Home Volumul investitiilor imobiliare in Europa ramane in crestere usoara

Volumul investitiilor imobiliare in Europa ramane in crestere usoara

5 min read
0
0
461

Volumul mediu al investitiilor din ultimele patru trimestre este de 27,1 mld de euro, comparativ cu media de 20,7 mld de euro, inregistrata pe acelasi interval de referinta, cu un an in urma.

Rezultatele unui raport realizat recent de compania DTZ Research, arata ca investitiile in proprietati comerciale din Europa (retail, office, industrial)  in al doilea trimestru al anului 2011 au ajuns la 25.4 mld de euro, reprezentand o crestere de 14% fata de valoarea de 22.4 mld de euro din T1, conform raportului aterior al aceleasi companii. Astfel, acesta se pare ca este al saptelea trimestru consecutiv cu o crestere constanta.

”Dintre principalele piete europene, Marea Britanie, Franta si Germania au avut o crestere de 14%, generata mai ales de majorarea de 33% fata de trimestrul anterior, pe care a inregistrat-o volumul de investitii in Franta, pana la valoarea de 2,7 mld de euro. Cu toate acestea, activitatea pe cele trei piete ramane sub media ultimilor cinci ani. In contrast cu perioada de maxima activitate din T1, investitiile pe pietele din CEE s-au redus la 0,4 mld de euro in T2, fata de 1,3 mld de euro in T1”, comenteaza Magali Marton, Head of DTZ CEMEA Research. Totodata Tarile Nordice continua sa afiseze cresteri semnificative, cu o majorare de 79% fata de trimestrul anterior, atingand 4,6 mld de euro.

Sectorul de birouri a cumulat  cea mai mare pondere a activitatii in T2. Cu investitii de 9,8 mld de euro  acesta a reprezentat 39% din volumul total. Activitatea a ramas intensa si pe segmentul de retail, unde volumele au totalizat 9 mld de euro, mai ales din tranzactiile cu centre comerciale. Sectorul industrial a marcat o scadere semnificativa pe parcursul trimestrului, scazand cu 45% pana la valoarea de 1,7 mld de euro, ce reprezinta o cota de piata de numai 7%. Activitatea in alte sectoare a crescut de la 0,6 miliarde de euro in T1 la 2,7 mld de euro in T2, crestere atribuita partial tranzactiilor cu cladiri din sectorul medical si cu proprietati adiacente traseelor rutiere.

Aproximativ 23.5 mld de euro au fost tranzactionate pe piata din Romania in T2 2011

DTZ Research estimeaza ca aproximativ 23,5 mld de euro au fost tranzactionate pe piata din Romania in al doilea trimestru din 2011 in sectoarele rezidential si de birouri, ceea ce reprezinta o scadere de 87% comparativ cu T1 2011. In acelasi raport al companiei DTZ research se mentioneaza faptul ca pentru primul semestru 2011, a fost identificat un volum de investitii in valoare totala de 213,94 milioane de euro ceea ce reprezinta o crestere de 14% de la an la an.

„Conform estimarilor DTZ, volumele de investitii in Romania ar putea sa depaseasca 500 milioane de euro  pana la sfarsitul anului. Prevedem o imbunatatire constanta pe piata de-a lungul celei de-a doua jumatati a anului 2011, cu activitate in principal de la investitorii care au deja proprietati in Romania. Nu ne asteptam sa vedem volume semnificative de capital nou intrand pe piata locala pana in 2012.” a comentat Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.

Volumul investitiilor imobiliare in Europa ramane in crestere usoara

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…