Home BELVEDERILE DIN SINAIA: astazi despre Cota 1400

BELVEDERILE DIN SINAIA: astazi despre Cota 1400

8 min read
0
0
628

Arhitect Dan Nicolae MANEA

In tumultoasa perioada interbelica, turismul, loisirul si implicit hotelurile ce le-au deservit erau considerate pe buna dreptate ca o expresie a noului, a modernitatii. Definite de particularitati de relief spectaculoase, adaptindu-se armonios si rational la mediul inconjurator, hotelurile situate in zone turistice se remarca prin tratarea volumetrica preponderent pe orizontala, printr-o severa disciplina a formelor in care suprafetele pline alterneaza echilibrat cu zonele vitrate, volume marcate uneori de accente verticale ferme.

Realizat intre 1932 si 1939 dupa planurile arhitectilor M.Cheremnach si I.Teodorescu, sub patronajul Casei Regale, vechiul hotel ”Alpin”, ce a avut ca destinatie si utilizare initiale aceea de sanatoriu, este unul din exemplele reprezentative ale acelei perioade, fiind contemporan cu hotelul ”Aro” din Brasov, hotelul ”Ambasador” din Bucuresti sau hotelul ”Bellona” din Eforie.

Situat la 1400m.altitudine, in zona de gol alpin, hotelul domina si azi cu sobrietate si noblete statiunea Sinaia. Acest adevarat punct de reper al vaii Prahovei si unul dintre putinele hoteluri alpine din România, desi modificat si transformat in timp, a devenit atât de popular incât s-a identificat cu denumirea geografica a locului: COTA 1400.

Constructia, extrem de curajoasa pentru acea epoca, a fost realizata printr-un efort general si sustinut, materialele de constructie fiind transportate cu care trase de boi pe drumul vechi (care mai exista si astazi) care face legatura intre Castelul Peles, Poiana stânii Regale si Schitul Sfânta Ana. In anii 70, preluind o parte din vechiul traseu, s-a construit noul si de fapt actualul drum spre Cota 1400. Acum, in aceasta zona,care functioneaza ca o poarta de intare in Bucegi, se mai poate ajunge din Sinaia cu vechea telecabina sau cu noua telegondola.

Revenind la hotel, forma, pozitia precum si orientarea lui sunt anume croite incât sa asigure o cât mai larga deschidere si cât mai buna vizibilitate spre valea Prahovei, intentie accentuata si de amplele terase amenajate la parterul si demisolul lui, terase care confera cadrul necesar unei tihnite sederi. Este o binemeritata desfatare si un real privilegiu sa poti contempla de aici rasaritul sau apusul soarelui peste munti. In ciuda tuturor acestor argumente, aceste minunate si la indemâna locuri de belvedere spre Sinaia sunt pustii sau foarte rar folosite, cazute prada unei nemeritate uitari.

Putin mai jos, in prima serpentina a drumului, o poteca ingusta ce strabate o mica poiana te conduce pe virful unei stinci de unde din nou ai revelatia unei privelisti minunate. Peste tot in zona sunt prezente panourile Parcului Natural care iti indica tot ceea ce nu trebuie sa faci, nicaieri insa nu exista locuri amenajate de popas sau de belvedere si evident, nici indicatoare respective. La sfirsit de saptamina, toata zona invecinata hotelului se transforma intr-o mare, dezolanta si dezordonata parcare, la fel ca in centrul aglomerat al unui oras, si poate ca descurajarea accesului carosabil aici si inlocuirea lui cu transportul urban ecologic nu era o idee rea.

In mai putin de o ora te poti desprinde de cotidian, poti urca la inaltimea muntilor si poti bea o ceasca de cafea cu prietenii admirind linistit panorama vaii Prahovei pina dincolo de muntii Baiului pentru ca, mai apoi, sa te intorci in orasul din vale, la viata ta de zi cu zi.

Poti face la sfârsit de saptamâna, impreuna cu familia, o drumetie mai lunga, coborind pe vechilu drum al Cotei 1400, trecind pe la Schitul Sfinta Ana, prin Poiana Stinii Regale pentru a ajunge apoi, urmarind vechea poteca pietruita in gradinile Castelului Peles.

Sau poti face aici un doar un mic popas inainte de a urca mai departe spre virful muntelui.

Sunt atit de multe lucruri simple pe care le putem face pentru a reactiva interesul pentru acest loc. Spun asta deoarece, in mod paradoxal, in ciuda unui interes turistic constant, vechiul hotel ca si imprejurimile sale se simt azi pe nedrept marginalizate asa ca i-am intrebat pe sinaieni de ce au abandonat acest loc.

Unii spun ca de vina este drumul de acces, dar sunt si alte posibilitati de a ajunge aici. Altii se leaga de vechimea constructiei dar stim ca a fost modernizata de curând, de costurile mari de intretinere sau de regimul ei de proprietate, dar nu e singurul obiectiv in aceasta situatie.

Realitatea pare sa fie ca Sinaia, desi continua sa se laude cu reputatia Cotei 1400 refuza sa isi asume acest obiectiv unicat ca facind parte integranta din valoroasa si diversa ei zestre turistica. Este insa momentul sa acceptam ca si Cota 1400 apartine Sinaiei, ca este unul din simbolurile sinaienilor, ca este punctul de infexiune dintre statiunea turistica Sinaia si ceea ce ar putea deveni statiunea alpina Sinaia motiv pentru care nu merita sa fie izolata, ci dinpotriva sustinuta pentru a contribui la cladirea si consolidarea pe termen lung a prestigiului intregii satiuni.

Arhitect Dan Nicolae MANEA

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…