Home 30 de sinăieni au învăţat cum să salveze o viaţă

30 de sinăieni au învăţat cum să salveze o viaţă

7 min read
0
0
159

Ce faci dacă întâlneşti pe stradă un om căzut la pământ? Ce faci până la sosirea ambulanţei şi cum îi acorzi primul ajutor?

Răspunsul la aceste întrebări l-au aflat copiii şi adulţii care au participat la acţiunea Fundaţiei Române a Inimii ce s-a desfăşurat în parcul Dimitrie Ghica din Sinaia, cu ocazia Congresului Naţional de Cardiologie.

Casinoul sinăian a fost gazda celui de-al 49-lea Congres Naţional de Cardiologie. Peste 1500 de medici din ţară şi din străinătate au participat la lucrările susţinute de cardiologi renumiţi, au aflat totul despre ultimele noutăţi în tehnologia medicală şi au participat la lansări de carte. Printre invitaţi s-au aflat Michael Komajda, preşedintele Societăţii Europene de Cardiologie, preşedintele Grupului de lucru european pentru aritmii cardiace, Pandos Vardas şi Mihai Gheorghiade, cardiolog american de naţionalitate română.

 Cei mai încântaţi de manevrele de resuscitare au fost copiiiÎn paralel, Fundaţia Română a Inimii a organizat o acţiune în cadrul căreia toţi cei care au dorit au învăţat să acorde primul ajutor în caz de stop cardio-respirator. În ciuda vremii urâte de afară, cortul Fundaţiei a fost plin de sinăieni şi turişti care au exersat pe manechine tehnicile de resuscitare. Copii sau adulţi, toţi au considerat că este important să ştii să iei primele măsuri atunci când un om se află în pericol de moarte.

Cei mai încântaţi de manevrele de resuscitare au fost copiii. Aceştia şi-au luat rolul de salvatori în serios, au verificat dacă „pacientul” respiră, au anunţat serviciul de urgenţă, apoi, în aşteptarea echipei de medici, au făcut masaj cardiac şi respiraţie artificială. La cei 6 ani, Ştefan Alistar este foarte încântat de ceea ce a învăţat la cursurile de prim ajutor. „Am învăţat că atunci când găsesc pe cineva căzut la pământ, mai întâi îi mişc umerii, apoi văd dacă respiră. Chem ambulanţa, apoi până la venirea acesteia, îi acord primul ajutor. Apăs pe piept de 30 de ori, îi strâng nasul, apoi suflu aer de două ori şi verific dacă respiră. Dacă nu respiră, continui aşa până vine ambulanţa”, a spus micuţul încântat de ceea ce a învăţat.

Mocanu Aurelia este profesoară, dar pentru câteva minute a trecut în banca elevilor şi a învăţat alături de aceştia cum să acorde primul ajutor. „Este un lucru foarte util, de care nu ştii niciodată când ai nevoie. Dacă se întâmplă să fie vreun accident la care să fiu martoră, este foarte bine să ştiu să dau primul ajutor”.

Cursurile au fost predate de Dr. Luiza Popescu, medic la Spitalul de Urgenţă Sf. Pantelimon şi instructor al Consiliului Naţional Român de Resuscitare. „Proiectul a început acum un an. Am fost invitaţi să-i învăţăm pe cei mici să acorde primul ajutor, să facă ceva până vine ambulanţa. Trebuie să ştie exact să evalueze situaţia, să anunţe ambulanţa şi apoi să acorde primul ajutor. Mă bucur că au venit în număr mare şi că au venit copii mai mari, deoarece în ceea ce mă priveşte, cei mai mari trebuie să înveţe să facă lucrul acesta. Cei mici, pentru că sunt păpuşi, probabil că acţionează altfel decât dacă ar vedea un caz real. Studiile făcute pe tema vârstei la care să se înceapă acest program arată că este foarte indicat undeva mai sus de 14 ani. Îmi pare rău că nu a fost cald, să putem face afară, să vină şi mai mulţi”, a declarat Luiza Popescu.

SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Litanii” – noul volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, Editura Rawex Coms – Bucureşti, 2020

        A apărut un nou volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, intitulat “Litan…