Home Breaking News Stiri Exclusive Viorel VINTILA – “Ruşinea de a fi român”

Viorel VINTILA – “Ruşinea de a fi român”

15 min read
0
0
586

Am plecat de mai bine de 15 ani din Romania, dar niciodata nu mi-am renegat originea si niciodata nu mi-am batut joc de limba romana.

Ca român, consider că este de datoria mea, de simplu muritor mioritic, să intervin ori de câte ori limba română este măcelărita de saltimbanci agramaţi, aciuaţi pe alte plaiuri non-mioritice( sau romanasi din Romania) care nu se mai consideră români şi declară public, fie pe blog sau pe facebook, că le este ruşine că sunt români.

Deunăzi, când îmi făceam rondul pe FB, am dat peste o postare de genul: „ El a-mi da mie mie…” unde forma la dativ a pronumelui„îmi” era pur şi simplu măcelărită şi tăiată de o biată cratimă, iar litera” î „era înlocuită cu litera „a”. WOW! Mai înţeleg mici şi banale typo, sau chiar unele dezacorduri gramaticale, dar să pui cu de la sine putere, o cratimă în inima unui biet pronume la dativ, mi se pare o imbecilitate şi o stupiditate de neiertat.

Citind acest afront adus limbii române, retina mea s-a simţit asaltată şi creierul meu a reacţionat în consecinţă, trăgând-o de mânecă pe cetăţeanca plecată pe tărâmuri australiene şi apostrofând-o puţin, vis-a-vis de această crasă eroare gramaticală.

Bineînţeles că analfabeta în cauză a reacţionat violent spunandu-mi: ” I dont need your damn romanian spelling!” I-am spus că nici măcar nu era vorba de un “spelling”, ci de o greşeală majoră gramaticala. Duduia în cauza s-a şifonat şi imediat m-a şters de la ” friends” şi a dispărut în eter. Imi facuse o favoare pentru ca deja eram setat sa-i dau eu delete. M-am uitat puţin la profilul ei şi am dat peste un blog în care înşira 30 de motive pentru care îi era ruşine că este ROMÂN.

Am rămas masca, citind motivele sale, pentru care se ruşina cu identitatea de român şi într-un fel i-am dat dreptate, pentru că era normal să-i fie ruşine, din moment ce scria în limba romană ca o repetentă.

Românilor adevaraţi care-şi cunosc istoria si cultura neamului nu le este ruşine să spună că sunt români!. Chiar dacă s-ar instala un dialog sau chiar o polemică pe această temă, ei au cunoştinţe suficiente si argumentează cu date concrete faptul ca aparţnem unei vechi civilizaţii europene. Cred că ar trebui să ne implicăm mai mult pentru a ne delimita de cei care ne fac de ras, care in numele românilor fac fapte reprobabile, condamnabile, dar aceia, majoritatea nu sunt romani, au doar cetaţenie româna.

Cât privesşe pe românii carora le este ruşine că sunt români, repet, ei sunt cei care din nefericire nu au cultură, nu-şi cunosc nici măcar contemporanii cu care sa se mandreasca. Ei cu ce se mândresc?

Cine îi adoptă la urma urmei dacă nu sunt de valoarea lui Brancuşi, Cioran ori M Eliade? Nişte dezrădacinaţi vulnerabili, expuşi viciilor si depresiei, demni de plâns…

Imediat am pus o postare pe Facebook în care îmi exprimam indignarea vis-a-vis de atitudinea unora, care plecaţi, uită limbă romană şi îşi reneagă identitatea naţională.

La intrebarea – „Iti este rusine ca esti roman?” – au raspuns peste 1000 de feisbuchisti si spre satisfactia mea, in proportie de 95%, si-au exprimat indignarea fata de cei care isi reneaga identitatea şi au răspuns la unison:”Sunt mândru că sunt român!”

Iată câteva din răpunsurile primite:

 • I.R.B: „Dar de ce ar trebui sa mi fie rusine? Romanii sint un popor ca si alții Nu vad motiv sa mi pun o astfel de întrebare “
 • L.N:”Nu,sunt chiar foarte mandra cu toate cele rele si bune ,peste tot s-au pe tot globul sunt cetaceni ce fac nelegiuiri -fapte urate asa ca nu am pentru ce sa-mi fie rusine ca sunt ROMAN si nu-mi doresc decat sa fim mai consecventi in a alege reprezentantii”
 • L.B:”Ma mandresc cu tara mea…ma mandresc cu oamenii din tara mea…pacat ca tot mai multi aleg sa traiasca printre straini…multi pentru slujbe sub demnitatea lor…avem o tara minunata, cu oameni de toata isprava ! Cinste lor !”
 • M.S:”Nu imi este rusine ca sint romanca, dar nu imi vine bine cind unii romanii ne fac de rusine. Nu exista padure fara uscaturi.Nu exista tara fara oameni care sa faca si rele. Stiu sa imi apar tara daca sint pusa intr-o situatie mai neplacuta. Nu,nu mie rusine ca sint ROMANCA”
 • O.G: „Nu imi este rusine ca sunt romanca, sunt foarte mandra de nationalitatea mea si de originile mele. Sunt indignata atunci cand unii de aceasi nationalitate cu noi jignesc originile noastre , doar pentru ca au plecat de mai multi ani din Romania. De fapt ei nu realizeaza ca se jignesc singuri , mai mult sunt josnici cu asemenea afirmatii. Sa iti fie rusine ca esti roman este ca si cum ti-ai nega originea, ti-ai nega parintii si locul nasterii. Din cate stiu eu pentru fiecare dintre noi originea este legata de fiinta care ne-a dat viata , adica mama , sa iti fie rusine ca esti roman este ca si cum ti-ar fi rusine cu mama ta , dar degeaba incercam noi sa ii explicam stimabilei doamne , ea nu va intelege si ea mai sunt multi.Este foarte adevarat ca nici eu nu sunt de acord cu ceea ce fac unii in Romania, dar asta nu ma face sa spun ca imi este rusine ca sunt romanca”
 • S.C: „Originea de Romanca inseamna ca sunt eu ,Simona , inseamna identitatea mea ,existenta mea in orice loc m-as afla si sunt mindra ca m-am nascut in Ro.Nu-mi voi trada niciodata radacinile si acolo va fii intotdeauna ACASA!
 • M.D: „NU imi e rusine!Sunt mandra de asta, desi uneori nu ma mandresc cu cei care ne reprezinta…dar asta e alta poveste.Romania mea este o tara frumoasa si romanii pe care ii cunosc sunt oameni destepti, frumosi, sociabili si cu suflet mare.Avem o istorie frumoasa in urma si traditii minunate.Cei ce isi reneaga originea sunt precum copacii fara radacini…”
 • G.S: „Nu, Nu, Nu! Ba sunt mandru ca m-am nascut intr-o tara mai frumoasa ca oricare alta din lume si in mijlocul unui popor cu inaintasi asa de gloriosi”
 • A.P:”Sunt plecata din tara de la 8 ani..dar cunosc istoria lui tati. Sunt mandra ca acelasi sange curge prin venele mele..si am un respect deosebit pentru barbatii nostri. Suntem survivers si o natie enorm de talentata”
 • D.B:”Nu , nu-mi este rusine deloc, chiar daca se intampla numai nebunii acum la noi in tara eu am o origine sanatoasa, am fost crescuta cu frica de Dumnezeu, in spiritul onestitatii si a respectului si tatal meu era un mare ptariot, isi punea mana pe inima cand auzea imnul. Daca de acolo de sus m-ar vedea acum ca-mi reneg originea, ar fi tare suparat. Deci, NU, nu-mi este rusine deloc, chiar sunt mandra!”

Şi în final răspunsul celei căreia îi era ruşine că e român:

 • C.E: ”THIS PROVES YOU LACK EDUCATION AND MORALS, SA VA FIE RUSINE, CA SINTETI DOAR GUNOAE, SI FAPTUL CA VORBITI ASA DA DOVADA DE CINE SINTETI…” ( majusculele ii apartin)

Mie nu îmi este şi nu îmi va fi ruşine niciodată rusine că sunt ROMÂN( cu majuscule)! Îmi este însă ruşine pentru cocalarismul mioritic în care se scăldă România, pentru specimenele politice care conduc Romania, pentru faptele unor români din tara sau din diaspora şi pentru jalea în care a ajuns o ţară cu un potenţial extraordinar, dar niciodata nu îmi va fi ruşine că sunt ROMÂN.

M-am născut ROMÂN, sunt ROMÂN şi voi plecă în lumea celor drepţi tot ROMÂN!
Voi sancţiona întotdeauna mojicia, prostia şi nesimţirea unor românaşi şi voi lua atitudine împotriva tuturor care îşi reneagă identitatea naţională sau măcelăresc limbă romană!

Cu respect pentru toţi cei care nu se ruşinează că sunt români, va salută un cetăţean umil, român-american,care nu va uita niciodată de unde a plecat şi nu se va ruşina niciodata de identitatea sa naţională.

Mai multe comentarii AICI: http://reteaualiterara.ning.com

 

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…