Home Anul Nou a adus preţuri mai mari la locuinţele scoase la vânzare

Anul Nou a adus preţuri mai mari la locuinţele scoase la vânzare

6 min read
0
0
289

Locuinţele noi scoase la vânzare în prima parte a lunii ianuarie au preţuri mai mari decât cele de la finele anului trecut, potrivit indicelui imobiliar calculat de portalul imobiliare.ro. Cea mai mare creştere de preţ a fost înregistrată în cazul garsonierelor din Timişoara, însă modificări importante au avut loc şi în celelalte mari oraşe din ţară.

“Asistăm la un început dinamic de an pe sectorul rezidenţial şi, surprinzător, la primele creşteri de preţ la apartamente. Punctual avem exemple unde preţurile au urcat în primele două săptămâni ale anului chiar şi cu 8 procente. Ne aşteptăm totuşi ca entuziasmul de început de an al vânzătorilor să se mai dezumfle în perioada următoare. Rămâne de văzut dacă aceste valori vor fi sau nu validate de cumpărători”, a declarat, în comunicat, Adrian Erimescu, director general www.imobiliare.ro.


Apartamente noi

  • În primele două săptămâni ale anului, apartamentele noi din Braşov şi Constanţa s-au scumpit, în medie, cu 4% faţă de luna decembrie. Dacă în Braşov preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi a crescut de la 946 euro/mp util până la 982 euro/mp util, în Constanţa, creşterea a fost de la 933 euro/mp util la 968 euro/mp util.
  • Tot cu 4% au crescut şi preţurile apartamentelor noi cu una şi două camere din Capitală. Preţul solicitat pentru garsonierele noi a crescut de la 1.242 euro/mp util până la 1.296 euro/mp util, în timp ce apartamentele cu două camere s-au scumpit de la 1.279 euro/mp util până la 1.330 euro/mp util.
  • În celelalte mari oraşe din ţară nu au fost înregistrate creşteri de preţ în cazul apartamentelor noi.

Majorări și la apartamentele vechi

Creșteri de prețuri au fost înregistrate și la apartamentele vechi din Capitală.

De exemplu, o majorare de aproape 1% s-a consemnat la garsoniere (de la 1.157 euro/mp la 1.167 euro/mp util) şi la apartamentele cu patru camere (de la 979 euro/mp util la 984 euro/mp util).

Apartamentele vechi cu patru camere au cunoscut cele mai mari creşteri de preţ în Braşov, în acest început de an: +6% (de la 775 euro/mp util la 822 euro/mp util).

Şi garsonierele au cunoscut o creştere mare, de 5% în Brașov (de la 859 euro/mp util la 899 euro/mp util).

Apartamentele vechi cu trei camere s-au scumpit cu 2% în acest interval (de la 842 euro/mp util la 860 euro/mp util).

În Cluj-Napoca, categoriile de apartamente care au cunoscut creşteri de preţ în prima jumătate a lunii ianuarie sunt garsonierele (2%) şi apartamentele cu trei camere (1%).

În Constanţa, apartamentele care au înregistrat creşteri de preţ în primele două săptămâni ale anului au fost cele cu două şi trei camere, care s-au scumpit cu 4% (de la 910 euro/mp util la 948 euro/mp util), respectiv 1% (de la 913 euro/mp util la 922 euro/mp util).

Toate tipurile de apartamente vechi din Timişoara, cu excepţia celor cu patru camere, au înregistrat creşteri de preţ în acest interval. În noiembrie 2010, la Timişoara s-a înregistrat cea mai mare scădere a preţurilor locuinţelor vechi din anul trecut.

Garsonierele s-au scumpit cel mai mult, cu 8% (de la 875 euro/mp util la 943 euro/mp util). Preţul apartamentelor cu două şi trei camere au cunoscut creşteri de 2%.

În Iaşi, apartamentele vechi s-au scumpit cu 5% în primele două săptămâni ale anului, valoarea medie a Indicelui imobiliare.ro la jumătatea lunii ianuarie fiind de 817 euro/mp util, faţă de 781 euro/mp util în luna decembrie.

SURSA: http://www.evz.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum au evoluat modalitățile de încălzire a locuinței. Avantajele aduse de inovațiile tehnologice

Viața pe care o trăim noi este una destul de simplă și confortabilă, raportată la alte per…