Home Breaking News Stiri Brasov Case noi pentru familiile în dificultate

Case noi pentru familiile în dificultate

18 min read
0
0
583

În premieră la Braşov, clubul Rotary şi Primăria au asigurat opt locuinţe pentru familiile cu probleme sociale

Şapte familii cu probleme sociale au de astăzi cîte o locuinţă, într-un ansamblu modular construit printr-un parteneriat între Rotary Club Braşov, Rotary Club Braşov Citadel şi Primărie, pe strada Carierei. Inaugurarea oficială a fost făcută ieri, cu participarea fostului preşedinte Rotary Club Braşov pentru perioada în care a fost demarat proiectul, Victor Hoffmann, actualul preşedinte, Mircea Chiru, şi primarul George Scripcaru. Tot ieri, beneficiarii au primit şi cheile noilor lor case.

Proiect demarat în urmă cu doi ani

Potrivit preşedintelui Rotary Club Braşov, Mircea Chiru, proiectul rotarian intitulat „Habitat social 2008“ a fost demarat în anul rotariat 2008-2009 şi a fost principalul proiect al clubului braşovean. În acel moment, Rotary Club Braşov a realizat planurile pentru un ansamblu social mai larg, însă, în urma evaluării, s-a decis ca deocamdată să se lanseze doar un prim modul, de opt locuinţe.
Fondurile – aproximativ 90.000 de euro pentru materiale – au fost strînse în bună parte la Gala de caritate a Clubului, din 2008. „Proiectul a fost gîndit pentru extindere, iar terenul ne permite să ajungem pînă la 40 de locuinţe. Mulţumim sponsorilor prezenţi la Gală, care au asigurat finanţarea acestui proiect, şi sperăm că vor exista şi alte persoane sau firme care vor agrea acest proiect şi vor participa la dezvoltarea lui“, a declarat Mircea Chiru.
Terenul şi utilităţile – apă, canalizare şi curent electric au fost asigurate de Primărie, iar construcţia şi mobilierul de către rotarieni. Fiecare dintre cele opt apartamente are o suprafaţă de aproximativ 30 de metri pătraţi, incluzînd un dormitor, o cameră de zi, baie şi bucătărie. Camerele sînt deja mobilate, iar baia şi bucătăria au dotările minim necesare. Pentru că soluţia aleasă pentru încălzire o reprezintă echipamentele electrice, fiecare apartament beneficiază de două radiatoare, iar în fiecare baie este montat un boiler electric de 80 litri.

Fără chirie, dar cu obligaţii

„Primăria a participat ca partener la mai multe proiecte susţinute de cele două cluburi Rotary din Braşov. Acest proiect este o premieră la Braşov şi chiar dacă poate nu este cea mai bună soluţie pentru a asigura locuinţă unor familii, este cea mai bună soluţie pe care o avem pe termen scurt. Contractele familiilor care locuiesc aici sînt întocmite pe doi ani, cu posibilitate de prelungire, şi nu vor plăti chirie, ci doar costul utilităţilor. Vor putea sta aici atîta timp cît îşi vor plăti facturile şi vor respecta anumite reguli de conduită civică“, a declarat primarul George Scripcaru, care a promis că de săptămîna viitoare vor începe lucrări de sistematizare şi reamenajare a zonei, inclusiv construcţia unui loc de joacă pentru copii.

Opt locuinţe, şapte chiriaşi

Din cele opt locuinţe, deocamdată sînt ocupate doar şapte. Sînt familii cu cel puţin un copil, aflate în evidenţele Direcţiei de Servicii Sociale din cadrul Primăriei. Una dintre condiţiile de repartizare, potrivit directorului DSS, Mariana Topoliceanu, a fost ca familiile respective să aibă o sursă de venit stabilă, pentru a-şi putea plăti cheltuielile curente. De asemenea, a spus directorul DSS, în majoritatea familiilor beneficiarilor există o persoană cu handicap. „Repartiţia acestor locuinţe, pe care nu dorim să le considerăm «sociale», a fost făcută separat de solicitările pentru locuinţă socială, unde există în acest moment 91 de cereri“, a precizat Mariana Topoliceanu.

„Avem o siguranţă aici“

Cît îi priveşte pe beneficiari, ei spun că sînt mulţumiţi cu actuala locuinţă. „Sînt divorţată, am o fetiţă de 10 ani şi lucrez cu contract pe perioadă nedeterminată la o firmă de tricotaje. Condiţiile de aici sînt mult mai bune decît cele unde am stat în chirie, într-o cameră de cămin. Şi, în plus, este şi o siguranţă pe această locuinţă, pentru că avem contract pe doi ani şi, dacă ne respectăm obligaţiile, nu riscăm să ne dea nimeni afară, aşa cum este în chirie la privaţi“, a declarat Valentina Grosu, de 34 de ani.
Rotarienii braşoveni s-au implicat de-a lungul anilor în mai multe proiecte sociale, între care sprijinirea bătrînilor cu pachete lunare de alimente (350 de persoane), burse acordate elevilor premianţi cu situaţii materiale dificile sau dotarea Spitalului de Copii Braşov cu aparatură medicală şi amenajarea centrului de primire urgenţe a spitalului. de: » Andrei PAUL

SURSA: http://www.monitorulexpres.ro

Clubul Rotary Braşov a inaugurat ieri locuinţele sociale, construite prin programul Habitat Social, demarat în anul 2008. Pentru realizarea celor opt locuinţe pe structură celulară, s-au investit 100.000 de euro, banii fiind strânşi în timpul galei de caritate de acum doi ani.

Proiectul „Habitat Social”, iniţiat de Clubul Rotary, a început în 2008, când preşedintele în exerciţiu (preşedinţia rotarienilor se acordă prin rotaţie, pe un an) era Victor Hoffmann. Banii necesari, circa 90.000 de euro, investiţi în primul lot de locuinţe modulare, au fost obţinuţi la Gala Rotary 2008, din invitaţii, tombole şi licitaţiile de obiecte aparţinând unor celebrităţi, dar şi prin atragerea unor sponsori. „Acest proiect a fost gândit pentru extindere, pentru că există posibilitatea ca în această zonă să ajungem la 40 de locuinţe de acest tip”, a declarat Mircea Chiru, preşedinte Club Rotary Braşov, anul 2010-2011.
Cu lacrimi în ochi. Au fost date în folosinţă, deocamdată, şapte dintre locuinţele sociale. De ele beneficiază familii care aveau mare nevoie de un acoperiş decent deasupra capului, însă criteriile rotarienilor au fost clare: cel puţin un membru al familiei să lucreze, pentru a-şi putea plăti întreţinerea, şi să aibă copii. Noua lor căsuţă are două camere, electricitate, apă curentă, boiler, încălzire şi este complet utilată şi mobilată. Suprafaţa fiecărei locuinţe modulare este de 36 de metri pătraţi. Emoţiile şi bucuria i-au copleşit ieri pe cei care au primit cheile locuinţelor, unde îi aşteptau pe masă un cozonac, o sticlă de vin şi un ghiveci cu flori, care să le facă mai primitor noul cămin. O situaşie dramatică avea o familie care locuia într-o baracă pe un câmp. Mama, bolbavă de cancer, mergea zilnic pe jos o jumătate de oră, pentru a ajunge la Braşov, la serviciu. Soţul suferă de epilepsie, iar cei doi soţi bolnavi au trei copii.
Chirie de 50 de lei. „Locuinţele au fost acordate persoanelor care se află în evidenţele Direcţiei de Servicii Sociale a Primăriei şi am căutat să le acordăm celor care îşi pot permite achitarea cheltuielilor. Legat de valoarea chiriei lunare, încă nu s-a discutat acest aspect, însă dacă se va stabili un cuantum, acesta va reprezenta o sumă modică, undeva la 50 de lei lunar. Familiile trebuie să îşi permită să achite costurile de întreţinere, fiindcă au venituri între 240 şi 640 de lei lunar. Cele şapte familii, care au în total opt copii, au încheiat contracte pe doi ani de zile. În cazul unei familii, care are probleme sociale mai grave, s-a discutat problema unei prelungiri a contractului, între trei şi şase luni”, a precizat Mariana Topoliceanu, directorul Direcţiei de Servicii Sociale Braşov.
http://www.brasovultau.ro/

================

Proiectul „Habitat Social”, iniţiat de Clubul Rotary, cu sprijinul Primăriei a demarat în 2008. În primul proiect de acest tip, inaugurat la Braşov, s-a investit, până acum, 90.000 de euro.

Astăzi au fost date în folosinţă, deocamdată, opt locuinţe sociale. De ele beneficiază familii care avreau nevoie de un acoperiş deasupra capului. Noua lor căsuţă are două camere, electricitate, apă curentă, boiler, încălzire şi este complet utilată.

„La Braşov există un deficit de locuinţe sociale. Familiile au fost selectate dintre persoanele care beneficiază de ajutoare sociale din partea Primăriei. Alte două criterii au fost ca acestea să aibă copii, iar unul din membri familiei să lucreze”, a declarat Mircea Chiru, preşedinte Club Rotary.

Bucurie mare pentru familiile nevoiaşe

Printre acestea se numără şi familia Archim alcătuită din soţii Gheorghe şi Mihaela şi fetiţa lor Denisa, de numai doi ani. „Ne place foarte mult noua noastră căsuţă. Aici avem condiţii mult mai bune de trai, nu mai plătim chirie, iar fetiţa are camera ei. Doar cu salariul soţului, cu indemnizaţia de ajutor social şi cu alocaţia nu ne puteam permite să stăm în chirie”, a declarat capul familiei, care îşi ajuta soţia cu probleme locomotorii.

Şi familia Maier avea nevoie urgentă de o căsuţă a lor. Soţii Claudiu şi Iuliana sunt surdomuţi, iar de 10 de când şi-au unit sufletele au locuit într-o garsonieră, cu chirie. „Până acum locuiam într-o cămăruţă şi ne chinuiam să plătim toate cheltuielile. Aici vom plăti doar utilităţile, iar copilul nostru poate trăi într-un mediu mai bun”, a spus doamna Maier.

Deosebit de încântat de noua lui locuinţă a fost şi băieţelul lor Iulian, care luna viitoare va împlini 10 ani. „Sunt tare bucuros că de acum înainte am camera mea. O să-i aduc şi pe colegii mei să vadă unde locuim“, ne-a mărturisit băiatul.

Pe viitor, în zonă, vor fi amplasate alte opt containere destinate familiilor cu nevoi speciale.

SURSA: http://www.adevarul.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Brasov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Proiectate de austrieci: 10 km de pârtii la Râşnov, telegondolă şi lac de acumulare

Ieri a fost prezentat master planul de peste 36 milioane de euro pentru dezvoltarea staţiu…