Home Breaking News Stiri Exclusive BELVEDERILE DIN SINAIA: astazi despre Piscul Cainelui

BELVEDERILE DIN SINAIA: astazi despre Piscul Cainelui

6 min read
0
0
940

Arhitect Dan Nicolae Manea

Motto: “Nu poti pretui daca nu cunosti

Plecand de la baza versantului, din zona centralei electrice, un drum forestier care serpuieste pe povarnisul Baiului te duce pe nesimtite si parca fara efort in poiana de la Piscul Cainelui. Aproape oriunde te-ai afla in Sinaia poti vedea releul si cabana de la Piscul Cainelui si asta pentru ca orasul si cabana sunt situate pe malurile opuse ale riului Prahova. Acest loc ramane si azi singurul punct amenajat si accesibil de unde poti admira panorama orasului Sinaia suprapusa pe fundalul muntilor Bucegi.

Atractia turistica a acestui loc a fost sesizata si vaorificata inca din 1897, an in care Societatea Carpatina Sinaia, fondata de un grup de drumeti entuziasti dintre care ii amintim din nou pe aceiasi: Tache Ionescu, Bucura Dumbrava, arhimandritul Nifon si Iosif Sangiorgian, a construit aici primul pavilon din lemn, inlocuit mai tirziu de o cabana care mai exista si azi. Ajuns la Piscul Cainelui, dupa o plimbare reconfortanta de 45 de minute, in afara de surpriza placuta a unui peisaj deosebit te puteai racori cu apa izvorului din poiana sau cu o bere rece de Azuga pentru ca mai apoi, sa cobori in oras fie pe acelasi drum fie pe o poteca care urmareste curba de nivel si iese spre Valea Rea, in zona Garii, poteca complet uitata si abandonata azi. Tot aici, prin anii 20, in perioada in care fratii Pescaru, cabanierii de la Casa Omu, au preluat cabana Piscul Cainelui, functiona intr-un chiosc alaturat o laptarie cu produse proaspete aduse de ciobani de la stanele de pe munte. Specialitatea casei era laptele batut si vorbim de fapt despre prima unitate de alimentatie ecologica cu profil lacto-vegetarian din Sinaia. Uitat si abandonat este si proiectul realizat de OJT.Prahova prin 1988 pentru Piscul Cainelui, care cuprindea atit un restaurant panoramic in locul vechii cabane dar si o linie de telegondola care il unea cu orasul, pe acelasi principiu pe care functioneaza vf.Tampa pentru Brasov.

Revenind insa la ziua de azi, constatam ca punctul de pornire intr-o astfel de drumetie este din pacate neamenajat si prost semnalizat. Dupa doar citiva pasi un panou te avertizeaza ca drumul forestier este in lucru si cabana inchisa pentru reparatii. Dar nu calitatea drumului, care de altfel se prezinta intr-o stare foarte buna, te ingrijoreaza, ci faptul ca drmul este pustiu. Nu mai merge nimeni la Piscul Cainelui.

Un joc nefericit de legi, imparteli si intelegeri au transformat acest loc de interes public intr-un spatiu privat iar consecita acestui regretabil fapt e ca sinaienilor le-a fost confiscat privilegiul unei frumoase plimbari la Piscul Cainelui. Cind vine vorba despre acest obiectiv toata lumea este tacuta si tot ce putem vedea este doar faptul ca vechea cabana a fost exitinsa.

In ciuda tuturor acestor nefericite intamplari, drumul de acces este inca public, in afara zonei ingradite mai exista mult spatiu si nu vad nici un motiv pentru care, pe terenul disponibil, sa nu se reamenajeze un loc de popas sau de ce nu, sa reanodam traditia vechii laptari,ca punct terminus si motivatie pentru o plimbare la Piscul Cainelui, redind astfel  sinaienilor acest loc pierdut, iar asta poate face obiectul unui proiect de interes local promovat, sustinut si finantat chiar de sinaieni. Va astept deci la Piscul Cainelui!

[nggallery id=50]

SINAIA, 16.06.2011,

in cadrul campaniei SALVATI SINAIA

arh.  DanNicolae MANEA

TNI - Targul National Imobiliar
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Unde trăiește Dumnezeu?” de Hedi SIMON

Omul Îl caută dintotdeauna pe Creatorul său precum caută firul de paie de care să se agațe…