Home Când pe sus şi când pe jos

Când pe sus şi când pe jos

8 min read
0
0
339

Gheorghe A.M. CIOBANU

„Dar nu-ntr-una şi… frumos’’. O altă zicală populară, care se potriveşte de minune şi la spaţiul istorico-existenţial, generat de ultimele două apariţii editoriale ale scriitorului Mihai Ştirbu: „Regăsirea înstrăinării” volumul I şi „Periplu pe bicicletă”.

Autorul are o experienţă îndelungată în arta condeiului, mânuind-o pe aceasta încă de pe când era şi student şi elev. Pixul în două culori şi bicicleta pe două roţi, îi sunt pe mai departe ca o a doua Patrie a sa.

Rămânând şi noi pe coordonata timp, vom zăbovi, la început la cea dintâi. O dezvoltare postumă a unor notări dureroase, reţinute în fuga vieţii de către tatăl autorului. Un moment tragic  uman şi absurd istoric, amândouă fiind, parcă, un destin repetabil, tocmai apartenent unui neam a cărei sorginte se pierde în urmă, spre rădăcina geto-dacică a poporului nostru. Un „Vă ordon’’ continuu, când „Pe aici nu treceţi’’, când „Ce-i cu voi, afară” şi tot aşa de la un veac la altul, fără să ştii cui e de spus: „Stai” şi cui un „Hai’’ pornit de la Focşani.

Deşi deloc germanici, spre-a repeta Walkiric doar „Jawohl”!, eroul nostru – tatăl, se strecoară din liniştea serală a „unei ultime nopţi de dragoste pentru viaţă” spre-a fi pe undeva, pe unde-i bezna celei „dintâi nopţi belicoase, copleşită de lehamite”. Cronica dureroasă a începutului de la origini ca un crud război, amplificată în aceste pagini, nu motivează sau prefigurează, nici „da’’-uri şi nici „nu”-uri, nici „Ave” şi nici „Vae”, ci doar surprinde cu un ocular neutru, ce se petrece, azi din nou, cu „Sapientia” lui Homo.  Deocamdată „autorii” ne pregătesc pentru „eroisme’’,  deoarece acel „putergai din Danemarca” nu mai poate fiinţa.

De la „şenile”’ să trecem pe „roţi” la bicicleta zilelor noastre, căreia autorul i se dăruieşte cu pasiune. E un mijloc de locomoţie, ce foloseşte o a ceeaşi energie nativă ca pe timpul „Războiului cu Troia” şi nu pe aceasta din import, prin „Cernobâl” sau „toluen-nitro”.

Acum, la orizont, orizontul, iar sub bolta cerească ozonul. Sunt notări spontane din drumeţiile autorului, nu în condiţii de confort ci doar pendulări. Pentru autor, „bicicleta’’ simplă îi este în viaţă ca o „soră’’ cu care împarte şi restul de pâine şi oboseala lui „nu opri” ca şi bucuria, uneori postumă, de a se găsi, nu pe o „pseudo-terră’’, ci într-o matură sută la sută.

Volumul cuprinde, eterogen, trei „popasuri” editoriale: un poem, alteori amar, adus celor două „cercuri alăturate şi sincrone” constituind „galaxia bicicletei”, apoi „primi paşi’’ ca evadări adolescentine, spre obiective, turistice sau „foto” prin împrejurimi şi în ultima plecare, manevră superlativă, bună pentru o Olimpiadă, „zborul biciclistic’’ al său, pe „pârtia” Transfăgărăşanului, la care admirăm nu că l-a „atacat”, ci, mai ales e faptul că a coborât dincolo, nu cu un Aro sau Volskwagen, ci cu un fluturaş fragil, cu aripioare din filet. Parcurgerea acestui „zid chinezesc” carpat rămâne pentru oricine şi oricare, un act temerar, o performanţă. Şi autorul Ştirbu a fost un „suisgeneris’’ olimpic temerar.

Două volume cu doi temerari, ce au luptat şi au înfruntat din plin, o inerţie cosmico-terestră care, ori e  sublimă ori e  demonism, confirmă şi prin pana autorului de-acum, că totul mişună pe lume, nu pentru faptul că orice se mişcă, ci că mişcarea duce spre altceva”.

Gheorghe A.M. CIOBANU

iunie 2011

—————————————————–

ŞTIRBU Mihai, scriitor, jurnalist, cineast, inginer, profesor. Născut la 15 aprilie 1957, în localitatea Cârligi, judeţul Bacău. Membru al Ligii Scriitorilor din România, Filala Iaşi – Moldova. Absolvent al Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” Iaşi (Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi Iaşi) 1977-1982. Secretar de redacţie şi fotoreporter la revista ,,Opinia studenţească”. Profesor la  Liceul „Roman-Vodă’” din oraşul Roman 1983-1987. A coordonat activitatea unui fotocineclub, obţinând trei premii întâi la nivel judeţean. Premiul Editurii Panteon la Concursul Naţional I. Creangă Iaşi, 1985.

Cărţi publicate:

Povestea nemuritorului (Piatra Neamţ, 1995, Editura Panteon);

Comoara verii (Iaşi, 1998, Editura Junimea);

Regăsirea înstrăinării (Iaşi, 2010, Editura PIM);

Periplu pe bicicletă (Editura PIM, 2010).

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să integrezi puloverele bărbătești în ținute smart-casual pentru cele mai chic outfituri în sezonul rece

Puloverul este o piesă indispensabilă, un ‘’must-have’’ pentru garderoba bărbaților. Când …