Home Breaking News Stiri Personale “Aur, smirnă şi tămâie” – Uşa sufletului tău … (Episod pilot)

“Aur, smirnă şi tămâie” – Uşa sufletului tău … (Episod pilot)

11 min read
0
0
953

Buna seara dragi prieteni si colaboratori ai revistei,

Incepand cu primele zile ale anului 2012, redactia Revistei “Totpal’s Daily News” va pregatit o mica surpriza care speram sa va aduca bucurie si pace sufleteasca pe tot parcursul anului 2012.

Este voba de un serial video realizat cu sprijinul Bisericii “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din cartierul Cumpatu – Sinaia, pastorita de un prieten vechi al publicatiei noastre , preot militar (r) Benone Tanase. Prin intermediul unor scurte episoade zilnice, filmate in interiorul bisericii, ne propunem sa prezentam evenimentele religioase ale zilei impreuna cu cateva povestiri despre sfintii prezenti in calendarul ortodox. Deasemenea, in fiecare episod, predica parintelui va contine o scurta pilda prin care vom putea primii stropul de  de “aur, smirna si tamaie” prin usa sufletului nostru

VEZI AICI “PROMO EMISIUNE”:

Cateva explicatii privind titlul emisiunii:

Deşi tradiţia vorbeşte despre trei magi care au venit şi s-au închinat Pruncului Sfânt chiar în ziua Naşterii Sale (sau, în Tradiţia Bisericii Romano-Catolice, douăsprezece zile mai târziu), Sfânta Scriptură vorbeşte despre mai mulţi înţelepţi care au venit şi I s-au închinat (Matei 2), fără să precizeze numărul lor şi nici momentul precis la care au venit. Oricum ar fi, magii sau înțelepții au adus Pruncului daruri: aur, smirnă şi tămâie (Matei 2, 11). Imnografia sărbătorii înţelege aceste daruri ca pe nişte semne şi simboluri: aur, pentru că Hristos este împărat; tămâie, ca unui Dumnezeu; şi smirnă, ca Aceluia ce avea să pătimească, să moară şi să fie îngropat cu smirna şi aromele aduse de femeile mironosiţe.
•    Aur – simbol al regalitatii, al regilor
•    Tamaia – simbol al spiritualitatii
•    Smirna – simbol al sacrificiului.
Cei Trei Magi I-au adus Pruncului Iisus, trei daruri : aur, smirna si tamaie.
Aurul – ca simbol al regalitatii, al regilor ; Iisus a fost recunoscut ca Rege, Mesia cel asteptat de profetii Vechiului Testament.
Tamaia – ca simbol al spiritualitatii ; recunoasterea faptului ca Iisus a venit sa schimbe lumea din punct de vedere spiritual.
Smirna – ca simbol al sacrificiului. Ce observam ? Prin semnificatia simbolica a celor trei daruri, Magii joaca rolul de ursitoare : fiecare dintre acestea prevestind ceva, ce va urma in viata pamanteasca a lui Iisus.
Sf. Matei notează faptul că magii au adus trei daruri, fiecare având o semnificaţie profetică: aur, darul pentru regi; tămâie, darul pentru preoţi; şi smirnă, dar pentru cei pe moarte. Sf. Irineu (+ 202), în lucrarea sa Adversus haereses, oferă următoarea interpretate pentru daruri – aur, tămâie şi smirnă, adică Rege, Dumnezeu şi Răscumpărător, precum şi virtute, rugăciune şi suferinţă. În mod tradiţional, noi ne gândim la cei trei magi ca la trei regi.

VEZI AICI “EPISODUL PILOT”:

Semnificatiile religioase ale primelor 5 zile din Gerar:

01 ianuarie (gerar) – Taierea imprejur cea dupa trup, Sf. Vasile cel Mare – implinirea legii vechi dupa cum insusi Iisus a spus (nu am venit sa stric legea ci sa o plinesc – in sensul de completare)
02 ianuarie – Sfantul Serafim de Sarov s-a nascut la 19 iulie 1759, in orasul Kursk din Rusia, primind la botez numele de Prohor. A ramas orfan de tata la varsta de 3 ani. Cand a implinit 17 ani, primind binecuvantarea mamei, a plecat sa imbratiseze viata monahala la Lavra Pecerska de la Kiev. Dupa un timp, indrumat de Parintele Dositei din pustia Kitaev, a mers sa isi petreaca restul vietii in Manastirea Sarovului. Pe 20 noiembrie 1778, tanarul Prohor a intrat in Manastirea Sarovului. Fiindu-i dat darul inainte-vederii, Sfantul Serafim de Sarov, facatorul de minuni, oferea tuturor mangaiere si povata. In data de 2 ianuarie 1833, Sfantul Serafim de Sarov a fost aflat adormit intru Domnul in chilia sa, la rugaciune, in genunchi, cu mainile incrucisate pe piept in fata icoanei Maicii Domnului. Canonizarea sa a fost savarsita in anul 1903, la 70 de ani de la trecerea la cele vesnice. Sfantul Silvestru s-a nascut in Roma cea veche si a fost ucenic al preotului Quirinus. A trait in timpul domniei lui Diocletian (284-305) si a imparatului Constantin cel Mare (306-337). In anul 314, dupa moartea papei Miltiade, a fost ales episcop al Romei. Potrivit Sinaxarului, Sfantul Silvestru este cel care l-a pregatit si botezat pe imparatul Constantin cel Mare.
03 ianuarie  – Sfantul Proroc Maleahi a facut parte din semintia lui Levi. A trait cu patru sute de ani inainte de intruparea Domnului si a profetit in timpul lui Ezdra. Cartea profetului Maleahi reda mustrarile adresate de Dumnezeu lui Israel prin el si profetia despre Mesia, indemnand poporul la pocainta. Vremea lui Maleahi a fost una de decadere a cinstirii lui Dumnezeu.Numele “Maleahi” se talcuieste “inger”. A primit acest nume pentru ca vorbea fata in fata cu ingerul Domnului si pentru ca pazea ingereasca curatie.
04 ianuarie – şaptezeci de apostoli, fiind aleşi de puterea dumnezeiască, au fost trimişi în toată lumea ca să smulgă pe oameni din înşelăciunea şi nebunia idolească, şi să-i întoarcă la cunoştinţa cinstirii de Dumnezeu. Pentru aceasta, toţi s-au nevoit în multe feluri şi chipuri pentru adevăr şi s-au mutat la Domnul, aşa cum se arată la pomenirea fiecăruia.

VEZI AICI “EPISODUL 2 – ziua de 5 ianuarie”:

05 ianuarie – Acest sfânt mucenic Teopempt a fost episcop, în zilele împăratului Diocleţian, la anii 290. Şi ridicând Diocleţian prigoană asupra creştinilor, Teopempt a fost cel dintâi care a mărturisit că Hristos este Dumnezeu. Fiind prins şi vădind în faţa împăratului înşelăciunea idolească, a fost aruncat într-un cuptor cu foc, i-au scos apoi un ochi şi i-au dat otravă. Rămânând în viaţă după toate acestea şi aducând la credinţă în Hristos pe fermecătorul Teona, care îi dăduse otrava, a fost supus la alte chinuri şi în cele din urmă i-au tăiat capul. Astfel s-a încununat cu cununa muceniciei. Iar pe sfântul Teona, care fusese fermecător şi crezuse, l-au aruncat într-o groapa şi l-au împresurat cu pământ. Şi aşa şi-a dat sufletul în mâna lui Dumnezeu. Ajunul Bobotezei – praznic imparatesc
 
Vezi AICI episodul 6 ianuarie
<<< CLICK !!! >>>
 
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Personale

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Unde trăiește Dumnezeu?” de Hedi SIMON

Omul Îl caută dintotdeauna pe Creatorul său precum caută firul de paie de care să se agațe…