Home Adio, Liberec! Bun venit, Brasov!

Adio, Liberec! Bun venit, Brasov!

15 min read
0
0
184
2013 va fi un an de referinta pentru sporturile de iarna din Romania. Peste numai 2 ani, Brasovul, Rasnovul si mai multe orase de pe Valea Prahovei vor fi gazda celei mai importante competitii sportive gazduite de Romania de la Universiada de vara din 1981. Festivalul Olimpic al Tineretului European va strange in zona noastra aproximativ 1.500 de sportivi intre 14 si 18 ani, din toate tarile Europei. Va fi cea de a 11-a editie a FOTE, competitie care a avut loc pentru prima data in 1993, la Aosta, in Italia. La acea prima editie au participat elitele tineretului european din 5 sporturi: schi alpiin, schi fond, biatlon, patinaj artistic si short track. In acest an a venit randul orasului ceh Liberec sa gazduiasca aceasta prestigioasa competitie pentru tineret. Situat la 100 de kilometri de Praga, in nordul Cehiei, in apropiere de granitele cu Polonia si Germania, Liberec este un oras cu 100.000 de locuitori, cu o clima asemanatoare cu cea a Brasovului. Aici s-au strans peste 1.500 de tineri sportivi din 44 de tari europene, care au luat startul in competitiile de schi alpin, schi fond, biatlon, combinata nordica, sarituri cu schiurile, snowboard, patinaj artistic si hochei. Intrecerile s-au desfasurat atat la Liberec, cat si la Vesec si Jablonec, localitati situate la mai putin de 20 de kilometri de Liberec si care tin de orasul gazda a competitiei. Gazdele ne-au impresionat chiar de la sosire cu arena unde a avut loc ceremonia
de deschidere. Intr-o tara in care hocheiul ramane cel mai iubit sport, in ciuda rezultatelor importante obtinute de nationala de fotbal, Liberec are cea mai puternica echipa de hochei din Cehia. Din acest motiv, Tisport Arena, patinoarul pe care evolueaza echipa din Liberec, nu putea fi decat unul ultramodern. Inca inainte sa intri esti impresionat de numarul de locuri de parcare. De altfel, in afara de arena propriu-zisa, aici se afla si un hotel, cateva restaurante si o sala de bowling. Odata intrat in arena, ai impresia ca esti intr-un mol luxos, cu numeroase restaurante, fast-food-uri si standuri care vand diverse obiecte cu insemnele echipei locale. Tribunele sunt si ele impresionante daca ne gandim ca 9.000 de spectatori pot asista la un meci de hochei sau la un spectacol, dintre care 7.000 de locuri sunt pe scaune. Orasul Liberec a investit foarte mult in acest patinoar, insa ce a iesit este cu totul deosebit. Pana si tabela de marcaj este una cu patru plasme incluse, cate una spre fiecare tribuna. Mai mult, exista de jur-imprejurul arenei un sistem de afisaj electronic care la festivitatea de deschidere a servit la traducerea discursurilor. Lojele sunt si ele de jur-imprejurul patinoarului iar temperatura este una foarte placuta in intreaga arena. Festivitatea de deschidere a fost una extrem de interesanta si impresionanta. Gazdele au prezentat intr-un mod ingenios contributia cehilor la progresul omenirii si la mostenirea culturala europeana si mondiala. La deschidere a participat si presedintele Comitetului Olimpic International, Jaques Rogge, care a avut acelasi tip de discurs scurt si concis ca si reprezentantii autoritatilor locale. Un joc de lasere a incheiat festivitatea de deschidere de la care toti spectatorii au plecat incantati. Daca patinoarul este unul impresionant, in rest putem spune ca Romania se poate ridica la standarde cel putin la fel de inalte precum cele din Cehia.
Partiile de la Jested, situate cam la aceeasi distanta de Liberec la care este si Poiana de Brasov, nu sunt cu nimic mai impresionante decat cele pe care vor avea loc intrecerile din 2013. Pana la Jested se ajunge, in mod obisnuit, cu o linie de transport in comun care circula de doua ori pe zi, insa in timpul competitiei a existat si o linie pusa la dispozitie de organizatori pentru sportivi sau spectatori. Cum in jurul partiilor nu exista hoteluri, restaurante sau alte facilitati, asa ca in Poiana Brasov, de exemplu, la concursurile de schi erau foarte putini spectatori. Nu este mai putin adevarat ca evenimentul nu era extrem de mediatizat in Cehia iar televiziunile nationale chiar nu acordau importanta olimpiadei tinerilor. Gazdele pareau mai preocupate sa isi promoveze tara pentru turistii care ar putea alege Cehia ca destinatie de vacanta decat de eveniment in sine.
La Liberec exista doua trambuline pentru sarituri cu schiurile, una cu punctul de constructie situat la 90 de metri, alta cu constanta la 120 de metri. In acest moment, la Rasnov exista nu mai putin de trei trambuline, insa nici una dintre ele nu este de 90 de metri, asa cum cere o competitie cum este FOTE. Rasnovul are o trambulina cu K15, alta cu K30 si una cu K65. Primarul din Rasnov, Adrian Vestea, este convins insa ca va reusi sa construiasca si trambulina fara de care competitia nu se poate desfasura, in ciuda faptului ca aceasta costa nu mai putin de 8 milioane si jumatate de euro. Trambulina de la Liberec a permis chiar o saritura de exceptie, reusita de un tanar norvegian, salt care a masurat 114 metri. Pentru ca romanii nu au conditii de pregatire in tara si, ca sa obtina rezultate care sa le permita sa participe la o intrecere de anvergura FOTE, sunt nevoiti sa se pregateasca in strainatate, ei nu au obtinut rezultate foarte bune la aceasta editie a jocurilor olimpice pentru tineret. Cu toate acestea, prima mansa din concursul pe echipe ne-a dat sperante ca baietii nostri pot ocupa un loc bun, dupa o saritura de aproape 80 de metri a lui Szillard Fulop. Din pacate, coechipierii sai au reusit doar sarituri de 70 de metri si Romania a iesit din primele 10 echipe in acest concurs. Chiar unul dintre consilierii locali brasoveni, Gheorghe Tanase, a practicat in tinerete acest sport si isi doreste ca si tinerii romani sa poata beneficia de trambuline precum cele de la Jested.
Intreaga infrastructura din zona Liberec este una impresionanta, in special atunci cand vorbim de autostrazi. La fel de bine stau cehii si in privinta locurilor de cazare, a bazelor sportive sau a locurilor de petrecere a timpului liber, atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte. Autostrazile ofera si un alt avantaj. Desi este situata la 100 de kilometri, capitala Praga poate fi vizitata foarte usor, daca ne gandim ca se afla la trei sferturi de ora cu masina sau la o ora cu autocarul. In cazul in care ar fi vorba de o competitie mai interesanta pentru cehi, praghezii ar putea ajunge si ei in numar mare la Liberec, fara un efort prea mare. Daca editia cu numarul 10 a fost gazduita de un singur oras, cea din 2013 se va desfasura atat la Brasov, cat si la Rasnov, Predeal, Azuga, Busteni si poate chiar Sinaia. Primarii din aceste localitati au fost si ei prezenti la competitie, unde s-au documentat in legatura cu toate amanuntele care tin de organizarea festivalului olimpic al tineretului european.
Chiar daca nu are un patinoar atat de mare precum cel din Liberec, Brasovul detine o arena la fel de cocheta, care poate oferi cele mai bune conditii atat pentru sportivi, cat si pentru spectatori. Un al doilea patinoar va fi construit incepand din acest an, iar alte intreceri se vor desfasura in Poiana Brasov, o statiune cu mult mai frumoasa decat ce poate oferi zona Liberec. Autoritatile locale, impreuna cu Guvernul Romaniei, se vor stradui in perioada ramasa pana la debutul intrecerilor sa creeze conditii cel putin la nivelul celor existente la Liberec, mai ales ca natura a fost mai darnica cu noi.
Dupa imaginile pe care le-ati putut vedea de la Liberec si ritmul in care se desfasoara lucrarile in Romania, putem avea incredere ca FOTE 2013 va fi un adevarat succes organizatoric. Ar fi un punct important castigat de Romania, daca ne gandim ca si alte tari care au organizat foarte bine asemenea competitii au primit mai tarziu chiar organizarea Jocurilor Olimpice de iarna. Ca sa ajungem insa pana acolo, va trebui sa avem si sportivi cu performante remarcabile, mai ales ca tara noastra nu a mai obtinut o medalie olimpica de foarte multa vreme la sporturile de iarna. Crearea unor baze materiale precum cea din zona Brasov ar facilita insa pregatirea sportivilor si rezultatele ar putea veni in timp. Investitiile facute in ultima vreme au inceput deja sa isi arate roadele prin doua titluri mondiale de juniori obtinute anul trecut la biatlon si schi fond prin Reka Farkas, respectiv Paul Pepene. Constructia patinoarului din Brasov a permis ca juniorii de sub Tampa sa se poata bate cu echipe care erau mult mai valoroase si hocheiul atrage tot mai multi spectatori la Brasov. Sunt pasi mici pe care Romania ii face in sporturile de iarna, insa orice drum incepe cu un prim pas si doar asa putem ajunge si noi la un nivel cat mai ridicat.
Silviu Tarana

SURSA: http://www.brasov2u.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Litanii” – noul volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, Editura Rawex Coms – Bucureşti, 2020

        A apărut un nou volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, intitulat “Litan…