Ce mult te-am iubit”, muzica Dumitru Lupu, versuri Mala Bărbulescu, una dintre cele mai frumoase melodii de atunci care, dupa părerea multora, ar fi meritat trofeul, trofeu care însă nu s-a acordat în acel an, pe motiv că erau prea multe melodii bune, aşa că ne-au oferit titlul de laureat.

Viorel Vintilă: Fata ta, Dumitrana, care acum are 15 ani,  îţi calcă pe urmele tale? Crezi că va urma o cariera muzicală?

Ileana Şipoteanu: Dumitrana cântă de la 3 ani, a făcut pian şi chitară de la 6 ani şi a petrecut ore în şir alături de tatăl ei în studio şi eram siguri că va urma şi ea o carieră muzicală, dar din păcate în ultima vreme nu mai este atât de implicată. Mie îmi pare rău pentru că are o voce bună şi cântă curat şi frumos. Până la urma, Dumnezeu ne va arăta calea cea bună şi sper să facă ceea ce-i place cu adevărat.

Viorel Vintilă: Cum ţi se pare noua generaţie, în comparaţie cu generaţia ta? De ce foarte mulţi din generaţia ta s-au pierdut, sau mai bine zis au fost abandonaţi de casele de producţie şi de posturile TV şi de radio? De ce în străinătate cântareţi de vârsta a doua şi a treia rezistă şi încă umplu sălile de spectacol cu muzica lor, pe când la noi sunt uitaţi undeva într-un raft prăfuit de timp?

Ileana Şipoteanu: Fiecare generaţie care păşeşte pe drumul muzicii, al teatrului şi dansului, gândeşte că este o generaţie de aur şi îi priveşte pe predecesorii lor cu o condescendenţa regească. Unii au o răutate viscerală împotriva unora care chiar nu au greşit cu nimic faţă de ei şi există un sentiment de animozitate pe care nu-l pot explica. La radiouri mulţi şi-au construit cariera pe o imagine falsă, de scandal şi cu tot felul de invidii. Eu nu am invidiat niciodată pe nimeni, ştiind că Dumnezeu m-a înzestrat cu tot ce-i trebuie unui artist normal, dar care nu şi-a putut construi cariera aşa cum şi-ar fi dorit, liber, fară a depinde de alţii pentru a promova o piesă sau lansa un CD. Am avut noroc ca sunt o interpretă care a lansat piese frumoase şi melodioase cu un mesaj care a mers direct la inimile oamenilor şi am colaborat cu textieri şi compozitori de excepţie. Nu mă simt abandonată decât de către cei care care nu mă difuzeaza pe mine ,probabil pentru că nu mă plac, dar este păcat ca nu se ţine cont şi de gusturile publicului larg. Casele de producţie vor „marfă” care să se vândă la secundă, pe când eu şi cei din generaţia mea nu avem această „marfă”, ci doar muzică de calitate. Când lumea mă întreabă de ce nu mai apar la TV sau la radio, îmi este greu să le dau un răspuns. În străinatate, mass-media este cea care le oferă artiştilor dragoste şi apreciere, plus sunt plătiţi pentru asta şi sunt iubiţi de public.

Viorel Vintilă: Sunteţi o familie fericită care rezistă de peste 20 de ani. Cum reuşiţi şi care este secretul?

Ileana Şipoteanu: Nu cred ca există o reţetă specială sau un secret anume al unei familii unite care să reziste în timp. Într-o căsnicie nimic nu este perfect, asta să fie clar, dar dacă ştii sa laşi de la tine, fără a fi ipocrit, dacă ştii să echilibrezi lucurile, dar fară a le complica, dacă te gândeşti mai mult la copii decât la tine, dar fără a exagera, atunci se poate parcurge firul vieţii şi să ai o familie armonioasă fără probleme. Noi, eu şi Dumitru, împlinim anul ăsta 25 de ani de când ne-am cunoscut şi în acelaşi timp 25 de ani de carieră pentru mine.

Viorel Vintilă: Spune-mi te rog ceva despre Ileana Şipoteanu care nu este ştiut de marea majoritate a publicului românesc…

Ileana Şipoteanu: Îmi place să călătoresc, să vizitez locuri deosebite, îmi place să-mi cumpăr tot felul de suveniruri, îmi plac copiii, florile animalele şi oamenii. Îmi place să merg la ski şi să pescuiesc, pasiuni pe care le moşteneşte şi fiica mea, Dumitrana. Îmi place mult să dansez şi să gătesc şi că mai toată lumea din ziua de azi, îmi place să interacţionez şi să socializez pe Facebook.

Viorel Vintilă: Ce planuri de viitor ai? Ce proiecte muzicale sau de teatru ai şi ce ţi-ai dori cel mai mult în viaţa ta să se întâmple?

Ileana Şipoteanu: Nu îmi place să vorbesc despre planuri de viitor, la mine pur şi simplu se întâmpla… atunci când avem idei şi timp le punem pe hârtie. Mi-aş dori să avem cu toţii o viaţă mai frumoasă, să ne implicăm cât mai mult în educaţia copiilor noştri şi să avem înţelepciunea de a ierta (nu de a uita) pe cei care ne-au făcut rău.

Viorel Vintilă: Mulţumesc mult pentru acest interviu şi iţi doresc multă fericire şi succese atât pe plan familial cât şi profesional. Ai vreun mesaj de final pentru iubitorii de muzică în general şi pentru fanii tăi în special?

Ileana Şipoteanu: Mulţumesc la fel! Iubitorilor de muzică le doresc să aibă puterea de a selecta şi a trece prin filtrul gândirii tot ce este frumos şi adevărat în artă, iar fanilor mei le doresc ca existenţa lor să se convertească în „Refrene de iubire”… titlul unui CD de-al meu.

Viorel VINTILĂ

18 mai 2011

România

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Incepe Targul National Imobiliar TNI – 6-8 mai 2022, Palatul Parlamentului

RECORD: Proiecte imobiliare cu valoare de peste 2 MILIARDE euro prezentate la TNI. Toti ce…