Home Breaking News Stiri Exclusive Am gasit raspunsul: Efectul Pygmalion e de vina!

Am gasit raspunsul: Efectul Pygmalion e de vina!

6 min read
0
0
334

Ciprian Trandafirescu

Primesc destul de frecvent intrebari de genul: Nu inteleg, de ce te chinui atat, crezi ca schimbi tu lumea de unul singur? Nu vezi ca totul se duce dracu’? Vine sfarsitul lumii, nu intelegi? De ce promovezi asa de insistent lucruri pozitive si pe ce te bazezi de esti atat de optimist?

Acum vreo doua saptamani, vorbind cu unul dintre prietenii mei, Andrei Gosu de la Ascendis, am gasit raspunsul: Efectul Pygmalion.

Probabil tot ceea ce fac e pur egoism. Adica fiindca vreau sa traiesc intr-o lume mai buna, incerc sa schimb ce pot, in bine.

Andrei a descris foarte concis fenomenul Pygmalion:

Efectul, studiat timp de două decenii de Robert Rosenthal, profesor de psihologie la Universitatea California din Riverside, se referă la fenomenul prin care aşteptările şi, implicit, comportamentul faţă de o persoană, un grup de persoane sau un eveniment influenţează în mod clar rezultatul pe care îl obţinem de la aceştia. Sursa: Capital

In utopia mea, ma gandesc ca daca fiecare dintre noi contribuim la schimbarea unui singur element, se poate schimba in bine o intreaga societate.

Am dat la un moment dat peste o povestioara care exprima destul de bine rationamentul: Intr-o zi, un copil se plimba impreuna cu bunicul sau pe o plaja. Era tocmai momentul in care ieseau din oua puii de broasca testoasa. Erau milioane. O mare parte dintre ei erau cu burta in sus, nefiind capabili sa se rastoarne singuri pentru a putea merge inspre ocean. Soarta lor era pecetluita. Copilul a inceput sa-i intoarca, unul cate unul, salvandu-le astfel viata. Bunicul ii spune: dragul meu, de ce te chinui, n-o sa faci diferenta, sunt milioane. Copilul i-ar raspuns: pentru cei pe care ii salvez, fac diferenta.

Efectul Pygmalion aplicat in mediul de afaceri poate conduce la rezultate spectaculoase, pozitive. Un mod de materializare concreta poate fi privit din perspectiva managementului. In general, sunt adeptul conceptului ca ceea ce dai, aia primesti inapoi. E oarecum o chestiune de fizica, legea compensatiei, etc.

Astfel, daca esti optimist, generezi pozitivitate, ai asteptari ca se vor intampla lucruri bune in echipa ta, creezi un mediu in care oamenii sunt mai eficienti. Sunt dovezi documentate stiintific ca asa se intampla.

Chiar citeam zilele astea despre o alta perspectiva a aceluiasi fenomen. 2 grupuri de oameni au fost supusi unui test in care trebuiau sa raspunda unui set de intrebari. La finalul testului, le-a fost analizat comportamentul pe drumul catre locul in care li se comunicau rezultatele. Unul dintre grupuri avea inserate in setul de intrebari cuvinte de genul: florida, stafide, antichitate, iarna, etc. Celalalt grup avea: fluture, masini de curse, primavara, etc.

Dupa finalizarea raspunsurilor, reprezentantii primului grup se miscau mai incet, mergeau un pic cocosati, se simteau obositi, iar drumul parcurs pana la locul unde aflau rezultatele a durat mult mai mult in comparatie cu ce de-al doilea grup.

Eu testez de ceva timp abordarea pozitiva si vreau sa-ti spun ca se intampla lucruri incredibile. Chiar ieri discutam cu o prietena despre o intreaga serie de ‘coincidente’ care statistic au o sansa de a se intampla mai mica decat sansa de a castiga la loto, dar care totusi s-au intamplat, exact la momentul in care trebuia.

Bun, dar ce fac cu elementele negative?

httpv://www.youtube.com/watch?v=guVAeFs5XwE

Le ignor, in schimb lucrez la imbunatatirea si eficientizarea proceselor pozitive.

Nu pot sa schimb foametea din Africa, sa ofer solutia pentru cancer sau sa fac sa dispara criminalitatea sau coruptia, insa pot sa devin mai bun in ceea ce fac si sa generez valoare pozitiva.

Gasesti sursa pozitiva de energie pe pagina de Facebook despre Efectul Pygmalion

Un weekend de exceptie iti doresc!

SURSA: http://trandafirescu.net

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să integrezi puloverele bărbătești în ținute smart-casual pentru cele mai chic outfituri în sezonul rece

Puloverul este o piesă indispensabilă, un ‘’must-have’’ pentru garderoba bărbaților. Când …