Home Breaking News Stiri interne Astazi s-a născut (la Sinaia) Carol al II-lea (primul copil al regelui Ferdinand I şi al reginei Maria), rege al României (1930-1940)

Astazi s-a născut (la Sinaia) Carol al II-lea (primul copil al regelui Ferdinand I şi al reginei Maria), rege al României (1930-1940)

22 min read
0
0
734

Majestatea Sa Carol al II-lea, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (15 octombrie 1893 – 4 aprilie 1953) a fost rege al României între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940, când a trecut prerogativele sale regale în favoarea fiului său Mihai. Cunoscut și sub numele de Carol Caraiman, nume ales de tatăl său Ferdinand și folosit de Carol după ce a fost dezmoștenit și radiat din Casa Regală de Hohenzollern-Sigmaringen (între 1925 și 1930). Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al României și al soției sale Regina Maria.

Carol a fost cunoscut pentru aventurile sale romantice mai mult decât pentru calitățile sale de conducător național. Carol s-a căsătorit pentru prima oară la Odessa, Ucraina pe 31 august 1918, în contradicție cu statutul casei regale, cu Ioana Maria Valentina Lambrino, (“Zizi” Lambrino) (1898-1953), fiica unui general român; căsătoria a fost anulată prin sentință a Tribunalului Ilfov în 1919 dar relația dintre cei doi a continuat și ulterior s-a născut un fiu considerat ca ilegitim, Mircea Gregor Carol Lambrino. Carol s-a căsătorit, la Atena, Grecia (10 martie 1921) cu Prințesa Elena a Greciei și Danemarcei. În cadrul acestei căsătorii s-a născut pe 25 octombrie 1921, Prințul Mihai. Acest mariaj s-a deteriorat la scurt timp prin aventura regelui cu Elena Lupescu (cunoscută ca “Magda Lupescu”, 1895-1977), fiică a lui Nicolas Grünberg, un farmacist evreu, botezat creștin-ortodox, care a adoptat numele de Nicolae Lupescu. Elena Lupescu a fost inițial soția ofițerului de armată Ion Tâmpeanu. Ca rezultat al scandalului, Carol a renunțat la tron în decembrie 1925 în favoarea fiului său minor Mihai, care a devenit rege în iulie 1927. Carol și regina-mamă Elena au divorțat în 1928. Carol a avut de asemenea un fiu cu o necunoscută, Maria Martini. Pentru toate aceste aventuri istoricii l-au supranumit regele playboy. Martorii oculari afirmă chiar că ar fi avut o aventură și cu o faimoasă prostituată, Foamea Neagră, din cartierul Crucea de piatră, la București. Episodul este preluat de Petru Dumitriu în romanul Cronică de familie.
[modifică] Domnia (1930–1940)

Întorcându-se în țară pe 6 iunie 1930 în urma negocierilor cu Iuliu Maniu (căruia îi promite să renunțe la relația cu Elena Lupescu), Carol a fost proclamat rege după două zile. El o exilează însă pe regina-mamă Elena și o aduce pe Elena Lupescu la București. Domnia sa în următorul deceniu va sta sub semnul camarilei, grup de influență implicat in acte de corupție, cel mai faimos fiind Afacerea Skoda. Carol a încercat să influențeze cursul vieții politice românești, în primul rând prin manipularea partidelor Național Liberal și Național Țărănesc și a unor grupări anti-semite și din (Ianuarie 1938) prin alegerea sa a miniștrilor. Pe 10 februarie 1938 a desființat partidele politice, ceea ce îi asigura puterea supremă. Tot în 1938 a inițiat o reformă administrativă de inspirație fascistă, prin care a împărțit teritoriul României în zece ținuturi.
Regele Carol al II şi Episcopul Visarion Hotin (Puyu) la sfinţirea catedralei Sfinţii Constantin şi Elena de la Bălți la 2 iunie 1935

Doi ani mai târziu, în anul 1940, forțat de presiunea sovieticilor, Germaniei, Bulgariei și a Ungariei să cedeze părți din teritoriul Romaniei, Carol a fost obligat să abdice în favoarea administrației pro-germană a generalului Ion Antonescu, în favoarea fiului său Mihai, stabilindu-se în final în Portugalia. Carol și Elena Lupescu s-au căsătorit la Rio de Janeiro, Brazilia, pe 3 iunie 1947, transformând-o pe aceasta în Prințesa Elena de Hohenzollern. A plecat din țară cu un tren încărcat cu obiecte din patrimoniul Coroanei, tablouri de pictori ca Tizian, Rubens și Rembrandt, sute de goblenuri, bijuterii, armuri ce decorau pereții palatelor regale de la Pelișor și Peleș. Un grup de legionari au tras focuri de armă asupra trenului regal în încercarea de a-l opri. În Portugalia a valorificat toate aceste obiecte de artă.[necesită citare]

Carol a rămas în exil tot restul vieții sale. Se pare că atât în timpul celui de-al doilea război mondial cât și în perioada post-belică, Carol a făcut anumite încercări de a-și recupera tronul, dar nu a avut nici un sprijin politic intern sau extern. Carol a murit în Portugalia, fiind îngropat la capela Regilor Portugaliei din Estoril, iar în 2003 rămășițele sale au fost aduse în România, fiind reînhumat la Mănăstirea Curtea de Argeș, în afara bisericii în care se odihnesc regii României. Regele Mihai nu a participat la ceremonie, fiind reprezentat de Principesa Margareta și Principele Radu.

SURSA: http://ro.wikipedia.org

Regele Carol al II-lea de Romania

Regele Carol al II-lea de RomaniaIndepartat de la succesiune de catre regele Ferdinand, Carol al II-lea profita de instabilitatea politica din perioada regentei si se inscauneaza rege al Romaniei. In cei zece ani de domnie el sustine modernizarea societatii romanesti si dezvoltarea culturala, dar desfiinteaza sistemul democratic inlocuindu-l cu regimul autoritar.Sub regimul sau este stimulat curentul ultra-nationalist prin exploatarea fricii de comunism si a resentimentului fata de dominatia straina, in special cea evreiasca, asupra economiei nationale.
Carol II Hohenzollern de Sigmaringen se naste la 15 octombrie 1893, fiind primul dintre cei sase copii ai regelui Ferdinand si ai reginei Maria. Botezat in biserica ortodoxa si vorbitor nativ de limba romana este simtit de romani ca unul de-al lor.In primii ani de scoala este pregatit de profesori precum Nicolae Iorga sau Gheorghe Murgoci. Urmeaza Scoala Militara de la Bucuresti si Academia Militara de la Potsdam, dupa care tanarul print urca treptele ierarhiei militare de la sublocotenent in 1908 la general in 1923.
Printul Carol a capatat dreptul de succesiune inca din septembrie 1914, odata cu instalarea tatalui sau pe scaunul de domnie, iar doua luni mai tarziu a devenit senator de drept in Reprezentatiunea Nationala, insa viata aventuroasa pe care o duce il indeparteaza de tron.La 31 august 1918 el se casatoreste la Odessa cu fica generalului Lambrino, Ioana Maria Valentina ,“Zizi”, cu care are un copil, Mircea Grigore Carol Lambrino. Tribunalul Ilfov anuleaza casatoria  cateva luni mai tarziu.
Printul mostenitor, Carol de Romania se casatoreste la Atena, la 21 martie 1921 cu principesa Elena, fica regelui Constantin al Greciei si au impreuna un fiu, Mihai viitorul rege al Romaniei.In 1925, trimis ca reprezentant al familiei regale la funeraliile reginei Alexandra a Marii Britanii se intalneste cu iubita sa, Elena (Magda Wolf) Lupescu fica unui farmacist evreu si nu se mai intoarce in tara.In decembrie acelasi an renunta la drepturile sale de mostenitor al tronului in favoarea fiului sau Mihai.La 4 ianuarie este scos de la succesiune si primeste numele de Carol Caraiman.
Carol II se pare ca a mai avut un copil cu o persoana despre care nu se stiu foarte multe, numele vehiculat fiind Maria Martini.Intr-un episod din romanul “Cronica de familie” Petru Dumitriu vorbeste si despre o presupusa relatie intima a regelui Carol al II-lea cu Foamea Neagra o prostituata din cartierul Crucea de Piatra.
Urcarea pe tron a regelui Carol al II-lea
Dupa moartea regelui Ferdinand, neintelegerile dintre membrii Regentei incurajeaza anarhia si aduc in discutie revenirea in tara a lui Carol si incoronarea sa. Decesul liderului liberal I.C Bratianu din 24 noiembrie 1927 si victoria Partidului National Taranesc(infiintat prin fuziunea Partidului National al lui I Maniu cu Partidul Taranesc condus de I Mihalache) in alegerile parlamentare din acelasi an il aduc pe printul aventurier tot mai aproape de scaunul regal.
La 8 iunie 1930 Carol al II-lea devine regele Romaniei, cu sprijinul guvernului taranist si cu incalcarea legii de dezmostenire din 4 ianuarie 1926.Cu pasi mici dar siguri noul rege porneste pe drumul instaurarii regimului autoritar.In perioada imediat urmatoare partidele cu orientare nationalista se inmultesc, iar regele incearca impunerea unui guvern de uniune nationala, cu participarea tuturor fortelor politice.
Carol II o cheama in secret pe iubita sa in tara, desi unul dintre punctele conventiei incheiate cu liderul taranist I Maniu pentru sustinerea revenirii pe tron era chiar ruperea  legaturii imorale cu Elena Lupescu. In jurul acesteia se va forma “camarila” ce va conduce din umbra scena politica romaneasca.
Iata cum o descria Pamfil Şeicaru pe Elena Lupescu : „aducea o vastă experienţă în legăturile cu bărbaţii, de pe urma cărora să fi căpătat o mare tehnică. O femeie vulgară, indecentă, stăpânind toate vicleşugurile în alcov, ştiind să reîmprospăteze până la epuizare dorinţa partenerului, ştiind să-şi domine oboseala şi care în loc de un leşinat sentimentalism, să-i servească o pitorească trivialitate”.
Regina Maria, mama proaspatului suveran se retrage la Balcic la 16 iunie 1930, in Palatul construit de regele Ferdinand, traind discret, departe de lumea dezlantuita pana in anul 1938.Palatul de la Balcic, ridicat pe o stanca ce creste direct din apa intr-un peisaj superb, a revenit Bulgariei odata cu Cadrilaterul in vara anului 1940.
Cei 10 ani sub conducerea lui Carol al II-lea au adus o accentuata crestere economica si o importanta dezvoltare culturala.Tot aceasta perioada a adus in prim-plan si asasinatele politice, asasinarea lui I G Duca pe peronul garii din Sinaia de catre legionari in decembrie 1933, asasinarea liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu impreuna cu mai multi locotenenti ai sai in noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938 la comanda regelui, uciderea lui Armand Calinescu primul ministru al Romaniei la 21 septembrie 1939, ca replica a legionarilor dar si alte atentate sangeroase au loc in epoca Carol al II-lea.
Regimul personal al regelui Carol al II-lea – Dictatura Carlista
La alegerile din 1937 electoratul este complet bulversat si nici unul dintre partidele politice nu obtine 40% din sufragii pentru a putea beneficia de prima electorala la redistribuire si a putea forma guvernul. Astfel Carol al II-lea a desmenat la 28 decembrie liderul unui partid minoritar pentru functia de prim-ministru in persoana lui Octavian Goga presedintele Partidului National Crestin.De mentionat ca legionarii care au participat la acele alegeri sub deviza “Totul pentru tara” s-au clasat pe locul al treilea in urma numararii voturilor, cu un procent de 15,58%.
La 10 februarie 1938 evitand formarea unui nou guvern cu participarea Garzii de Fier, formatiune sustinuta de Adolf Hitler, regele numeste un alt premier in persoana patriarhului Miron Cristea. In acest guvern generalul I Antonescu primeste postul de ministru al apararii. Peste 17 zile Carol II promulga noua Constitutie care ii confera puteri depline.Pentru ai tine in mana pe muncitori, Monarhul desfiinteaza sindicatele si creeaza bresele.Dupa modelul Tineretului Hitlerist se infiinteaza “Straja Tarii”, iar pentru a controla administratia locala, teritoriul tarii este impartit in 10 tinuturi conduse de rezidenti regali.
In decembrie 1938 Regele infiinteaza Frontul Renasterii Nationale, primul organism politic de masa si desemneaza Consiliul de Coroana ca organ permanent. Totodata dizolva partidele politice. De asemenea apar tot mai pregnant forme de cenzura atat in presa scrisa cat si in radio.
Regimul totalitar instaurat de regele Carol II vine pe fondul tendintei catre dictatura din intreaga Europa si pe succesul axei Roma-Berlin care avea un cuvant tot mai greu de spus in politica continentala si mondiala. Suveranul profita si de nemultumirea populara la adresa clasei politice si ii transforma pe politicieni, in general si pe membrii Reprezentatiunii Nationale in special, in adversari personali. Acest fapt il face sa devina tot mai popular in randul oamenilor de rand, drept dovada Constitutia carlista este votata cu peste 99%.
In vara anului 1940 teritoriul Romaniei este sfartecat la presiunea marilor puteri. La sfarsitul lunii iunie U.R.S.S, anexeaza Basarabia, Bucovina de nord si Insula Serpilor. Intre 19 si 21 august se incheie un tratat romano-bulgar, la presiunea Germaniei, in urma caruia Cadrilaterul este cedat Bulgariei, iar prin Dictatul de la Viena din 30 august Ungaria primeste Transilvania de nord-vest. In urma acestor rapturi teritoriale situatia scapa de sub control si regele decide sa incredinteze tara unui om puternic. La 4 septembrie este numit prim-ministru generalul I Antonescu si in 24 ore i se cedeaza toate parghiile puterii.
La 6 septembrie 1940 regele Carol al II-lea abdica in favoarea fiului sau Mihai si se stabileste in Portugalia unde traieste inca 13 ani. La 3 aprilie 1953 Carol II moare la Estoril in urma unui infarct.
TNI - Targul National Imobiliar
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Ce mananci in vacanta? TOP 5 SFATURI utile pentru o alimentatie sanatoasa

Planificarea unei vacante ofera cu siguranta o stare de bine si sentimente pe masura. Pe l…