Home Viorel VINTILĂ – Românul emigrant

Viorel VINTILĂ – Românul emigrant

6 min read
0
0
394

În ţara lui totul merge prost, românaşul care nu mai vede nicio luminiţă de la capătul tunelului, îşi face bocceluţa şi pleacă pe alte meleaguri, unde spera să aibă un trai decent şi o viaţă fără grijă zilei de mâine… Numai în ultimii cincisprezece ani au plecat peste trei milioane de românaşi şi numărul lor este în creştere. S-au creat deja adevărate enclave româneşti în Italia şi Spania. În 50 de ani românaşii vor cuceri Europa şi nu numai…

Din nefericire pleacă mulţi oameni de valoare, cu ani buni şi experienţa în domeniul medicinei, IT-uli, marketingului sau managementului… un adevărat exod de creiere cu neuroni capabili!

Într-adevăr, „dincolo” nu te aşteaptă EL Dorado-ul ,dar măcar ai o şansă să fii apreciat, să trăieşti uman şi decent, să dai măcar o şansă mai bună copiilor tăi şi să te bucuri de o bătrâneţe mai liniştită. Îngrijorător este faptul că dacă se continua acest trend al emigrării, în 30 de ani vom avea o ţară de pensionari,  o ţară fantomă, o ţară cu 16 milioane de locuitori dintre care jumătate vor fi pensionari. Vă puteţi da seama că cei care vor fi muncitori activi, vor fi puţini şi va fi foarte greu să susţină o ţară de pensioanari şi de oameni bolnavi?

Statul român îl doare însă  la bască, nimeni nu se gândeşte la strategii care să ofere ceva perspective tinerilor, nu există proiecte economice pe termen mediu său lung, nu există motive care să te mai ţină în spaţiul mioritic. Fiecare grupare politică îşi urmăreşte un scop machiavelic în urma căruia să-şi vadă sacii în căruţă, nepăsându-i cât de puţin de votantul care l-a pus acolo pentru a fi  în slujba cetăţeanului… chipurile.

În schimb îţi aruncă în nas, să te distragă de la adevăratul dezastru economic, reorganizări administrative, voievodate regionale şi mai aruncă şi un măr al discordiei, gen „ţinutul secuiesc”, creând dihonii şi discordii între românaşi şi unguraşi.

Patetic mi se pare faptul că emigranţii au fost acuzat pentru votul care l-a propulsat pe Băsescu în fotoliul de prim vizitiu al ţării… Really? Păi de ce nu sunt acuzaţi cei din România care au votat pentru el? Măcar aceşti emigranţi au trimis  anul trecut în ţară, deşi în plină criză, peste 3 miliarde de dolari! Aşadar, haideţi să nu aruncăm cu pietre dacă locuim într-o casă de sticlă… Şi nu spun asta ca un simpatizant al niciunei părţi politice… Ceea ce mă sperie şi mai tare este că nici varianta opoziţiei nu-mi inspiră nimic. „Pleacă ai noştri, vin ai noştri”!

Soluţia: Mă tem că nu mai există! Scapă fiecare cum poate… iar calea emigrării este uşa care încă mai e deschisă şi care mai oferă o oază de speranţă şi trai decent… Aşadar, nu mai trageţi în pianişti!

Viorel VINTILĂ

San Francisco, SUA

16 iunie 2011

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…