Home Biruinţa Ortodoxiei, cinstită în Patriarhia Română

Biruinţa Ortodoxiei, cinstită în Patriarhia Română

22 min read
0
0
164

Duminica Ortodoxiei a fost sărbătorită pe 13 martie, în toate catedralele şi bisericile din ţară. În toate eparhiile din Patriarhia Română s-au desfăşurat procesiuni cu icoane pe străzile oraşelor, expoziţii de icoane, concerte de cântări specifice Postului Mare, precum şi alte activităţi religioase şi culturale dedicate triumfului Ortodoxiei, informează „Ziarul Lumina”.

În Duminica Ortodoxiei, Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Iaşi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul bărbătesc ‘Mitropolitul Iosif Naniescu’ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iaşi, dirijat de arhid. Gabriel Nastasă. La final, Înalt Preasfinţitul Teofan a amintit faptul că Sfântul Apostol Pavel, în Scrisoarea către Evrei (11, 24-26), citită ieri în cadrul Sfintei Liturghii, defineşte credinţa ortodoxă, remarcând faptul că a fi ortodox înseamnă a face o alegere esenţială în viaţă. ‘Oricât de năpăstuit pare a fi omul credincios, are în el o tărie care nu se poate compara cu nici o putere a lumii. Legătura cu Dumnezeu în Biserica Lui cea adevărată este izvor de tărie. Dumnezeu să ne dăruiască putere pentru a cunoaşte, a trăi şi a mărturisi dreapta credinţă. Cel mai mare dar al lui Dumnezeu este că ne-am născut într-o ţară şi într-o Biserică ortodoxe. Dumnezeu să ne binecuvânteze şi să ne întărească întru păstrarea şi trăirea credinţei ortodoxe’, a spus IPS Teofan.

Liturghie arhierească în ‘Biserica icoanei din dud’ la Craiova

Numeroşi credincioşi au participat duminică la slujba Sfintei Liturghii săvârşită în Paraclisul mitropolitan ‘Maica Domnului – Dudu’ din Craiova, de către Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei. La finalul slujbei, Înalt Preasfinţia Sa a vorbit despre icoana Maicii Domnului care se găseşte în sfântul lăcaş. ‘Am slujit astăzi, la această sfântă biserică, pentru că aici păstrăm cu multă evlavie şi cinstire icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Biserica a fost construită în urma unei descoperiri, icoana Maicii Domnului fiind găsită într-un dud undeva în jurul acestei sfinte biserici, şi de atunci a rămas în tradiţie, în conştiinţa noastră, ‘Biserica Maicii Domnului din dud”, a precizat Înalt Preasfinţia Sa.

Colectă pentru activităţile misionare la catedrala din Sibiu

În Duminica Ortodoxiei, Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în Catedrala mitropolitană din Sibiu. Înalt Preasfinţia Sa le-a vorbit credincioşilor despre specificul Ortodoxiei. ‘Identitatea noastră de dreptmăritori creştini, sărbătorită în această duminică, se manifestă şi prin dorinţa ajutorării semenilor noştri’, a spus IPS Laurenţiu. În acest sens, Înalt Preasfinţia Sa i-a îndemnat pe credincioşii din cuprinsul mitropoliei să contribuie la colecta organizată, în biserici şi mănăstiri, pentru Fondul Central Misionar. ‘Fondul Central Misionar nu ajută doar pe cei sărmani, ci ajută misiunile deosebite pe care Biserica la îndeplineşte în ţară şi în străinătate, de aceea anul acesta s-a apelat şi la credincioşii români din diaspora, cei care aparţin de Biserica noastră, dar sunt în afara graniţelor ţării’, a precizat Înalt Preasfinţia Sa.

Expoziţie de icoane şi procesiune solemnă în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Duminica Ortodoxiei a fost sărbătorită, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, printr-un program de ample manifestări liturgice şi cultural-misionare, informează Biroul de presă şi comunicare al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Sărbătoarea a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi de către Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi gălăţeni, copii şi tineri. La slujbă au participat şi persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire din Galaţi. După Sfânta Liturghie a urmat tradiţionala procesiune cu icoane de la catedrală până la vechiul Palat episcopal, actualul Muzeu de Arte Vizuale, unde a avut loc vernisajul ‘2011 – Anul Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în iconografie’.

În deschidere, elevii Seminarului Teologic ‘Sfântul Apostol Andrei’ din Galaţi au interpretat cântece specifice perioadei Triodului. Programul a continuat cu prezentarea icoanelor realizate de tinerii iconari de la ‘Clubul Copiilor’ din Tecuci, ‘Palatul Copiilor’ din Galaţi, ‘Palatul Copiilor’ din Brăila, Seminarul Teologic ‘Sfântul Apostol Andrei’ din Galaţi, Secţia Patrimoniu şi Pictură bisericească, Cercul de pictură ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din Parohia Lieşti, judeţul Galaţi, Liceul de Artă ‘Dimitrie Cuclin’ din Galaţi, Liceul de Artă ‘Haricleea Darcle’ din Brăila, precum şi de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din Universitatea ‘Dunărea de Jos’ – Galaţi.

Ca semn al aprecierii şi încurajării pentru talentul şi pasiunea lor, au fost înmânate 72 de premii celor mai merituoşi dintre tinerii iconari. În încheiere, chiriarhul locului a vorbit despre însemnătatea şi rolul icoanelor în biserici şi în casele credincioşilor şi a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în înfrumuseţarea acestei zile.

Sfintele icoane au fost cinstite duminică şi de credincioşii şi preoţii din Tecuci, printr-o procesiune care s-a încheiat la Catedrala ‘Sfântul Gheorghe’. ‘S-au organizat procesiuni de la Parohia Naşterea Maicii Domnului, de la Parohia Sfântul Ioan, de la Parohia Înălţarea Domnului către catedrala din centrul oraşului, unde am adus mulţumire Bunului Dumnezeu pentru că am ajuns să petrecem vremea postului şi a pocăinţei, dar şi pentru această mare bogăţie pe care o avem în Biserica strămoşească – sfintele icoane -, mijloc de apropiere de Dumnezeu şi de întărire duhovnicească’, a declarat părintele protopop Gheorghe Joghiu pentru Radio Trinitas.

Parastas pentru episcopul Ioan Mihălţan al Oradiei

Credincioşii localităţii Ohaba, din judeţul Alba, au participat în număr mare la slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire episcop Ioan Mihălţan, fost chiriarh al Oradiei, la trei ani de la trecerea sa la cele veşnice. Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei. La slujbă au participat oficialităţi locale, delegaţi ai Episcopiei Oradiei şi numeroşi credincioşi.

În prima Duminică din Postul Mare, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală ‘Sfânta Treime’ din Baia Mare. La slujbă au participat câteva mii de credincioşi băimăreni. La finalul Sfintei Liturghii s-au rostit rugăciuni şi a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru unul dintre membrii Corului ‘Doxologia’ al Catedralei episcopale, care a trecut la Domnul.

La Duminica Ortodoxiei, Înalt Preasfinţitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală ‘Adormirea Maicii Domnului’. Chiriarhul a îndemnat credincioşii să sprijine lucrarea misionară a Bisericii Ortodoxe Române prin contribuţia la Fondul Central Misionar.

Întâlnire cu tinerii la Giurgiu

La Catedrala episcopală ‘Adormirea Maicii Domnului’ şi ‘Sfântul Gheorghe’ din Giurgiu, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a sute de credincioşi. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Ambrozie a hirotonit întru diacon pe teologul Velicu Florin Valentin, pe seama Catedralei episcopale. Tot duminică, la Centrul Eparhial pentru Copii şi Tineret ‘Sfântul Ioan Valahul’, a avut loc o întâlnire cu un grup de elevi ai clasei a VIII-a A de la Şcoala nr. 2 din municipiul Giurgiu, despre importanţa duhovnicească pe care o are Duminica Ortodoxiei în viaţa noastră. Pe lângă subiectele dezbătute, tinerii au putut admira frumoasa expoziţie de icoane cu diverse teme religioase, dar şi muzeul episcopiei.

Concert la Caransebeş şi pelerinaj la Tulcea

La Caransebeş, Duminica Ortodoxiei s-a încheiat cu un concert de muzică bizantină susţinut de Grupul psaltic ‘Katharsis’ şi de Corul preoţilor din Episcopia Caransebeşului.

Şi în Episcopia Tulcii a avut loc, pentru al treilea an consecutiv, tradiţionala procesiune cu sfintele icoane. După Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala episcopală ‘Sfântul Nicolae’, un sobor de preoţi, alături de Preasfinţitul Episcop Visarion, au plecat în procesiune, străbătând centrul oraşului. La procesiune au participat credincioşi de toate vârstele, atât din Tulcea, cât şi din împrejurimi.

Sărbătoarea Ortodoxiei la Budapesta

Potrivit tradiţiei din anii trecuţi, iniţiată de Preasfinţitul Sofronie, actualmente Episcopul Oradiei, şi în acest an, în Duminica Ortodoxiei, la Budapesta a avut loc Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Episcop Siluan, înconjurat de un sobor de clerici reprezentând toate cele cinci jurisdicţii ortodoxe din Ungaria (Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, Exarhatul din Ungaria al Patriarhiei Ecumenice, Eparhia Ortodoxă Maghiară, dependentă de Patriarhia Moscovei, Eparhia Ortodoxă Sârbă din Ungaria şi Eparhia Ortodoxă Bulgară). Sfânta Liturghie s-a desfăşurat la capela ortodoxă românească din Budapesta, iar cântarea la strană s-a făcut alternativ, în mai multe limbi, la fel ca şi lecturile importante din timpul slujirii. La eveniment a participat şi Irina Comaroschi, ambasadorul României la Budapesta, iar din partea Secretariatului de Stat pentru Culte şi Minorităţi de la Budapesta, reprezentând în acelaşi timp şi Consiliul Ecumenic al Bisericilor din Ungaria, a fost prezent Fedor Tibor.

Bucuria comuniunii la Bruxelles

La Bruxelles, în Duminica Ortodoxiei, în fiecare an, creştinii ortodocşi de toate naţionalităţile participă la Sfânta Liturghie la Catedrala Greacă ‘Sfinţii Arhangheli’. Prima celebrare panortodoxă a acestei sărbători a fost instituită în anul 1983, la iniţiativa Înalt Preasfinţitului Mitropolit Panteleimon al Belgiei. Printre credincioşi s-au aflat duminică şi numeroşi români.

Slujbă panortodoxă în vestul Austriei

Duminica Ortodoxiei a fost sărbătorită în landul austriac Vorarlberg printr-o manifestare panortodoxă. În Biserica sârbă din oraşul Feldkirch, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către părintele Alexandru Nan, parohul Parohiei ortodoxe române ‘Naşterea Domnului’ din landul Vorarlberg, şi de către părintele Mile Miljc, parohul Parohiei ortodoxe sârbe ‘Naşterea Maicii Domnului’ din acelaşi oraş. La Sfânta Liturghie au participat foarte mulţi credincioşi ortodocşi sârbi, ruşi, greci, bulgari şi români. Slujba a fost oficiată în limbile slavonă, sârbă, română şi greacă de către cei doi preoţi. La final, au rostit câte un cuvânt de învăţătură dr. Cyril Deicha, reprezentantul ortodocşilor ruşi din Liechtenstein, şi părintele Alexandru Nan, care a vorbit credincioşilor despre triumful Ortodoxiei, evidenţiind valorile spirituale ale acesteia şi rolul pe care-l poate juca Ortodoxia în Occident. ‘Lumea occidentală aşteaptă de la noi, ortodocşii, o mărturie comună, chiar dacă suntem organizaţi în biserici naţionale’, a spus părintele Alexandru Nan.

Diploma ‘Vestitorii Ortodoxiei’ pentru micii iconari

Elevii şcolii parohiale din Coslada, Spania, sub îndrumarea preotesei Gina Cimpoca, pentru a marca evenimentul, au zugrăvit fiecare, după pricepere şi îndemânare, câte o icoană reprezentând pe Mântuitorul, pe Maica Domnului ori un sfânt drag lor, în cadrul programului intitulat ‘Icoana în viaţa mea’. Lucrările au fost aşezate în biserică, pentru a fi admirate de credincioşi. Totodată, elevii mai mari au avut ca temă de meditaţie o scrisoare adresată Mântuitorului. Ca răsplată pentru efortul depus, toţi copiii au primit, duminică, în cadrul Sfintei Liturghii, diploma ‘Vestitorii Ortodoxiei’.

SURSA: http://www.basilica.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Tips&tricks: cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre hidroizolatiile pentru fundatii

Iti doresti sa-ti construiesti o casa, pentru a te bucura de confortul pe care un astfel d…