Home Alexandru Stănciulescu Bârda – Planeta

Alexandru Stănciulescu Bârda – Planeta

7 min read
0
0
489

Cu prilejul colindului cu Botezul, o tânără enoriaşă mi-a prezentat o carte veche, terfelită de prea multă folosinţă, întrebându-mă ce carte ar putea să fie, mai ales că nu mai avea coperţi. Mai mult, enoriaşa respectivă mă îndemna s-o public, ,,fiindcă ar fi foarte căutată”. Am răsfoit-o şi mi-am dat seamă că e vorba de aşa-numita Planetă, care a avut mare circulaţie în societatea românească până la al doilea Război Mondial. În ea erau preziceri privind viitorul fiecărei categorii de oameni născuţi în cele douăsprezece zodii, preziceri privind vremea, calamităţile naturale şi multe altele.

Am spus atunci enoriaşei respective şi o repet acum, socotind că este bine să fie cunoscute aceste lucruri de cât mai mulţi credincioşi ai noştri şi nu numai. Până pe la începutul veacului al XIX-lea au circulat în manuscris sau chiar tipărite trei cărţi de preziceri ale viitorului. Ele ele erau traduceri din literatura slavă, care, la rândul ei, le împrumutase din cea bizantină. Cea  dintâi era Rojdanicul. Ea prezicea viitorul omului pe baza zilei de naştere, respectiv a zodiei. Era un fel de horoscop de azi, dar mai dezvoltat. A doua carte de preziceri era Trepednicul. Ea prezicea viitorul pe baza tremurăturilor unor muşchi ai corpului uman. Spre exemplu, dacă ţi se bătea ochiul stâng, era de rău, dacă ţi se bătea cel drept, era de bine. Aceste superstiţii se mai întâlnesc şi azi mai ales în satele noastre. Cea de-a treia carte de preziceri era Gromovnicul. Ea prezicea viitorul pe baza fenomenelor meteorologice. Dacă tuna(dudăia) întâi primăvara la apus, era război în anul acela; dacă tuna în anumită zi, anul avea să fie rodnic şi aşa mai departe.

Planeta prelua cele trei cărţi de care am făcut vorbire mai sus, mai adăuga alte credinţe şi superstiţii care erau foarte căutate de cititori şi astfel devenea o carte foarte căutată. Mărturisesc că în copilărie, când învăţasem să citesc, mămica mi-a adus o Planetă de la cineva din Severin. Am citit-o pe nerăsuflate şi mare mâhnire mi s-a aşternut în suflet, mâhnire împărtăşită şi de părinţii mei. La zodia mea scria că nu am parte de ,,haină neagră”. Gândul ne-a dus imediat la haina preoţească. Tocmai începusem de câţiva ani buni să frecventez biserica, să spun la slujbă Tatăl nostru şi Crezul şi să-mi construiesc vise de viitor privind misiunea preoţească. Iată că azi pot constata că a fost mincinoasă acea prezicere.

Eu, preot fiind, nu pot să public Planeta. Ea nu este în ton cu învăţătura creştină ortodoxă. Ea se bazează pe credinţa, – străină creştinismului ortodox –, că omul este predestinat, ursit, sortit, la venirea sa în lume să facă sau să nu facă anumite fapte, să meargă pe calea păcatului sau a virtuţii, să ajungă în rai sau în iad. Nimic mai fals! Este o superstiţie rămasă în mentalitatea românească şi nu numai din religiile precreştine. Învăţătura creştină propoveduieşte că omul are libertatea absolută de a alege între bine şi rău. Tocmai de aceea este justificată judecata particulară de după moarte şi cea universală de la sfârşitul lumii. Tot aşa este justificată răsplata divină pentru faptele noastre bune şi pedeapsa pentru cele rele. Dacă am fi ursiţi să facem sau să nu facem anumite fapte, am fi ca nişte maşinuţe teleghidate, nu am fi responsabili  pentru faptele noastre. Nu este vinovată maşina că face accidentul, ci şoferul care a condus-o. În cazul predestinaţiei, ursitei, destinului, sorţii, noi am fi maşinile conduse de cineva din umbră. În realitate, şi Dumnezeu respectă libertatea noastră de a alege binele sau răul, viaţa sau moartea, virtutea sau păcatul.

Pr. Dr. Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA

aprilie 2011


Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…