Home ABI: Creşterea TVA nu va duce la blocarea pieţei imobiliare

ABI: Creşterea TVA nu va duce la blocarea pieţei imobiliare

4 min read
0
0
188

Majorarea TVA va afecta piaţa imobiliară doar în mod indirect, prin scăderea nivelului veniturilor populaţiei, dar nu va duce la blocajul pieţei, iar preţurile nu au motive de creştere pe fondul măririi taxei la 24%, a anunţat luni Asociaţia Brokerilor Imobiliari (ABI).

“Acest aspect se datorează faptului că preţurile de vânzare ale apartamentelor vechi, segmentul de piaţă cel mai tranzacţionat, nu sunt purtătoare de TVA“, au precizat reprezentanţii ABI.

Aceştia spun că majorarea cu 5% a TVA nu are impact nici asupra preţurilor imobilelor noi.

TVA-ul aplicat asupra acestora a rămas neschimbat, la valoarea de 5%. Sunt foarte rare situaţiile în care apartamentele noi se încadrează la 24%, dar numai pentru ansambluri foarte scumpe şi puţin tranzacţionate”, informează Asociaţia Brokerilor Imobiliari.

Pe de altă parte, reprezentanţii ABI spun că nici pentru închirierea unei proprietăţi de către o persoană fizică nu se percepe TVA, asrfel că majorarea taxei nu are un impact direct asupra preţurilor de pe această piaţă, dar că este de aşteptat ca o parte dintre proprietari să acuze situaţia economică actuală ca motiv de creştere a preţurilor, creştere despre care ABI crede că ar fi “abuzivă şi nemotivată”.

ABI estimează că numărul ofertelor imobiliare va creşte în urmatoarea perioadă, atât pe piaţa închirierilor, cât şi pe piaţa vânzărilor, ca rezultat al intrării în vigoare a taxei de solidaritate pe clădiri.

Totodată, reprezentanţii ABI sunt de părere că vom asista foarte curând la o revenire a pieţei imobiliare din punct de vedere al numărului de tranzacţii, întrucât cei care trebuie să vândă vor vinde la orice preţ, iar cei care au nevoie să cumpere vor profita de condiţiile avantajoase de pe piaţa bancară actuală şi nu îşi vor permite să aştepte să se înăsprească condiţiile de creditare.

Asociaţia Brokerilor Imobiliari este o organizaţie non-guvernamentală ce are ca scop buna informare şi protejarea intereselor tuturor participanţilor la piaţa imobiliară.

SURSA: http://www.money.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Tips&tricks: cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre hidroizolatiile pentru fundatii

Iti doresti sa-ti construiesti o casa, pentru a te bucura de confortul pe care un astfel d…