Home Breaking News Stiri Exclusive Zlatna in sarbatoare: „Te-aștept pe-același drum” – In memoriam Valer Ponoran

Zlatna in sarbatoare: „Te-aștept pe-același drum” – In memoriam Valer Ponoran

17 min read
1
0
620

totpal daily newsDe-a lungul istoriei milenare, oamenii au căutat în permanență locuri bogate în metale prețioase, mirodenii, mătase, etc. de unde și numele drumurilor comerciale: „Drumul mătăsii” , Calea Orientului Îndepărtat” și aș spune eu, fără să greșesc, „Calea Aurului”- râul Ampoiul din județul Alba, binecuvântat de bunul Dumnezeu (așezat în zona de sud-est a Munților „Apuseni) și cunoscut de pe timpul strămoșilor noștri, dacii legendari, pe marginea căreia se află orașul Zlatna (în apropiere de Alba-Iulia) s-a ținut FESTIVALUL NAȚIONAL DE INTERPRETAREA ROMANȚEI „TE-AȘTEPT PE-ACELAȘI DRUM” ÎN MEMORIAM VALER PONORAN, manifestare cultural-artistică la care am avut onoarea să particip ca invitat al distinsului primar d-ul ing. SILVIU PONORAN, fiul minunatului profesor omagiat la cea de a XI-a Ediție, unde și-au dat concursul cântăreți de certă valoare, având un juriu de o-naltă competență profesională în domeniul muzicii și, bineînțeles că renumiții artiști din care a fost alcătuit, au avut și o prestație de excepție în recitalurile din cele două seri de concurs, 25-26 Octombrie 2014.

totpal daily news

Când am sosit pe acest picior de plai (o gură de rai) cu dealuri molcome de-o parte și alta a râului Ampoiu, ce-n undele sale străluceau solzi de aur trimiși de un soare binerfăcător, fiindcă distinsa doamnă Toamna (îmbrăcată în strai regal), aducea cu ea (din munți) nostalgia codrului topit de gânduri, a cărei patină maronie din țesătura mirifică a frunzelor sale, vestea pe localnicii Zlatnei că a sosit timpul plecării păsărilor călătoare spre alte ținuturi, iar oierii au început să-și coboară mioarele la vale, în timp ce omul gospodar și-a chivernisit pentru iarna (ce bate la ușă) rezerve de alimente și băutura tradițională (țuica bună și gustoasă, ce nu-i lipsește la masă), toate aceste imagini de vis… m-au făcut să admir localitatea și să-i simt dragostea și prietenia cu care sunt primiți oaspeții. Cazarea pentru artiși și juriu s-a făcut la hotelul de lângă baza sportivă (vedeți imaginea de mai jos) „Mina-Aur” , realizare deosebită cu fonduri europene: teren de fotbal cu instalație de iluminat pentru meciurile ce se joacă în nocturnă, teren de tenis, bazin de înot și săli de spot.

totpal daily news

Regina cântecului românesc, frumoasa ROMANȚĂ, deja își pregătise palatul ca să primească oaspeți de seamă, căci aranjamentul floral din sala de spectacole (pe scenă și împrejurul ei) ne îmbia cu un „BINE AȚI VENIT!” în grădina luxuriantă a gingașelor crizanteme ale căror culori strălucitoare, allbe, roșii, greana și galbene răspândeau arome prospete, seducătoare, invitau pe noi sosiți să privească un panou superb pe care scria: FESTIVALUL NAȚIONAL DE INTERPRETAREA ROMANȚEI „TE-AȘTEPT PE-ACELAȘI DRUM” ÎN MEMORIAM VALER PONORAN.

totpal daily newsCum totul era aranjat și bine organizat „că doar ardeleanul face treabă cu temei” la orele 18,00, Vineri 24 Octombrie, maestrul prof. Ovidiu Barteş a dat semnalu de începere al preselecției candidaților ce-și încercau norocul la această competiție deosebită, dintre care s-au calificat un număr de unsprezece soliști cu următoarele piese în repertoriu:

1. Plută Georgeta -34 ani – născută în localitatea Chiochiş, jud. Bistriţa Năsăud.

A absolvit Liceul de muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj Napoca şi Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj Napoca. În prezent este profesor de canto clasic şi muzică uşoară/jazz la Liceul de Arte „Regina Maria”din Alba Iulia.

Este membru actic în Ansamblul „Doina Mureşului” din Ciugud, jud. Alba

totpal daily newsRepertoriu de concurs:

1. „Am început să-mbătrânesc” – muzica: Nelu Danielescu, versuri: Gh. Preda

2. „Mi-e dor de ochii tăi adânci” – muzica: H. Mălineanu, versuri: Jack Fulga

2. Anghelescu Rodica Gabriela – 38 ani – s-a născut în Bucureşti.

A absolvit liceul „Dinu Lipatti” la secţia canto popular şi Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” Bucureşti. Activitate artistică bogată, numeroase concerte în ţară şi străinătate, precum şi premii obţinute la concursuri muzicale prestigioase. În prezent activează ca prim solist la Ansamblul „Ciocârlia”.

totpal daily newstotpal daily news     Repertoriu de concurs:

 1. „Pocnind din bici” – muzica: Vespasian Vasilescu, versuri: George Coșbuc
 2. „Deschide, deschide fereastra” – muzică și versuri: (autori necunoscuţi)

3. Nistor Cătălin Ioan – 30 ani – născut în Alba Iulia.

A absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia la clasa regretatului profesor Valer Ponoran. A urmat cursurile Academie de Muzică Gh. Dima Cluj Napoca, în prezent artist liric angajat la Filarmonica de Stat „Transilvania”din Cluj Napoca. A participat la numeroase concursuri şi a obţinut premii importante.

totpal daily news     Repertoriu de concurs:

 1. „Îţi mai aduci aminte, doamnă” – muzica: Ionel Fernic, versuri: Cincinat Pavelescu
 2. „În răriştea de lângă vii” – muzica şi versurile Iosif Paschil

  4. Sava Dimcea – 55 ani – născut în Brăneşti, jud. Ilfov.

A absolvit Şcoala Populară de Artă, secţia canto – muzică uşoară. A activat ca solist în ansamblul Ministerului Administraţiei şi Internelor din Bucureşti, în prezent este solist al Ansamblului „Doruleţ” din Băneasa. A participat la numeroase festivaluri de gen.

totpal daily newsRepertoriu de concurs:

 1. „Nu se poate” muzica:Henry Mălineanu, versuri: Mircea Ionesccu Quintus
 2. „Dragoste, buruiană rea” Muzica şi versurile V. Vasilache (Ştefan Cristodulo)

5. Gherman Mihaela Valentina – 19 ani – s-a născut în localitatea Feneş,

jud. Alba.

A absolvit Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, în prezent este studentă a universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. A participat la numeroase concursuri şi festivaluri, obţinând numeroase premii.

totpal daily news

Repertoriu de concurs:

 1. „Să-mi cânţi cobzar” – muzică și versuri: (autori necunoscuți)
 2. „Ciobănaş cu trei sute de oi” muzica: M. Lydic, versuri; Pascal G. Alexandru

 6. Străchinaru Sabina Maria – 16 ani – s-a născut în Iaşi.

Este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, unde studiază canto clasic şi pian. A absolvit cursurile Şcolii Populare de Artă „Titel Popovici” din Iaşi unde l-a avut profesor pe regretatul Titel Popovici, în prezent continuând studiile în aceeaşi instituţie la clasa profesor Marcel Maxim. A obţinut numeroase premii la concursuri şi festivaluri, în luna noiembrie 2013 a participat la ediţia a X-a a festivalului de romanţe de la Zlatna, unde a obţinut premiul al treilea. De curând a obţinut premiul special Titel Popovici la Festivalul Crizantema de Aur.

totpal daily newsRepertoriu de concurs:

 1. „Îmi cânta o vioară dorul” – muzica: Titel Popovici,

versuri:George Coandă

 1. „La ferestra casei mele” muzică și versuri: (autori necunoscuți)

7. Nistor Andrei Lucian – 31 ani – s-a născut în Alba Iulia.

A absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia la clasa regretatului profesor Valer Ponoran. A urmat cursurile Academie de Muzică Gh. Dima Cluj Napoca, în prezent artist liric angajat la Filarmonica de Stat „Transilvania”din Cluj Napoca. A participat la numeroase turnee în străinătate în cadrul Filarmonicii.

totpal daily newsRepertoriu de concurs:

 1. „Ochii tăi” muzica şi versurile George Rotaru
 2. Smaranda; Dumitru Mihăilescu Toscani, versuri Stan Palanca

8. Păşculeţ Oana Maria Cristina – 23 ani – născută în Zlatna.

Este studentă a Academia de Muzică „Gh. Dima” Cluj Napoca şi este membră a Ansamblului de Muzică Vocală Tradiţională „Icoane”, coordonator prof. univ. dr. Ioan Bocşa

totpal daily newsRepertoriu de concurs:

 1. Te-aştept pe-acelaşi drum; muzica Aurel Maximi, versuri Harry Negrin
 2. Am iubit doi ochi albaştri; muzica Vespasian Vasilescu

9. Seling Pop Rodica – 39 ani – născută în Şimleul Silvaniei.

A alsolvit Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj Napoca. În prezent este angajată a postului tv HoraTv ca moderator emisiuni de folclor. A participat la numeroase festivaluri de folclor naţionale şi internaţionale, obţinând premii şi diplome.

totpal daily news

Repertoriu de concurs:

 1. De ce nu vii; muzica Nelu Danielescu
 2. Să treci prin lume fără dor; muzica Grigore Perieţeanu versuri Alexandru Leon.

10. Neacşu Cristina – 35 ani – s-a născut în Orhei, Republica Moldova

A aboslvit Facultatea de Teologie, specializarea Teologie şi Litere. În prezent locuieşte in Târgovişte, unde este membru activ al Coralei Metropolitane. A obţinut premiul Primăriei Târgovişte la festivalul Crizantema de Aur în anul 2010.

totpal daily newsRepertoriu de concurs:

 1. Pocnind din bici; muzica Vespasian Vasilescu, versuri George Coşbuc
 2. N-ai să ştii niciodată; muzica Ioanin Lupescu, versuri Mircea Block

11. Tuhuţ Nicolae – 37 ani – s-a născut în oraşul Abrud, jud. Alba.

A urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Alba Iulia. A participat la numeroase concursuri şi festivaluri muzicale, în prezent activând ca solist vocal la Centrul de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia.

totpal daily newsRepertoriu de concurs:

 1. Dor de răzbunare; muzica George Cavadia, versuri Carol Scrob.
 2. Te-aştept pe acelaşi drum; muzica Aurel Maximi, versuri Harry Negrin

 

                                                      Scriitor-compozitor Marin Voican-Ghioroiu

La Zlatna, unde s-a desfășurat Festivalul de Romanțe în memoriam Valer Ponoran, Rodica Anghelescu a obținut Premiul al III cu melodiile „POCNIND DIN BICI”  –  muzica:Vespasian Vasilescu , versuri: George Coșbuc și „DESCHIDE, DESCHIDE FEREASTRA” – muzica și versuri  (autori necunoscuți).

Atașez romanța ”TINEREȚE, TE VISEZ MEREU” – versuri și muzica Marin Voican-Ghioroiu (cu care am participat la Secțiunea „CREAȚIE” de la Târgoviște  în Festiuvalul „CRIZANTEMA DE AUR” – 2014 , „CU RAZA OCHILOR ȚI-AM SCRIS” și   „DIN SCRISORI FACEM PALATE” – versuri: Marin Voican-Ghioroiu, muzica: Viorel Covaci (acompaniază la pian maestrul Jolth Cheretely)

 

**********
„POCNIND DIN BICI”

**********

„DESCHIDE, DESCHIDE FEREASTRA”


**********

„TINEREȚE, TE VISEZ MEREU” – versuri și muzica Marin Voican-Ghioroiu

**********
„DIN SCRISORI FACEM PALATE”

**********
„CU RAZA OCHILOR ȚI-AM SCRIS”

**********

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

One Comment

 1. voican

  20 noiembrie 2014 at 5:58 PM

  Magistre, nu numai că-mi place, dar te felicit și-ți mulțumesc. Te salut! Cu onoare și înaltă prtețuire, scriitor-compozitor Marin Voican-Ghioroiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Iată 3 motive pentru care ar trebui să optezi pentru îngrijiri medicale la domiciliu

Sănătatea este întotdeauna cea mai importantă, de aceea are nevoie de atenție suplimentară…