Home Pilda zilei – “Misterul suferintei”

Pilda zilei – “Misterul suferintei”

10 min read
0
0
525
Culeasa de preot militar
Benone Tanase

 

Este greu de acceptat suferinta. Suferinta scandalizeaza uneori, declanseaza revolta, nemultumire, reprosuri adresate Divinitatii, ridica un zid intre om si Dumnezeu. De ce nu evita, de ce nu inlatura Dumnezeu suferinte aparent inutile? Suferinta este o taina in spatele careia se afla mana iubitoare a lui Dumnezeu care stie tot si vede departe.

In timpul prigoanei crestinilor si a martirilor, Sf. Pavel spunea primilor crestini din Roma: „toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor care iubesc pe Dumnezeu.”. Chiar si cele dureros de inexplicabile. Nu acceptam ca fericirea si binele nu sint in realitate cele pe care le dorim sau la care visam. Noi privim lucrurile si evenimentele dintr o perspectiva strict personala, vedem doar realitatea imediata si doar un fragment din ea. Ne agatam de existenta terestra ca fiind unica si definitiva si ne consideram existenta unica dimensiune a unei fericiri la care visam in functie de educatia primita, de influentele manifestate asupra noastra, si nu de putine ori de ceea ce asteapta altii de la noi. De la Iisus incoace, durerea si suferinta au capatat alte simboluri si dimensiuni. Durerea si suferinta sint mijloacele prin care Dumnezeu ne determina sa ne transformam. Iisus a acceptat si a trait toate suferintele umane: indiferenta, nerecunostinta, tradarea, calomnia, minciuna, ura, durerea morala si fizica. Insasi adversarii sai erau uimiti de atitudinea Lui de neinteles: „Pe altii i a izbavit, pe sine nu se poate izbavi” (Matei, 27).

Dumnezeu nu te impiedica sa eviti durerea si suferinta, dar vrea sa atribui un sens de purificare personala durerilor si suferintelor tale, chiar daca uneori par nedrepte si disproportionate. Suferinta nu ii purifica pe aceia care sufera din cauza orgoliului ranit, din gelozie, invidie sau ura. Aceasta este intr adevar o cruce grea, dar neroditoare. Crucea reala pe care trebuie sa o porti asemenea Lui Iisus consta in necazurile din viata de zi cu zi, intimplarile neplacute si neasteptate, caracterul dificil al unei persoane alaturi de care convietuiesti, planuri esuate, sperante neimplinite, boli, lipsuri materiale,… Orice durere, orice suferinta acceptata si consacrata lui Dumnezeu aduce pacea in suflet si o blinda stare de impacare. Trebuie sa ai o atitudine hotarita si sa ti porti crucea cu demnitate, trebuie sa ai disponibilitatea de a ti consola si ajuta semenii aflati in lipsuri si suferinte, trebuie sa ai diponibilitatea de a darui din putinul tau celui ce are nevoie.

Ajuta l pe cel cazut sa si poarte crucea. „De aceea, indemnati-va si ziditi-va unul pe altul… va rugam insa fratilor, dojeniti pe cei fara rinduiala, imbarbatati pe cei slabi la suflet, sprijiniti pe cei neputinciosi, fiti indelung rabdatori fata de toti. Luati seama sa nu rasplateasca cineva, cuiva raul cu rau, ci totdeauna sa urmati cele bune unul fata de altul si fata de toti.” (1 Tesaloniceni 5 :14-15).

Exista mii de lucruri ce ne pot indeparta unii fata de altii, dar in mod misterios suferinta si durerea ne fac sa fim uniti.
Suferinta se poate manifesta in viata sub forme diverse. In mod de neinteles pentru noi, Iisus ii proclama fericiti pe cei ce pling, pe aceia care au o viata grea, coplesita de boala, infirmitate, saracie, defaimare, nedreptati… Evangheliile, exemplul vietii sfintilor si inteleptilor continua de sute de ani sa propovaduiasca rolul purificator al suferintei. Teoretic, totul pare simplu si acceptabil pina in momentul in care ne confruntam personal cu aceasta „sperietoare”. Atunci uitam de tot ce am citit, tot ce am invatat, nu mai credem in invataturile spirituale, chiar respingem incurajarile sau sustinerea celor din jur, ne consideram nedreptatiti, dar Dumnezeu ne intelege si are rabdare. Poate ca primul pas ar fi sa nu ne mai revoltam. Sa acceptam chiar daca nu intelegem.

Dupa lungul sau purgatoriu in drumul catre iluminare in care Sf. Augustin voia sa inteleaga fara sa creada, in cele din urma va trai revelatia ca nu este nevoie sa intelegi pentru a crede, ci sa crezi pentru a intelege deoarece credinta purifica mintea facind o apta sa patrunda subtilitatile spirituale sau macar sa accepte cu smerenie neintelegerea misterelor spirituale. Chiar si misterul suferintei.

Romani 5:3 Ba mai mult, ne bucuram chiar si in necazurile noastre; caci stim ca necazul aduce rabdare,
4 rabdarea aduce biruinta in incercare, iar biruinta aceasta aduce nadejdea.
5 Insa nadejdea aceasta nu insala, pentru ca dragostea lui Dumnezeu a fost turnata in inimile noastre prin Duhul Sfant, care ne-a fost dat.

Sfantul Zilei:

Sfintii Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie si Claudie

Sfantul Luchilian a trait in secolul al III-lea, in vremea imparatului Aurelian. Luchilian a fost preot al slujirii idolesti pana la batranete, cand s-a convertit la crestinism. Nevoind sa-si lepede credinta in Hristos, a fost batut cu salbaticie, incat era tot numai o rana. Aruncat in temnita in acest chip, a intalnit patru tineri: Ipatie, Pavel, Dionisie si Claudie, inchisi din acelasi motiv – nelepadarea de Hristos.

Aici i-a intarit pe tineri catre nevointa muceniceasca, ca sa nu se infricoseze de chinurile si moartea pe care urmau sa le primeasca. Astfel, impreuna se rugau lui Dumnezeu ziua si noaptea, si unul pe altul se intareau in Hristos.

Au fost aruncati in foc, dar au iesit nevatamati. In urma acestei minuni, tinerilor li s-au taiat capetele, iar Luchilian a fost rastignit, batandu-i-se piroane peste tot trupul. Trupurile lor au fost ingropate de o fecioara, Paula, care a fost pedepsita pentru aceasta fapta cu taierea capului.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Sfantului Cuvios Atanasie, facatorul de minuni;
– Sfintei Cuvioase Ieria;
– Sfintei Mucenite Paula;
– Sfantului Cuvios Papos;
– Sfintei Clotilda.

Maine, facem pomenirea Sfintilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…