Home Proprietarii se grăbesc să urce preţul la apartamente

Proprietarii se grăbesc să urce preţul la apartamente

7 min read
0
0
196

Anunţurile imobiliare postate în primele două săptămâni din acest an afişează preţuri în creştere faţă de ultima lună a anului trecut. Indicele imobiliare.ro a identificat creşteri de până la 8% în cazul apartamentelor vechi şi de până în 4% în cazul celor noi.

„Asistăm la un început dinamic de an pe sectorul rezidenţial şi, surprinzător, la primele creşteri de preţ la apartamente. Punctual avem exemple unde preţurile au urcat în primele două săptămâni ale anului chiar şi cu 8%. Ne aşteptăm totuşi ca entuziasmul de început de an al vânzătorilor să se mai dezumfle în perioada următoare. Rămâne de văzut dacă aceste valori vor fi sau nu validate de cumpărători“, a declarat Adrian Erimescu, directorul general al portalului.

În prima jumătate a acestei luni, apartamentele noi din Braşov şi Constanţa s-au scumpit, în medie, cu 4% faţă de luna decembrie. Dacă în Braşov preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi a crescut de la 946 euro/mp util până la 982 euro/mp util, în Constanţa, creşterea a fost de la 933 euro/mp util la 968 euro/mp util. 

În Braşov, un apartament nou cu două camere, cu o suprafaţă utilă de 55 mp, este scos la vânzare pentru un preţ mediu de 54.000 de euro. Cele mai ieftine oferte se găsesc în cartierul Astra. Preţul mediu solicitat pentru un apartament nou cu trei camere, cu o suprafaţă utilă de 75 mp din Constanţa este de 72.600 euro.

Tot cu 4% au crescut şi preţurile apartamentelor noi cu una şi două camere din Capitală. Preţul solicitat pentru garsonierele noi a crescut de la 1.242 euro/mp util până la 1.296 euro/mp util, în timp ce apartamentele cu două camere s-au scumpit de la 1.279 euro/mp util până la 1.330 euro/mp util.

În celelalte mari oraşe din ţară nu au fost înregistrate creşteri de preţ în cazul apartamentelor noi.

Creşteri importante la locuinţe vechi

În ceea ce priveşte apartamentele construite înainte de 1989 din Bucureşti, creşteri de 1% au fost înregistrate la garsoniere (de la 1.157 euro/mp la 1.167 euro/mp util) şi apartamentele cu patru camere (de la 979 euro/mp util la 984 euro/mp util).

Apartamentele vechi cu patru camere au cunoscut cele mai mari creşteri de preţ în Braşov, în acest început de an: +6% (de la 775 euro/mp util la 822 euro/mp util). Şi garsonierele au cunoscut o creştere mare, de 5% (de la 859 euro/mp util la 899 euro/mp util). Apartamentele vechi cu trei camere s-au scumpit cu 2% în acest interval (de la 842 euro/mp util la 860 euro/mp util).

Categoriile de apartamente care au cunoscut creşteri de preţ în prima jumătate a lunii ianuarie în Cluj-Napoca sunt garsonierele şi apartamentele cu trei camere. În primul caz, este vorba despre o creştere de 2% (de la 1.030 euro/mp util la 1.048 euro mp util), în cel de-al doilea, creşterea este de 1% (de la 1.013 euro/mp util la 1.026 euro/mp util).

În Constanţa, apartamentele care au înregistrat creşteri de preţ în primele două săptămâni ale anului au fost cele cu două şi trei camere, care s-au scumpit cu 4% (de la 910 euro/mp util la 948 euro/mp util), respectiv 1% (de la 913 euro/mp util la 922 euro/mp util).

Toate tipurile de apartamente vechi din Timişoara, cu excepţia celor cu patru camere, au înregistrat creşteri de preţ în acest interval. Garsonierele s-au scumpit cel mai mult, cu 8% (de la 875 euro/mp util la 943 euro/mp util). Preţul apartamentelor cu două şi trei camere au cunoscut creşteri de 2%.

În Iaşi, apartamentele vechi s-au scumpit cu 5% în primele două săptămâni ale anului, valoarea medie a indicelui imobiliare.ro la jumătatea lunii ianuarie fiind de 817 euro/mp util, faţă de 781 euro/mp util în luna decembrie.

SURSA: http://www.capital.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Este atat de bine sa stii ca la gradinite cei mici sunt ingrijiti si multumiti

Gradinite ale viitorului Este de ajuns sa vezi sali frumos amenajate in gradinite de tip T…