Home Breaking News Stiri Exclusive Case de autor: ION MINCU

Case de autor: ION MINCU

7 min read
0
0
1,428

Sinaia a adunat, în primii ani ai secolului XX, o impresionantă colecţie de arhitectură autentică, atât datorită interesului deosebit manifestat de aceasta staţiune, cât şi graţie contribuţiei celor mai importanţi arhitecţi ai acestei ţări. Acestea sunt „casele de autor”. Pornind de aici, astăzi am să vă spun câteva vorbe despre Ion Mincu.
„Pe vremuri, când moda servilismului în imitaţie stăpânea pe aproape toţi, el a îndrăznit să admire monumentele arhitectonice ale trecutului nostru, a avut răbdarea să le studieze, a avut pătrunderea ce trebuia ca să le descopere, originalitatea şi marele talent ce se cerea ca ele să poată da mari clădiri civile, potrivite pentru nevoile altei epoci”, scria Nicolae Iorga (şi el un sinăian prin adopţie) despre renumitul arhitect român (v. „Scrieri despre artă”, Editura Meridiane, 1968).
Ion Mincu (1852-1912) este inginer, arhitect, profesor şi deputat român. Îşi termină studiile inginereşti în 1875, la Facultatea de Drumuri şi Poduri, studiază arhitectura la Beaux-Arts în Paris (1877-1882) şi, după doi ani de ucenicie în atelierul lui Julien Gaudet, se întoarce, în 1884, în ţară, convins că arhitectura, ca modalitate artistică de exprimare, poate servi interesului naţional ca şi pictura sau literatura. Ca promotor al unui nou stil în arhitectura naţională românească (stilul neo-românesc), Ion Mincu studiază patrimoniul artistic medieval local descoperind soluţii stilistice şi tehnice pe care le preia într-o sinteză originală, integrându-le cu curaj în lucrările sale alături de elemente de construcţie şi decoraţiuni specifice arhitecturii tradiţionale populare româneşti. În acelaşi timp, desfăşoară o intensă activitate didactică şi îşi aduce o contribuţie determinantă la înfiinţarea Şcolii de arhitectură a Societăţii Arhitecţilor Români al cărui preşedinte este, între 1903 şi 1912. Ca o recunoaştere a deosebitei sale contribuţii la evoluţia şcolii româneşti de arhitectură, începând din anul 1953, Universitatea de Arhitectura şi Urbanism din Bucureşti, îi poartă numele. La moartea lui Ion Mincu, Ermil Pangrati spunea: „Opera lui are o altă latură, mai puţin cunoscută, dar covârşitor de importantă. Partea aceasta de activitate a artistului este dintre acelea care nu se manifestă prin clădiri de piatră sau de marmoră; ea a fost clădită în sufletele elevilor săi şi constituie un monument nepieritor”.
Lucrările lui Ion Mincu sunt puţine la număr. Într-o activitate de aproape 30 de ani, a realizat mai puţin de 15 proiecte. În vechile sau în mai noile studii, cele mai importante exemple ale operei sale sunt considerate ca fiind: casa Lahovary din Bucureşti (1886), unde pentru prima dată, din varietatea de stiluri folosite, păstrează doar monumentalitatea simplă a arhitecturii româneşti; Bufetul de la Sosea din Bucureşti (1892) considerat ca fiind expresia cea mai reuşită a stilului neo-romanesc şi, atenţie, vila Robescu din Sinaia (1897).
Ştie cineva să ne spună unde se află în Sinaia vila Robescu, o lucrare de referinţă din extrem de scurta listă de clădiri proiectate de fondatorul arhitecturii moderne româneşti? Vă spun eu. O mai găsiţi încă în fundătura străzii Avram Iancu, umilită şi dărăpănata, împărţită între mai mulţi proprietari şi chiriaşi iresponsabili ce o lasă de prea mult timp prada degradării, tratând-o cu o inocenta nepăsare. Oriunde în Europa, o astfel de clădire de referinţă se constituia într-un important obiectiv turistic local sau funcţiona ca muzeu. Aici, însă, pe prispa acoperită din lemn, dar şi pe sârmele înfipte în pereţii scorojiţi, locatarii îşi întind liniştiţi rufele la uscat.
Singura sclipire de speranţă o constituie faptul că, în 2008, un grup de studenţi arhitecţi au întocmit un releveu parţial şi că, iată, vorbim despre aceasta clădire ce îşi aşteaptă rabatoare respectul cuvenit şi un binemeritat loc pe lista monumentelor istorice din România.

arh. Nicolae Dan MANEA

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…