Vulcanul Etna a prezentat o activitate intensă, în noaptea de miercuri spre joi, când pe unul dintre craterele acestuia a curs lavă şi a fost proiectată cenuşă asupra unui oraş din vecinătate, Catania (sud, în Sicilia), după care s-a înregistrat o atenuare, potrivit autorităţilor.

Activitatea vulcanică, ce constă în scurgerea de lavă foarte fluidă şi proiectarea de pietre şi cenuşă, s-a intensificat între orele 0.00 GMT (3.00, ora României) şi 4.00 GMT (7.00, ora României) şi a fost punctată de cutremure în craterele interne ale vulcanului, a anunţat Institutul de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Catania.

Lava a fost deversată într-o zonă deşertică, Valle del Bove. Experţi din cadrul Institutului au fost trimişi la faţa locului, pentru a efectua o survolare cu elicopterul a vârfului vulcanului.

Ca măsură de precauţie, autorităţile au închis, pentru câteva ore, aeroportul din Catania, oraşul cel mai apropiat de vulcan. Pistele aeroportului erau acoperite cu cenuşă vulcanică.

Apariţia neaşteptată a unor rafale de vânt, care au ridicat nori de praf închis la culoare, a determinat Autoritatea Aviaţiei Civile să amâne deschiderea aeroportului, prevăzută iniţial la ora 9.00 GMT (12.00, ora României).

Etna, cu o altitudine de 3.295 de metri, este cel mai înalt vulcan activ din Europa.

SURSA: http://www.mediafax.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Vasilica GRIGORAȘ – Omul și cartea, ființe deopotrivă

„Cărţile sunt fiice ale cerului pogorâte pe pământ ca să aline suferinţele neamului omenes…