Home Armenia a inaugurat cel mai lung teleferic din lume

Armenia a inaugurat cel mai lung teleferic din lume

5 min read
0
0
263

Armenia a inaugurat sambata cel mai lung teleferic din lume, al carei traseu se intinde pe o lungime de 5,7 km de la chei spectaculoase pana la manastirea medievala Vorotan Tatev situata in partea de sud a fostei republici sovietice.

La inaugurarea care a avut loc la poalele unui munte situat in apropiere de granita cu Iranul, au participat presedintele armean, Serge Sargsyan si cel mai mare demnitar al Bisericii Apostolice Armeana, Karekin II, alaturi de alti oaspeti importanti, potrivit AFP.

Noua legatura va permite accesul in zona pe tot parcursul anului si vizitarea Manastirii Tatev, un complex care dateaza din secolul al noualea si este considerat unul dintre cele mai importante centre religioase din tarile din zona Caucazului si o atractie turistica majora.

In timpul ceremoniei de inaugurare, domnul Sargsyan a subliniat “importanta” acestui traseu pentru Tatev si regiunile inconjuratoare, salutand rezultatul proiectului, in ciuda  numeroaselor dificultati intampinate in timpul constructiei .
“Acest teleferic demonstreaza ca chiar si visele care par nerealiste pot fi realizate cu convingere si determinare”, a adaugat el.

Punerea in functiune a acestui mijloc de transport nou este un pas important, deoarece reface accesul la “un fost sanctuar care a fost un loc de pelerinaj in timpurile apostolice”, a declarat preotul Karekin II.
“Manastirea Tatev se numara printre creatiile remarcabile ale arhitecturii armene care a fost timp de secole un centru vibrant al vietii spirituale din Armenia, al stiintei si culturii”, a adaugat el.

Constructia telefericului a costat 18 milioane dolari (13 milioane de euro), fiind finantata in principal din fonduri private, cu sprijinul Fundatiei Nationale pentru Competitivitate din Armenia, care a supervizat proiectul.
Telefericul pleaca din satul Halidzorsituat din apropierea unei autostrazi care serveste capitala Erevan si orasul Tatev. Acesta se deplaseaza cu o viteza de 37 kilometri pe ora si parcurge traseul in 11 minute. La cel mai inalt punct al traseului, telefericul ajunge la o altitudine de 320 de metri.

Acesta include doua cabine care pot transporta 25 pasageri fiecare. Calatoria este gratuita pentru localnici, in timp ce pretul pentru vizitori este de sase euro.

Armenia, tara saraca care se invecineaza cu Turcia, Iran, Azerbaidjan si Georgia, urmareste sa dezvolte industria turismului, datorita patrimoniul sau istoric.

Localnicii spera ca acest nou traseu va aduce beneficii economiei locale si va incetini exodul tinerilor care pleaca in cautarea locurilor de munca. “Sper ca punerea in functiune a acestui teleferic va ajuta la dezvoltarea turismului prin construirea de noi hoteluri si creerea de noi locuri de munca, astfel ca tinerii care merg in Rusia si alte tari sa ramana aici “, a spus Analele Minossian, un satean in varsta de 80 de ani.

Telefericul este parte a unui proiect in valoare de 36 milioane de euro cu finantare public-privata pentru dezvoltarea turismului in Tatev. In acest context, statul a finantat renovarea a 26 km din autostrada care leaga Erevan la Tatev si a contribuit la restaurarea manastirii.
Pana in prezent, cel mai lung teleferic din lume se afla in New Mexico (SUA), acesta avand un traseu de 4.3 mile.

SURSA: http://stiride10.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Cuvinte nerostite (proză scurtă)” de Anișoara Laura-MUSTEȚIU

Într-un torent de viteză, un BMW negru trece pe șoseaua udată de ploaie lăsând o dâră de a…