Home Breaking News Stiri Exclusive Adrian Botez – “Presa lui…Pantalone”

Adrian Botez – “Presa lui…Pantalone”

25 min read
0
0
395

…Există, în Commedia dell’arte,  restaurată şi adusă până la strălucirea celei mai înalte arte, de către veneţianul Carlo Goldoni – un personaj interesant: PANTALONE. Criticul Alexandru Balaci, definind spectacolul improvizaţiilor burleşti italiene, îl defineşte şi pe Pantalone:

Aşa cum se ştie, commedia dell’arte era bazată îndeosebi pe arta actorului, mai mult decât pe arta autorului, pentru că în realitate în commedia dell’arte nu exista textul scris, exista numai un scenariu cu o serie de indicaţii regizorale în legătură cu apariţia, cu ieşirea din scenă a actorilor care improvizau pe baza unor date foarte cunoscute, dar în acelaşi timp şi actualizau, uneori chiar comentau fenomene ale realităţii veneţiene. Existau atunci aşa-numitele maschere (măştile), deci caractere fixe. Una, caracteristică pentru Veneţia acelui timp, PANTALONE, ERA TIPUL DE NEGUSTOR DE O ANUMITĂ VÂRSTĂ, NU FOARTE INTELIGENT (s.mea), de obicei victima unei alte categorii din commedia dell’arte, servitorii, care, prin contrast social, erau inteligenţi, imaginativi, precum Arlecchino, Brighella etc. Commedia dell’arte a fost un fenomen care a depăşit graniţele Italiei, pentru că şi la Paris, în Teatrul italian, aveau loc asemenea spectacole. La un moment dat commedia dell’arte nu mai reprezenta decât imaginaţia, ficţiunea, nu era legată strict de realitate. Şi atunci a apărut Carlo Goldoni, reformatorul teatrului italian.” (Alexandru Balaci, în emisiunea Clasicii dramaturgiei universale, Radio România Cultural, 14 decembrie 1997)”.

În DEX, există definită “pantalonada”: “PANTALONÁDĂ s.f. Scenă burlescă; (p. ext.) bufonerie; discurs ipocrit. [< fr. pantalonnade, cf. Pantalone – personaj tipic din comedia italiană]” – cu o eventuală completare, din partea unui amator anonim de etimologii : “Pantalonul a fost inventat de veneţieni şi, oriunde mergeau în lume şi deschideau un magazin de pantaloni. îşi afisau simbolul Veneţiei, leul. Astfel, de la „pianta” plus „leone”, adică „locul cu leu” – se naşte „pantaloni”. Revine apoi şi ca un personaj al Commedia dell’árte, PANTALONE, caracter tipic venetian – NEGUSTOR, AMOREZ, LUXOS – îmbrăcat într-un fel de costum întreg roşu mulat pe corp, ce recită poezii în pieţe. Deci şi el un <<pantalonar>>”.

…De aici, vine şi depreciativul, pentru “târgoveţ şmecher”, la români: “PANTALONÁR, pantalonari, s.m. 1. Denumire depreciativă dată de către boierii conservatori în secolul trecut tinerilor progresişti care adoptaseră îmbrăcămintea occidentală. ♦ (Pop.) Nume depreciativ dat de ţărani celor îmbrăcaţi orăşeneşte; spec. orăşean, târgoveţ. 2. (Rar) Croitor specializat în confecţionarea pantalonilor. – Pantalon + suf. –ar” – cf. Dicţionarul explicativ al limbii române, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, 1998 – şi:

“PANTALONÁR s. nădrăgar “– cf. Dicţionar de sinonime, Mircea şi Luiza Seche, Editura Litera Internaţional, 2002 – sau: “PANTALONÁR s. v. orăşean, târgoveţ” – cf. Dicţionar de sinonime, Mircea şi Luiza Seche, Editura Litera Internaţional, 2002

…Într-o cronică la o piesă în limba maghiară, cronicarul ei (Bogdan Zenko) subliniază: “Pantalone dei Bisognosi, interpretat de György Molnár, prin faptul că a reușit să construiască UN PERSONAJ ATÂT DE ZGÂRCIT șI AVAR” – cf. teatroblog.wordpress.com.

…Ei bine, presa românească, scrisă şi, mai cu seamă, audio-vizuală (urmând modelul cel mai nociv, al celei  americane!), în majoritatea ei îngrijorătoare, a devenit atât o presă de “pantalonari”, în sensul de “şmecheri manipulatori”/”nădrăgari de Ferentari”, ipocriţi şi ticăloşi  – cât şi, de multe ori, una de imbecili. O presă extrem de  zgârcită şi  ocultă, în ce priveşte informaţiile esenţiale – şi o “peltea nesfârşită”, în ce priveşte fleacurile …”de senzaţie”. În niciun caz, o astfel de presă  nu serveşte publicului audio-vizual, ci pierderii inutile a timpului şi energiilor telespectatorilor – şi, nu mai puţin, manipulării grosolane, cu scopul prostirii…proştilor!

…Evident, presa aceasta despre care facem vorbire este, vorba lui Al. Balaci,  “victima unei alte categorii din commedia dell’arte, servitorii…” – servitorii unor stăpâni grozav de TICĂLOŞI şi BOGAŢI (credem că, deja, am comis un cvasi-pleonasm!) – …pentru că, nu-i aşa, doar nu vă închipuiţi că, în lumea Viţelului de Aur, ar putea subzista ceva, fără un scop lucrativ, foc de rentabil! Presa “mare”( cel puţin aşa se socoteşte…ea însăşi!) este, precum se ştie, în mâna negustorilor (“ATÂT DE ZGÂRCIŢI ŞI AVARI”!)…”mondialişti”, ai trusturilor lui Rothschild, Rockefeller, Morgan…Deci, în cazul României (sluga Marelui Licurici şi a…Licuricilor Oculţi), presa, pe zi ce trece, este tot mai apropiată de idealul…”Sfinxului din Canaan” şi, fireşte, al servitorilor săi “valahi” (?!): Băsescu şi PDL-ul (aripa CURAT iudaică/iudaizată a PSD-ului/FSN-ului!).

…Iată că azi, 21 octombrie 2011, aşa-zisul “post independento-anti-băsist” al lui Dan Voiculescu, Antena 3, anunţă intrarea în parteneriat cu…CNN! Postul de televiziune american care a “servit” lumii terestre cele mai cinice minciuni, tip “atacurile teroriste din 11 septembrie 2011”, “arme biologice irakiano-saddamiste”, “odiosul criminal Gaddafi” etc. etc.

…Doar câteva “monstre” de aşa-zis “profesionalism” jurnalistic audio-vizual (audio-vizualul, prin capacitatea sa infinită de manipulare, “bate” chiar Internetul!):

1 -între orele 15 şi 15,30, pe 20 octombrie 2011, o prezentatoare “pantalonardă” de la Antena 3 s-a străduit, din răsputeri, să-şi convingă publicul telespectator, precum că, la Grupul Industrial din Teleajen, ar fi avut loc un masacru, mai ceva decât la Hiroshima şi Nagasaki, dimpreună…!: un elev şi-a “înjunghiat” (sic!) prietenul, cu… o unghieră! Ex-tra-or-din-nar! Păi, o astfel de ştire, te lasă paralizat cel puţin o săptămână, din viaţă…zău dacă nu!

…Maestrul Tudor Gheorghe îi întreba pe rectorii de la universităţile englezeşti, de la Oxford şi Cambridge, acum câţiva ani: “Cum aţi reuşit să obţineţi generaţiile astea de tineri atât de inteligenţi şi de harnici şi responsabili?” Răspunsul a fost unul teribil de ciudat, pentru adepţii imbecilităţii contemporane, zisă “copilul-rege”: “PĂI, AM BĂTUT LA EI 150 DE ANI…!” Evident că nu asta este rezolvarea, azi, în mediul şcolar şi studios, din România… –  cu actualul corp profesoral, nu doar “copii săraci şi sceptici”, ci aflat în plină dezintegrare intelectual-morală, degradat (majoritar!) până la ultima treaptă de servilism şi corupţie (morală şi fizică!) – dar, pentru un viitor imprevizibil…cine ştie? – poate că nu este DELOC desuet/inutil să reţinem vorbele de mai sus, ale rectorilor “conservatori” (dar nu numai!), de mai sus…!

2– Tot la Antena 3, “pantalonarzii” retardaţi au dat, azi, 21 octombrie, o ştire-bombă: ajuns, cu avocat cu tot, în casa uneia dintre victimele sale (din arhi-mediatizatul accident rutier, de la Timişul de Sus…!), Şerban Huidu ar fi …”PLÂNS”!

Mă-ntreb (şi cred că NU eu sunt caraghiosul!), cum ar fi reacţionat familia mortului dacă Huidu ar fi…RÂS!

…Nu ajunge că televiziunile au făcut un spectacol penibil şi cinic (de aproape o săptămână!), dintr-o tragedie!!! – …nu ajunge că nicio televiziune n-a clamat, sus şi tare, că POLIŢIA ROMÂNĂ TREBUIE DATĂ ÎN JUDECATĂ, DIMPREUNĂ CU MEDICII…(cei care l-au avut, sub supraveghere, pe Şerban Huidu!) – pentru că nici medicii n-au raportat Poliţiei că Şerban Huidu, urmare a gravului accident din Austria, de anul trecut, are, în continuare, afectaţi atât centrii vorbirii, cât şi pe cei motrici-locomotorii, dar nici Grăsana şi Mărlăneasca noastră Poliţie Română (fireşte, nu mă refer, aici, la întreg  corpul poliţienesc, dar la o mare parte a lui, DA!) nu s-a autosesizat, vis-à-vis de un caz atât de mediatizat, şi …”nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase”! – … pentru că, lui Şerban Huidu, NU I S-A SUSPENDAT NICIO CLIPĂ PERMISUL DE CONDUCERE AUTO, în perioada dintre accidentul său personal, din Austria (“Pe 29 decembrie 2010, realizatorul TV Şerban Huidu a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar din Innsbruck, după ce a suferit un accident pe o pârtie de schi din apropierea staţiunii austriece. În timp ce cobora pe pârtie, a încercat să evite un grup de copii și s-a izbit cu capul într-un copac, intrând în comă pentru câteva zile” – cf. evz.ro, 16 octombrie 2011) – şi tragedia rutieră de la Timişul de Sus (16 octombrie 2011), în care au murit trei oameni – DIN PRICINA TOTALEI INDIFERENŢE (ATÂT A MINISTERULUI DE INTERNE, CÂT ŞI A SISTEMULUI SANITAR DIN ROMÂNIA!), FAŢĂ DE SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA CETĂŢENILOR DIN ŢARA NOASTRĂ!!! NU! Mai era nevoie şi de aruncarea tragediei (produse la Timişul de Sus) într-un ridicol imbecil şi blasfemic!

3-…În fine, la Realitatea TV, ieri, 20 octombrie 2011:

a -nu doar că au fost proferate tot felul de tâmpenii şi blasfemii “în serie”, legate de modul cum ar fi murit Muammar Gaddafi (tâmpenii şi manipulări lipsite de orice dram de imaginaţie, urmând un tipar instituit de presa iudeo-americană, mondialistă, referitoare la asasinarea mârşavă şi ritualică a oricărui aşa-zis ”dictator” – …tip Ceauşescu, Miloşevici, Saddam Hussein etc.), împotrivitor la “democratizarea corporatist-globalistă”, făcută cu bombardierele, mitralierele, cu tunul şi bazooka…deci, fireşte: “pentru binele poporului şi reformarea ţărilor”…de ne-reformat! – …când, de fapt, mondialiştii se loveau de eroi naţionalişti “insuportabili”, pentru gustul rafinat al “preacurviile lor” masonice, dornice de “linişte în front” şi de sclavie mondială!) – afirmând ba că Gaddafi a fost găsit într-o groapă, implorând cruţarea vieţii…, ba că a fost luat de o ambulanţă…ba că e mort, ba că…e tocmai pe punctul de a muri (de parcă era vorba despre o galinacee pusă pe “treabă” şi aflată “în poziţie”, gata să ouă… – iar nu de un genocid, de care sunt vinovaţi toţi plutocraţii Terrei!),  b-dar, în plus, au fost prezentate, pe micul ecran, nişte zvârcoliri suspecte, un soi de furtuni de umbre şi lumini, absolut informe, sub indicaţia grijulie: “imagini nerecomandate pentru minori, ale prinderii şi uciderii dictatorului Gaddafi”…Într-adevăr, cât de uimitor de vagi erau aşa-zisele “imagini”, ele puteau să reprezinte, foarte bine, şi…UN ACT SEXUAL, PETRECUT SUB PLAPUMĂ! Deci…bulină roşie: “COMPLET nerecomandat pentru minori”!

…Câtă ipocrizie! Câtă ticăloşie mediatică! Ţi-e şi scârbă să mai deschizi televizorul…dar ţi-e teamă că, vreun neofit din vreo televiziune, va “scăpa”, totuşi, cândva (nu se ştie când, dar, cu siguranţă, CÂNDVA!), pe post, vreo imagine cenzurată (sau… prea târziu decisă a fi cenzurată!) despre…PANTALONE, “UN PERSONAJ ATÂT DE ZGÂRCIT ŞI AVAR” …şi tu nu vei fi fiind “la post”!  – …precum au şi fost, în anii aceştia din urmă, vreo două imagini, cu totul interesante: cea de la Antena 3, din toamna lui 2010, cu Isărescu Mugurel, în faţa căruia se aplecau, până la pământ, ca-n faţa sultanului, indivizii “frăcuiţi” ai GRUPULUI BILDERBERG (“In ceea ce priveşte România, BĂNCILE SUNT TOATE PRIVATIZATE, CEDATE CĂTRE STRUCTURI CONDUSE DE OLIGARHIA EVREIASCĂ, iar ţara noastră are cea mai mare datorie către FMI şi Uniunea Europeană, ce se ridică la aproape 70 de miliarde de euro, dintre care numai 19,95 de miliarde se vor totaliza în urma ultimului acord stand-by “ – cf. ALTERMEDIA.INFO, 4 ianuarie 2010)…dar şi cea cu declaraţia televizată (tot la Antena 3 şi la Realitatea TV), a ex-premierului israelian, Shimon Perez, din 10 octombrie 2007, de la Hotelul Hilton, din Tel Aviv: Israel cumpără Manhattan, cumpără Ungaria, cumpără România, cumpără PoloniaDupă cum văd eu, nu avem probleme! Cu talentul, relaţiile personale şi dinamismul nostru, ajungem apoape peste tot” – cf. ALTERMEDIA.INFO, 4 ianuarie 2010.

 

Talentul” vostru de hingheri…

 …Cu ajutorul Lui Dumnezeu (şi în pofida “pantalonarilor” presei, care nu cred, de data aceasta, că…”au scăpat” discursul lui Shimon Perez, ci au primit ordin, chiar de la “ipochimenul” cu pricina!, să facă, ŞI prin intermediul presei audio-vizuale – …ajunsă atât de groaznic identificabilă cu imbecilul de Pantalone!… – , o propagandă extuziastă şi destul de hiperbolizantă, DE INTIMIDARE A LUMII!, prin clamarea “pantalonardă” a puterii –  brutale şi versatile! –  şi a “talentului” iudaic…) – …deci, având noi ajutorul Lui Dumnezeu-Hristos, Excelenţa Voastră, stimate domnule (ex) Premier al Israelului, tragem nădejde că, totuşi, aţi intuit bine: “cu talentul, relaţiile personale şi dinamismul” vostru, de PANTALONE-IPOCRITUL LUMII, ajungeţi…”APROAPE peste tot”! Adică, NU CHIAR PESTE TOT! – … cu toţi banii voştri “curgători-sunători”, prin toate cotloanele  spaţiului terestru… – şi cu toate ispitirile voastre fantasmagorico-burleşti  – şi, mai ales, cu întreg arsenalul vostru de “crime strategice” şi de TERORISM INTERNAŢIONAL (inclusiv MEDIATIC!)…

 …Adică, nu şi în sufletele noastre, care nu-s de vânzare, şi, cu atât mai puţin, în Duhul nostru, pe care va trebui să-l trudim, mult mai mult, spre LUMINĂ, cu mult mai puţină lene şi cu mult mai mult spor dumnezeiesc! –  spre a scăpa de IPOCRITUL ŞI REPTILIANUL PANTALONE şi… a da de Cel Răstignit (tocmai de către “pantalonarii” Lumii!): HRISTOSMÂNTUITORUL OMENIRII, CEL CARE, SINGURUL, NE POATE SALVA DE…”PANTALONARII/NEGUSTORII”, TRANSFORMAŢI ÎN CĂLĂI AI OMENIRII ŞI AI LUMII!!!

 …Priviţi, oameni buni, totuşi, mizeria asta, tot mai cinică, crudă şi penibilă, oferită de către presa audio-vizuală, tocmai pentru ca să nu uitaţi să urâţi tot ceea ce-i urât şi ticălos şi…”pantalonard” –  …ŞI, ÎN SCHIMB, SĂ TÂNJIŢI, CU TOT MAI MULTĂ FERVOARE ŞI CREDINŢĂ, SPRE CEEA CE ESTE AUTENTIC ÎNTRU ADEVĂR, FRUMUSEŢE ŞI BINE/VIAŢĂ – CALEA SPRE DUHUL VOSTRU HRISTIC, DE LUMINĂ ÎNVIATĂ!!! 

prof. dr. Adrian Botez 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cauți o mașină SH? Iată cum să găsești una fără probleme

Lista de verificare a lucrurilor pe care ar trebui să le cunoaști atunci când cumperi o ma…