Home Cât mai costă apartamentele noi: februarie, nivelul minim al ultimilor trei ani.

Cât mai costă apartamentele noi: februarie, nivelul minim al ultimilor trei ani.

6 min read
0
0
346

Preţurile apartamentelor noi au atins în luna februarie nivelul minim din ultimii trei ani, faţă de vârful înregistrat în 2008 garsonierele ieftinindu-se cu peste 40%, conform unui portal de ansambluri imobiliare. Analiştii imobiliari sunt de părere că în acest an preţurile locuinţelor în general ar mai putea înregistra o scădere de circa 5%.

“Preţurile arată deja o tendinţă de stabilizare, iar pentru acest an estimez, în cazul în care nu se va produce o stabilizare, o scădere moderată de circa cinci procente”, a declarat pentru gândul Valentin Ilie, preşedinte Coldwell Banker Affiliates of România. Acesta spune că trendul pe piaţa rezidenţială este “pozitiv” pentru că numărul de tranzacţii este în creştere, iar cererea este semnificativ mai mare decât anul trecut.

54.700 de euro, o garsonieră într-un bloc nou

“P reţul mediu al unei garsoniere dintr-un bloc nou a fost în scădere cu 4% faţă de luna februarie a anului precedent şi cu 43% faţă de cota maximă înregistrată în februarie 2008, ajungând la valoarea de 54.747 euro. La apartamentele cu 2 camere şi 3 camere, scăderile au fost de 10%, respectiv 9% faţă de anul precedent, şi de 41%, respectiv 43% faţă de februarie 2008”, potrivit unei analize a Rezidential.net.

Acesta arată că preţul mediu al unui apartament cu 2 camere într-un ansamblu rezidenţial din Bucureşti a fost de 79.901 euro, în timp ce pentru apartamentele de 3 camere, preţul mediu a ajuns la 120.600 euro. Pentru apartamentele cu 4 camere, reducerile de preturi au fost mai mici, de 4% faţă de anul trecut şi doar 11% faţă de 2008. “Motivul este că mulţi dezvoltatori au renunţat la apartamentele cu 4 camere, preferând să recompartimenteze construcţiile în garsoniere şi apartamente cu 2 camere”, arată sursa citată.

  • Într-un studiu prezentat recent de gândul se arată că numărul anual de spaţii locative noi la nivel naţional este de aproximativ 40.000 de unităţi, dintre care în 2010 au fost tranzacţionate doar 10.000-12.000 de unităţi. Astfel că unii dezvoltatori din oraşe precum Cluj-Napoca sau Constanţa au ajuns să ofere preţuri pe metru pătrat inferioare celor ale locuinţelor vechi.

În schimb, în Bucureşti se înregistrează cea mai mare discrepanţă de preţ între un metru pătrat nou şi unul vechi, de 20,2%, în favoarea celui nou. Aici, valoarea unui apartament nou cu două camere este în medie, de 64.450 de euro, potrivit studiului citat.

  • Cât priveşte locuinţele vechi,gândula relatat recent că Piteştiul este oraşul în care s-au înregistrat cele mai mari scăderi ale preţurilor apartamentelor vechi din România. O locuinţă din acest oraş s-a ieftinit cu 12,3% în a doua jumătate a anului trecut, faţă de primele şase luni ale anului, potrivit datelor unui studiu al companiei de evaluare Darian.
  • Pe locul secund în topul deprecierii valorii proprietăţilor rezidenţiale vechi este Capitala. Aici acelaşi apartament de două camere costă aproximativ 55.450 de euro. Potrivit unei analize recente a imobiliare.ro, cartierele Rahova şi Drumul Taberei sunt pe primele locuri în Capitală între zonele în care se găsesc cele mai multe apartamente scoase la vânzare de către proprietari, urmată de Berceni.

SURSA: http://www.gandul.info

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…