×

Biblioteca Municipala Campina intra in Programul National BIBLIONET

Biblioteca Municipala Campina intra in Programul National BIBLIONET

1434-483x320 Biblioteca Municipala Campina intra in Programul National BIBLIONETEste vorba despre un program de cinci ani, prin care se facilitează accesul (gratuit) la informaţie. 1.500 de biblioteci publice din ţară vor primi echipamente informatice pentru accesul publicului la internet, Biblioteca Municipală din Câmpina urmând să beneficieze, din aprilie, de opt astfel de echipamente complete. Până atunci, autorităţile locale vor trebui să rezolve câteva probleme. Printre altele, este vorba despre asigurarea a opt mese şi scaune, spaţiu iluminat şi încălzit, achitarea abonamentului la internet, asigurarea securităţii (pază şi supraveghere video), iar ulterior, asigurarea accesului publicului la bibliotecă timp de minimum opt ore pe zi.

SURSA: http://www.campinaph.ro

Programul National „Biblionet – lumea in biblioteca mea” – 12 judete selectate in prima runda

Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu, a anuntat ieri cele 12 biblioteci judetene selectate in cadrul primei runde de proiecte din Programul National Biblionet printr-o conferinta de presa organizata la sediul M.C.C.P.N. in parteneriat cu International Research & Exchanges Board (IREX) si cu Asociatia Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR).

Bibliotecile judetene care s-au calificat sunt: B.J. „Costache Sturdza” Bacau, B.J. ”Gheorghe sincai” Bihor, B.J.„Panait Istrati” Braila, B.J. „Ioan N. Roman” Constanta, B.J. “V.A.Urechia” Galati, B.J. “Kajoni Janos” Harghita, B.J. „Gheorghe Asachi” Iasi, B.J. „Petre Dulfu” Maramures, B.J. „G. T. Kirileanu” Neamt, B.J. „Ionita Scipione Badescu” Salaj, Biblioteca Bucovinei ,,I. G. Sbiera” Suceava si B.J. “Antim Ivireanul” Valcea. Acestea au fost selectate dintr-un numar de 31 de biblioteci judetene si 714 biblioteci locale care au completat aplicatii online.

Ministrul Paleologu, sustinator declarat al programului, a remarcat: “Este foarte important ca bibliotecile si bibliotecarii sa aiba un statut recunoscut, ca lumea sa invete sa mearga catre biblioteca atunci cand are o intrebare. Ma voi duce personal la Iasi sa vad cum functioneaza programul, pentru ca acolo biblioteca este localizata in Palatul Culturii, care este una dintre cele mai mari investitii ale MCCPN”.

Paul Baran, Directorul Programului Biblionet, a sustinut ideea ca: „Biblioteca este unicul spatiu public unde putem sa ne dezvoltam intelectual cum dorim noi si trebuie, deci, sa fie promovata. Doar in locurile in care biblioteca nu mai stimuleaza imaginatia oamenilor, se intampla ca lumea din comunitate sa nu stie unde se afla aceasta”.

Doina Popa, Presedinta ANBPR, a reamintit presei ca “80% dintre bibliotecile publice nu pot asigura accesul populatiei la informatie prin Internet pentru ca nu sunt dotate cu tehnologie informationala moderna, chiar daca prin lege ele au acest rol. Intrarea in parteneriat cu programul Biblionet este, in acest context, o necesitate”. Doamna Popa si-a incheiat interventia cu o invitatie adresata Ministrului Culturii de a sustine eforturile incepute, prin promovarea legislatiei necesare asigurarii durabilitatii programului.

Biblionet este un parteneriat intre IREX, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Fundatia EOS (Educating for an Open Society), Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) si bibliotecile publice romanesti. Microsoft Corp., partener al programului Global Libraries la nivel mondial, va dona software in valoare de aproximativ 15 milioane de dolari catre biblioteci.

Programul Biblionet – lumea in biblioteca mea are o valoare totala de 26,9 milioane de dolari, este finantat de Fundatia Bill & Melinda Gates pentru urmatorii 5 ani si are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice in Romania.

SURSA: http://www.biblionet.ro

Partajează acest conținut:

Eu sunt principalul “vinovat” pentru existenta acestei publicații electronice, pretențios numita “Revista”, care își consuma existenta acum în mediul virtual. Sunt un simplu blogger, fără veleități de jurnalist sau studii de specialitate în acest domeniu, fiind economist la baza și manager în activitatea profesionala. Aceasta revista este pentru mine, în primul rand, un hobby, un rezultatul al unei munci zilnice susținută cu mare pasiune și dragoste de tot ce tot ce înseamna frumos în viata (caractere, fapte, locuri), veștile bune și gândirea pozitiva în special, din simpla dorința de a COMUNICA și de a fi mai aproape de OAMENI.

Publică comentariul

You May Have Missed