Home Adrian Cocosila – “Concediul de odihna”

Adrian Cocosila – “Concediul de odihna”

4 min read
0
0
338

Fiecare angajat are dreptul la concediu de odihna. Nu se precizeaza despre ce fel de odihna este vorba. Insa daca am vorbi de o simpla odihna trupeasca, nu stiu daca  pauza de la lucru i-o daruieste. Spun asta pentru ca in cele mai multe situatii, cei reveniti din asa zisul concediu de odihna, dau marturie despre cat de putin au dormit pentru ca au calatorit, vorbesc de toxiinfectiile alimentare de care au avut parte, de zgomotul prelungit de la vecinii din locatia in care s-au cazat, etc.

Sunt si persoane care nu doresc ca in timpul concediului sa viziteze cat mai multe locuri. Pentru aceste persoane, odihna inseamna intreruperea activitatilor pentru recuperarea energiei consumata la serviciu. Asadar, fie ca-si parasesc sau nu locuinta pentru concediu, aleg sa-si petreaca ziua si noaptea dormind, iar atunci cand au parte de pauze de somn, butoneaza telecomanda TV-ului sau pur si simplu aleg sa leneveasca. Nu se gandesc la ceva anume si nici nu faptuiesc ceva. Isi spun ca nu vor sa se intoarca epuizate la lucru. Uita insa ca nu sunt doar trup. Au si suflet.

De aceea cred ca inactivitatea sau lenea nu sunt izvoare de odihna. De altfel, in rugaciunea: “Doamne si Stapanul vietii mele…”,a Sfantului Efrem Sirul, crestinul ii cere printre altele lui Dumnezeu, sa nu ingaduie sa fie stapanit de duhul trandaviei: “Duhul trandaviei… nu mi-l da mie”. Asa ca lenea trebuie inlaturata si nu cultivata.

Greseala pe care o facem atunci cand plecam in concediu, e ca renuntam la a fi crestini. Uitam de post, de rugaciune, de slujba, de cele ce ne unesc cu Cel ce a spus: “Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voi odihni pe voi” (Matei 11, 28). Daca in concediu suntem lipsiti de anumite fapte, e bine sa folosim acel timp spre Cel care vrea sa impartaseasca cu fiecare dintre noi odihna Sa. Va marturisesc ca cel mai odihnit om pe care l-am intalnit si care era in acelasi timp datator de odihna, a fost un monah, un om care nu-si ia niciodata concediu de odihna. Si sa nu credeti ca nu munceste. Lucreaza, dar se si roaga in acelasi timp.

Adrian Cocosila

SURSA: http://www.crestinortodox.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Cuvinte nerostite (proză scurtă)” de Anișoara Laura-MUSTEȚIU

Într-un torent de viteză, un BMW negru trece pe șoseaua udată de ploaie lăsând o dâră de a…