Home Breaking News Stiri interne Canalul Morilor il asteapta pe Don Quijote (video)

Canalul Morilor il asteapta pe Don Quijote (video)

4 min read
0
0
190

Orezarii, bazine piscicole, microhidrocentrale, viitorul suna plin de investitii pentru Canalul Morilor din judetul Arad, dupa cum citeam intr-un articol. Putini stiu insa ce se ascunde dincolo de cei aproximativ 92 de km de strabatut si de cunoscut candva de cei care ajung prin aceste zone. 

Canalul morilor, date tehnice

Acest canal porneste din Crisul Alb, deasupra localitatii Buteni, in locul numit “La Zugau” si este reintrodus in raul Cris in localitatea Varsand. Are forma de S alungit si curgerea apei din Canal se face gravitational. In bazinul hidrografic al Crisului Alb, existau la sfarsit de secol al-XVIII-lea nenumarate mori de apa cu aductiune superioara, cele ridicate chiar in albia Crisului Alb fiind deseori distruse de viituri, cauzand panica, saracie si disperare.
In fata tuturor acestor calamitati s-a ridicat ideea unui tanar inginer Beszedes Josef-aceea de a construi 17 mori hidraulice cu 54 de unitati de roti de moara, insa pana la urma s-au construit doar 15.

Ani de munca istovitoare

Munca grea a fost dusa de tarani, locuitori ai acestor meleaguri, plini de speranta ca binele le va iesi in drum odata cu finalizarea Canalului, pregatiti cu sapa, lopata, harlet, roaba si ajutati, uneori, de carul tras de boi. In timpul lucrarilor, oamenii care se ocupau de diguri au adus vorba de “dolme”, cuvant care inseamna ridicatura de pamant, dig pe malul unui rau, astfel ca s-a ajuns ca acestui canal sa i se zica “dolma”. Asadar, daca auziti, cumva, expresia “pe la noi curge dolma” sa stiti ca se refera la Canalul Morilor.

Cele mai mari mori din Romania si din Europa

Cladirile morilor erau printre cele mai mari constructii mulinologice, nu numai din Romania, ci si din Europa, iar rotile hidraulice aveau dimensiuni demne de apreciat, cele mai mari fiind cele de la moara din Buteni care avea 44 de palete.

Canalul Morilor, prezent si viitor

Cu timpul, acest canal a ajuns sa fie folosit la captarea apei la Moara Buteni si microhidrocentrala Mocrea, la irigarea gradinilor de legume situate in apropierea lui, dar si la alimentarea bazinelor piscicole, insa ceea ce va urma, va fi in functie de cum se-nvarteste roata morii.

httpv://www.youtube.com/watch?v=po2K9-dHD3U

Diana Petrut
SURSA: http://www.skytrip.ro
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Ce faci cand pleci la drum cu copilul? 3 sfaturi pentru o calatorie sigura si placuta

A pleca intr-o calatorie cu un copil reprezinta atat o placere extrem de mare, cat si o re…