Înainte de Parcul Pionierilor, înainte de Parcul cu role și, bineînțeles, cu mult înainte de Parcul Mițu-Chițu de astăzi, pe locul respectiv se afla o vilă maiestuoasă.
Era Vila Provinceanu și aparținea unei familii de marcă din Câmpina, de la începutul secolului trecut – familia preotului Constantin Provinceanu. Era preotul Bisericii “Sfinții Voievozi” sau Biserica de la Lac, cum i s-a spus întotdeauna, unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din Câmpina, atestat documentar de pe la 1476.
Familia Provinceanu era o familie respectabilă și foarte bogată. Casa de pe Strada Carol nr. 108 (adresa din secolul trecut, intersecția Bulevardului Carol I cu Strada Oituz, astăzi) nu mai există astăzi, din păcate, o mai putem vedea doar în câteva fotografii din colecții personale (așa cum sunt și cele pe care vi le prezentăm noi și care aparțin dlui. Șerban Băleanu). Vila a fost afectată la cutremurul din noiembrie 1940 și apoi distrusă de bombardamentele din timpul celui de-al doilea război mondial. Mai târziu, pe locul respectiv a fost amenajat Parcul Pionierilor, cel căruia din 1990 i s-a spus Parcul cu role, iar din 2007, după o investiție privată, a devenit Parcul Mițu-Chițu.
“Câmpina, România 100” este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
SURSA: http://campinatv.ro