Home Breaking News Stiri Exclusive Case de autor: Toma T. Socolescu

Case de autor: Toma T. Socolescu

7 min read
0
0
1,718

Motto: “Nu poti pretui daca nu cunosti”

Opera unitara si complexa a arhitectul ploiestean Toma T.Socolescu are la temelie o cultura de erudit dar si mostenirea celor trei generatii de constructori si arhitecti ai familiei in care s-a nascut si s-a format. Marele arhitect ne-a daruit numeroase cladiri remarcabile, studii de specialitate dedicate arhitecturii romanesti fiind si intemeietorul mai multor fundatii culturale si institutii cum ar fi biblioteca N.Iorga sau Muzeul judetean de Arta. Recunoscut ca fiiind un mare arhitect, atat de confrati, de intelectuali sau nespecialisti, in epoca in care a trait dar si dupa aceea si pana in prezent, Socolescu marturiseste: ”arhitectura nu era pentru mine o simpla profesie care sa-mi aduca mijloacele de trai”.

Isi face studiile la ”Sf.Petru si Pavel” in Ploiesti iar liceul in Bucuresti la ”Gheorghe Lazar”. Indragostit de desen si de pictura, devine in 1911 arhitect diplomat al Scolii Superioare de Arhitectura din Bucuresti unde ii are ca dascali pe Grigore Cerchez, Petre Antonescu, Ion Berindei si Ion Mincu si unde mai apoi, revine ca profesor de teoria arhitecturii (1922 si 1948).

Adept al arhitecturii traditionale, se opune curentului cubist ”la moda” afirmand ca arhitectura nu este si nu trebuie sa fie internationala ”ea fiind conceputa intr-un anumit loc si de un anume popor”. Entuziast promotor al curentului arhitectural traditional romanesc, inspirat in special de stilul brancovenesc si mare pasionat de arheologie, a studiat si s-a implicat in conservarea cladirilor vechi si a bisericilor, publicand in acest sens numeroase studii si articole de specialitate. ”Ce e azi modern, peste 30-40 de ani va fi poate ceva ramas in urma, asa ca nu trebuie sa uitam acel adevar elementar, ca fara ieri nu poate fi azi, traditia fiind insasi substanta istoriei”.

Participa ca arhitect, constructor sau diriginte de santier la realizarea proiectelor sale dintre care, cele mai importante sunt: Halele centrale (1935), turnul Catedralei Sf. Ioan Botezatorul (1939), Colegiul I.L.Caragiale (1932) si Palatul de Justitie din Ploiesti. A proiectat si construit in special in judetul Prahova, la Campina, Valenii de Munte, Bucuresti, Boldesti-Scaieni, la Sinaia, Izvoarele sau Paulesti. Socolescu poate fi considerat un arhitect norocos pentru ca, soliditatea si confortul edificiilor realizate de el, in care se locuieste foarte bine si in ziua de azi, au facut ca cea mai mare parte a operelor sale sa dainuie in forma lor originala, cei care i-au renovat ulterior casele, neindraznind sa le modifice.

In 1919 este ales in functia de arhitect sef al judetului Prahova si mai apoi, in cea de primar al Ploiestiului unde depune eforturi pentru imbunatatirea aspectului si extinderea orasului iar la nivelul judetului, pentru infiintarea de cladiri publice. In 1928 se stabileste in comuna Paulesti, unde cumpara si amenajaza o casa pentru familia sa si al carui primar devine mai tarziu. In perioada comunista este persecutat de regim, evacuat din propria locuinta care ulterior este maltratata iar bunurile confiscate. Se muta in Bucuresti unde moare la varsta de 77 de ani.

Lista lucrarilor realizate de Toma T.Socolescu la Sinaia cuprinde: vila Nicolae Iorga din Furnica (1918), monument istoric, bine pastrata si intretinuta de familia marelui istoric; vila av.Grigore Ivanceanu (1934), situata tot pe Furnica, proprietatea ficei sale Alice (lasata in paragina si scoasa in prezent la vanzare), casa lui N. Scorteanu (1925) din Cumpatu, peste drum de Statiune Zoologica, vila C.I.Ionescu si vila Al.Radovici, renovarea Primariei Sinaia si vila din Cumpatu, construita in anul 1925 pentru sotia marelui arhitect, Florica Socolescu, restaurata cu multa grija de noii ei proprietari.

Toate aceste cladiri minunate din Sinaia, impreuna cu cele ale altor mari arhitecti romani: Ion Mincu, Petre Antonescu, Paul Smarandescu sau Duiliu Marcu, pot face obiectul unui traseu turistic cultural unic in cadrul ofertei turistice a statiunii. Insa, preocupati peste masura de zgomotoasele raliuri de pe bulevard si de grija de a transforma din nou centrul statiunii intr-un ”evolution” balci, omitem gesturile cu adevarat importante, cum ar fi sa montam pe peretele Primariei, o modesta placheta, care sa ateste contributia marelui arhitect la patrimoniul statiunii Sinaia.

SINAIA, 19.12.2011,

in cadrul campaniei SALVATI SINAIA
arh. MANEA Nicolae Dan
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Puncte de vedere (Poezii)” de Cristina HOROTAN

NAIVI De prea puține ori apropfundăm, Lăsând mintea bolnavă să ne-ndruge Idei malițioase, …