Home Breaking News Stiri interne Alexandre Eram si Andreea Esca: “De ce iubim Romania si locurile pe care le vizitam”

Alexandre Eram si Andreea Esca: “De ce iubim Romania si locurile pe care le vizitam”

13 min read
1
0
667

Alexandre Eram, francezul care ştie România altfel decât apare ea la televiziunile străine: “Călătoriţi şi o să vă convingeţi!”. Top 5 al locurilor care merită să fie vizitate în România

“De obicei, iubirea e foarte greu de definit pentru că e un sentiment pe care ori îl ai, ori nu-l ai. Iubesc România pentru că o iubesc. Dacă nu o iubeam, nu mă aflam aici”, spune Alexandre Eram, francezul căsătorit cu cea mai cunoscută prezentatoare de ştiri din România, Andreea Esca.

Stabilit de 19 ani în România, Eram este managing partner al companiei Sonya Mod, care înseamnă o fabrică de confecţii la Galaţi, lanţul de magazine Z pentru copii, reţeaua de distribuţie de produse cosmetice, o reţea de magazine de cosmetice Melkior şi câteva siteuri pentru copii.

Pentru Alexandre Eram frumuseţea nu are limite. Acesta este mesajul cu care sunt întâmpinaţi vizitatorii magazinelor Melkior. Foto: Andreea Alexandru

Cu umor şi vorbind o română fără cusur, – chiar dacă nu poate pronunţa numele de familie al actorului pecare îl urmăreşte la Comedie, Horaţiu Mălăele, Eram vorbeşte despre imaginea României în străinătate, dar şi despre ideile preconcepute pe care cineva le are înainte de a veni aici, bazându-se doar pe relatările mass-media.

“Foarte mulţi sunt cei care ştiu despre România altceva decât este ţara asta în realitate. Şi asta se întâmplă şi astăzi. Se comunică doar lucruri senzaţionale sau negative”, spune omul de afaceri dându-se pe sine drept exemplu. “Am venit în România în iunie 1992 cu o jachetă foare groasă pe mine. Ştiam că aici e foarte frig, că e ca-n Siberia. Dar am găsit 40 de grade şi mi-am zis: Ce se întâmplă aici? Credeam că sunt numai căruţe, dar am văzut super-maşini. Sigur, acum pare o glumă, dar cred că oamenii ar trebui să călătorească mai mult şi să se convingă”, povesteşte Alexandre Eram.

El călătoreşte de când se ştie. “Probabil avem călătoria în sânge. Sunt născut în America, am studiat în Germania, în Anglia, părinţii mei sunt în Franţa, iar eu m-am stabilit aici. Şi tatăl meu a avut o viaţă la fel. El este armean, a fugit din Armenia, a ajuns la Paris, a făcut École des Beaux-Arts, a plecat şi a câştigat un concurs în America, a construit World Trade Center, unul dintre turnurile care astăzi nu mai sunt”, mai spune Alexandre Eram.

Foto: Andreea Alexandru

Cu aceste date, nimeni nu l-a privit ca pe un nebun când a decis să vină în România, iar despre ţara pe care a adoptat-o le vorbeşte tuturor cunoscuţilor săi: “Le povestesc mereu că este super aici, iar unii dintre ei s-au convins că aşa şi este, după ce au venit în România”.

“Nu mă gândesc de ce sunt aici, pentru că eu sunt unde îmi place”, punctează Alexandre Eram. “Iubesc ţara asta şi unii spun că sunt un ambasador bun pentru că vorbesc peste tot de România. Pe oriunde mă duc, pe unde merg cu nevastă-mea, încerc să conving pe toată lumea că în România este extraordinar. Şi nu sunt singurul”, explică francezul. Dă ca exemplu întâlnirea pe care a avut-o săptămâna trecută oamenii de afaceri din Franţa care reprezintă firmele mari aici, Orange, Dacia, GDF.

“Toţi au fost şocaţi pentru că ceea ce se reflectă acum la actualităţi nu este realitatea. Lucrurile negative care se spun despre România au fost zise de una sau două persoane şi nu reflectă ce cred alte milioane de oameni. Pe părerea unui cârcotaş nu poţi construi o poveste. Toţi cei care sunt în România iubesc ţara asta şi comunică tot ce-i mai bun despre ea”, conchide soţul Andreei Esca.

Întrebat de gândul ce motive de mândrie ar trebui să avem pentru că suntem români, Alexandre Eram vorbeşte despre frumuseţea ţării, despre noutatea ei, dar şi despre sinceritatea trăirilor şi a tradiţiilor. Aminteşte că, ori de câte ori întâlneşte români în străinătate, aceştia vor să revină în ţară. “Şi nu doar ei, ci şi străinii care au trăit în România vor să se întoarcă”, spune Eram.

“Iubesc ţara asta”, spune Alexandre Eram. Foto: Andreea Alexandru

“Poate e o ţară mai nouă şi atunci nu a fost afectată de evoluţia altor ţări europene. Aici legăturile de familie sunt mai strânse, cele de prietenie la fel, tradiţiile sunt mai adevărate. În Franţa, pentru o cină suni cu o lună înainte ca să vezi dacă ceilalţi sunt liberi. Aici suni şi întrebi: Mâncăm împreună mâine seară? Mai adevărate sunt şi sentimentele. În străinătate, oamenii sunt mai individualişti, mai singuri. Aici există o altfel de căldură”, crede Alexandre Eram.

Crede că ceea ce face prinţul Charles promovând România este excepţional. “De asta avem nevoie, de turism rural”, punctează Eram, mărturisind că ori de câte ori are oapseţi din străinătate merge cu ei la Coliba Haiducilor. “Nicăieri nu mai există aşa ceva. Oamenii vin să mănânce împreună, să cânte, să danseze. Iar asta este aur pentru România.”

Cu fiul său, Aris, în Sibiu. Eram şi-a cumpărat o casă tradiţională în zonă, la Porumbacu. Foto: arhiva personală

Există şi ceva care nu-i place în România. Că nu se respectă tradiţiile şi că lângă case tradiţionale din zona Sibiului se ridică orori de sticlă cu două etaje. “Trebuie să păstrăm tradiţiile”, spune Eram folosind pluralul.

Provocat de gândul să realizeze un top 5 al locurilor care merită să fie vizitate în România, Alexandre Eram răspunde rapid: Bucureştiul, cu Centrul Vechi şi Casa Poporului, a doua clădire a lumii, culoarul Sinaia – Bran – Braşov, cetăţile săseşti, Maramureşul şi o călătorie pe Dunăre.

Împreună cu copiii săi, Aris şi Alexia, în parcul Aventura din Braşov

Are un top şi pentru Bucureşti din care nu lipsesc Cărtureştiul, “o invenţie extraordinară”, restaurantele Casa di David şi La Bonne Bouche, clădirile din Centrul Vechi în care locuiesc câţiva dintre pictorii români pe care îi urmăreşte, Teatrul de Comedie unde merge adesea să-l vadă jucând pe Horaţiu Mălăele şi lacurile din jurul capitalei.

“Eu sunt aici, mă adaptez”, mai spune Eram, ai cărui copii învaţă în România, la o şcoală publică franceză. Motivul pentru care nu a ales ca Alexia şi Aris să studieze în străinătate este simplu. România nu este o ţară mai puţin bună ca alta. Aici ai tot ce trebuie. E o chestie de fiţe să înveţe în altă parte. În România poţi găsi absolut orice, dacă vrei să găseşti”, conchide Alexandre Eram.

SURSA: http://www.gandul.info

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

One Comment

  1. marian malciu

    8 noiembrie 2011 at 7:42 PM

    Domnule Alexandre Eram, m-ai surprins extraordinar de plăcut. Mulţumesc!
    Sunt ambasadori ai României, care fac mai puţin ca acest om, în ceea ce priveşte promovarea României, din nefericire…
    Aşa, da! Să-ţi dea Dumnezeu sănătate şi căi deschise spre frumos şi fericire, împreună cu familia ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Vezi ce cadouri ai putea să-i faci iubitei tale Crăciunul acesta

Se apropie sărbătorile și ai rămas în pană de idei pentru cadoul iubitei tale? Încă nu e p…