Home Stiri Recomandate Zona Peștera-Padina, paradisul schiului de tură

Zona Peștera-Padina, paradisul schiului de tură

11 min read
0
1
292

Primul lucru la care se gândește un turist sau un iubitor de sporturi montane, atunci când poposește în Bucegii Centrali, este ce se poate face în această zonă ca și activitate montana. Dacă ajunge vara, lucrurile se rezolva rapid.

Potențialul activităților cu caracter outdoor este enorm. Peșteri, canioane, trasee de MTB, drumeție spre Babele, Crucea Caraiman, Omu, Bran-Moeciu, trasee de escaladă, turism pastoral – sunt numai câteva dintre oportunitățile pe care le oferă zona centrală a Munților Bucegi.

Pe timp de iarnă, însă, lucrurile se schimbă radical. În lipsa unor pârtii de schi, care să aducă turiști în munte, totul se rezumă la câteva activități, destul de limitate, de drumeție pe trasee montane oricum închise în sezonul hibernal, o plimbare până la Peștera Ialomiței și cam atât!

Există, însă, un potențial fantastic pentru cei care fac schi de tura. Zona și dispunerea versanților se pretează de minune pentru astfel de activități.

Înainte de a va prezenta variantele de traseu, să înțelegem ce este schiul de tura și care sunt diferențele între schiul de tura și schiul alpin, de pârtie.

Schiul de tura este o formă de schi off-piste, care se desfășoară în afara pârtiilor amenajate și care presupune deplasarea pe schiuri atât în urcare, cât și în coborâre, folosind propria forță, spre deosebire de schiul alpin care folosește mijloace mecanizate pentru urcare, axate în cea mai mare parte pe transportul pe cablu.

Dispunerea versanților și inclinația pantei sunt câteva dintre elementele de baza în practicarea schiului de tură, pantele variind de la plat până la foarte abrupt, diferența majoră față de schiul alpin fiind posibilitatea de mișcare liberă a călcâielor schiorului, pentru a permite un confort sporit și eficiență în timpul ascensiunii unui versant.

Schiul de tură necesită o bună pregătire fizică, dar și buna cunoaștere a traseelor parcurse pe timp de iarnă.

Un alt lucru esențial este ”citirea” versanților cu risc de avalanșă, care trebuie evitați, pe cât posibil, în orice parametru termic, chiar si atunci când este frig. Este vital ca echipa să aibă experiență în citirea zăpezii, să cunoască tehnicile de salvare în condiții de iarnă, să aibă în dotare dispozitiv tip Peeps pentru detectarea victimei îngropate de avalanșă, sondă și lopată și să fie instruiți în folosirea acestora.

Urcarea pe schiuri a unei pante înclinate  presupune aderența schiului la zăpadă, ceea ce se traduce prin faptul că în momentul când punem presiune pe schi în urcare, acesta alunecă numai în față, nu și în spate.

Schiurile de tură moderne folosesc pentru aderența la urcare pieile de focă, denumire atribuită unor fâșii de material textil ale căror fibre au dispunere oblică, fapt care permite doar alunecarea unidirecțională.

Schi-alpinismul este varianta competițională a schiului de tură, sport care combină tehnica schiului de tură cu cea a alpinismului. Traseul de concurs presupune mai multe rute de urcare și coborâre, la care se adaugă și urcarea unui pasaj mai tehnic, cu schiurile fixate pe rucsac, urmând ca după depășirea acestuia, să fie din nou folosite pentru deplasare.

Revenind la noi acasă, în zona Peștera-Padina, spuneam că traseele, atât pentru schiul de tură cât și pentru schi-alpinism sunt multiple.

Ca să facem o localizare cât mai clară a traseelor, cel mai eficient ar fi să ne raportăm la doua puncte de start distincte: Padina și Peștera. Traseele pot fi:

  1. Padina-Șaua Strunga-Vârful Tătaru-Padina
  2. Padina-Șaua Strunga-Creasta Grănicerilor-coborâre pe Culmea Bătrâna-Peștera
  3. Padina-Șaua Lăptici-Vârful Cocora-coborâre pe Plaiul lui Păcală-Padina
  4. Peștera-Culmea Bătrâ-coborâre spre Șaua Strunga-Padina
  5. Peștera-Culmea Bătrâna-Creasta Grănicerilor-Vârful Omu-coborâre pe Valea Obârșiei (pericol de avalanșă în zona Cascadei Obârșiei!)-Peștera
  6. Peștera-Valea Obârșiei-Vârful Obârșia-coborâre pe Valea Șugărilor-Peștera
  7. Peștera-Valea Șugările-Vârful Călugarului-coborâre pe Fața Mare-Peștera
  8. Peștera-Valea Șugările-Șaua Călugărului-Cabana Babele-Vârful Cocora-coborâre pe Plaiul lui Păcală

Sunt doar câteva dintre traseele mari care pot fi parcurse de către schiorii ce posedă experiență în domeniu, la care se adaugă și alte variante de traseu, mai mici și mai la îndemână pentru cei care nu au suficientă experiență sau doresc să încerce pentru prima dată acest sport.

În ceea ce privește schi-alpinismul competițional în zona Peștera-Padina, acesta se rezumă de aproape 10 ani la concursul Bucegi Winter Race, competiție care se desfășoară în luna martie li care reprezintă o etapa importantă din Campionatul Național de Schi-Alpinism al României.

SURSA: http://bazarmedia.ro/
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Povestea unui tânăr adevărat, pe două continete / Schiță / Narator MELANIA RUSU CARAGIOIU

Prolog: O poveste, care pare,  cum sunt toate poveștile, dar care se înscrie în.economia d…