×

Bolile eruptive ale copilăriei

Bolile eruptive ale copilăriei

11-302x320 Bolile eruptive ale copilărieiBolile eruptive ale copilăriei nu cruţă aproape niciun copil, aşa că, dacă observi pe pielea celui mic o erupţie însoţită de febră, poate fi una din bolile eruptive ale copilăriei: varicele, rujeole, rubeolă, eritemul infecţios. Toate aceste boli sunt provocate de infecţii virale şi sunt foarte contagioase, transmiţându-se prin intermediul aerului. Ele se răspândesc cel mai uşor în colectiv.

Din fericire, aceste boli nu sunt periculoase, se vindecă de la sine, fără complicaţii, şi copilul le depăşeşte uşor, dacă este sănătos. Mai multe probleme pot avea copiii cu sistemul imunitar slăbit şi sugarii. Copiii trebuie să rămână în carantină pentru a nu infecta alţi copii. Pentru că bolile copilăriei sunt de natură virală, nu există tratament, în afara celui simptomatic. Aşadar, antibioticele nu aduc niciun beneficiu, ele neputând să omoare virusurile. Dacă boala în sine nu este deloc periculoasă, complicaţiile ei pot fi. Toate bolile copilăriei implică riscul unor complicaţii grave precum: pneumonia, encefalita, bolile renale, suprainfecţii ale oaselor, articulaţiilor, pielii. Cele mai frecvente sunt infecţiile pielii, provocate de spargerea, ruperea şi scărpinarea băşicuţelor caracteristice acestor boli.

Simptomul cel mai uşor de observat este erupţia manifestată prin băşicuţe roşiatice, pline cu lichid, care evoluează pe parcursul bolii. Dar totul începe cu simptome caracteristice răcelii: febră, dureri în gât, congestie nazală, dureri musculare, oboseală, tuse, strănut. Pe parcurs pot să apară greaţă, vărsături, ameţeli.

În ce priveşte tratamentul, nu se pot face multe. Boala trebuie lăsată să-şi urmeze cursul firesc şi va trece în 1-2 săptămâni, ca orice infecţie virală. În rest, copilul trebuie să se odihnească cât mai mult şi să consume multe lichide, împreună cu o alimentaţie bogată în vitamine (fructe şi legume proaspete). Trebuie să-i oferim mâncare moale (piureuri, budinci) pe care să o înghită uşor. Complicaţiile grave apar cel mai frecvent la copiii subnutriţi.

Atenţie! Nu se administrează antibiotice pentru că acestea nu sunt eficiente împotriva virusurilor. Numai medicul poate decide să prescrie antibiotic, dacă observă că a apărut o suprainfecţie.

Băşicuţele caracteristice acestor boli apar pe tot corpul, inclusiv în palme, în tălpi, în gât, în zona genitală. Este foarte important ca băşicuţele să nu fie rupte, altfel copilul se alege cu cicatrici pe viaţă. De aceea, se taie unghiile scurt şi se menţin mâinile curate pentru a preveni suprainfecţiile pielii. Pentru că bubiţele provoacă mâncărimi, este bine să punem mănuşi copilului, mai ales când doarme. De asemenea, putem încerca să micşorăm mâncărimile folosind un unguent mentolat sau pudră de talc mentolată.

Varicela (vărsatul de vânt) este provocată de virusul varicelo-zosterian. Se manifestă mai întâi prin vezicule cu lichid limpede. În timp, lichidul devine mat, apoi băşicuţele se usucă şi se formează crusta. Trebuie lăsate să se vindece de la sine până când cade crusta, pentru a nu lăsa cicatrici. Perioada de incubaţie este între 10 şi 28 de zile, cel mai adesea, 14 zile. Copilul este contagios cu 1-2 zile înainte de apariţia primelor vezicule şi până la 5-6 zile după căderea crustelor.

Rubeola (pojărelul) este declanşată de togavirus. Petele sunt roz pal, apar mai întâi în jurul gurii, pe gât, apoi se întind pe trunchi, la rădăcina membrelor, pe fese. Sunt însoţite de umflarea ganglionilor de la gât şi dureri articulare. Incubaţia durează 11-21 zile. Trebuie protejate gravidele!

Rujeola (pojarul) este provocată de paraximovirus. Erupţia este formată din pete roşiatice mici care apar întâi pe faţă, apoi pe trunchi şi membre. Incubaţia durează în jur de 11 zile.

Eritemul infecţios acut (boala a cincea) este provocat de parvovirusul B19. Erupţia apare sub formă de pete roşiatice pe obraji (arată ca şi cum ar fi fost pălmuit), apoi se întinde pe trunchi şi membre. Uneori simptomele sunt foarte uşoare şi pot trece neobservate sau sunt confundate cu o răceală uşoară.

Copilul este contagios atunci când apar primele simptome asemănătoare cu cele ale răcelii. Când apare erupţia deja nu se mai transmite boala.

Dr. Constantin Roman Tămăduianu,
Medic Primar,
Şef Secţie Pediatrie,
Director Medical Spitalul Sinaia
SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

Partajează acest conținut:

Eu sunt principalul “vinovat” pentru existenta acestei publicații electronice, pretențios numita “Revista”, care își consuma existenta acum în mediul virtual. Sunt un simplu blogger, fără veleități de jurnalist sau studii de specialitate în acest domeniu, fiind economist la baza și manager în activitatea profesionala. Aceasta revista este pentru mine, în primul rand, un hobby, un rezultatul al unei munci zilnice susținută cu mare pasiune și dragoste de tot ce tot ce înseamna frumos în viata (caractere, fapte, locuri), veștile bune și gândirea pozitiva în special, din simpla dorința de a COMUNICA și de a fi mai aproape de OAMENI.

Publică comentariul

You May Have Missed