După ce a efectuat lucrări de defrişare masivă, astfel încât Cetăţuia Braşovului să fie vizibilă şi iluminată arhitectural, Primăria Braşov nu acceptă să facă investiţiile pe care le-a anunţat. Chiar dacă, iniţial, proiectul de scoatere la lumină a Cetăţuii Braşovului, după modelul Râşnovului, viza şi iluminatul arhitectural, edilii s-au răzgândit.
Nu a ştiut? Fără nici o dezbatere publică – aşa cum ne-am obişnuit când e vorba de chestiuni de interes public – Primăria a decis şi a şi făcut o masivă defrişare a copacilor din jurul Cetăţuiei, pe motiv că aceştia ar împiedica vederea monumentului. Pe terenul curăţat, municipalitatea a plantat puieţi.
S-au tăiat 325 de arbori. Ei au fost tăiaţi fără să se facă vreun studiu de specialitate. Acum, deşi defrişarea a născut numeroase comentarii, primarul Scripcaru pare că abia a aflat de situaţia juridică a Cetăţuii. Atunci când a început defrişarea, mai multe voci au acuzat că multe dintre terenurile din jurul Cetăţuii vor fi construite, PUZ-urile fiind aprobate. Construcţiile ar urma să se ridice până la marginea monumentului istoric, viitorii proprietari fiind persoane cunoscute.
Suspiciuni. În urmă cu doi ani, Consiliul Local a dat trei hotărâri cu privire la un teren situat deasupra Str. Eminescu (în dreptul Str. Furcii), prin care este tăiat drumul pietonal cu serpentine, construit în urmă cu circa 130 de ani pentru promenadă. Practic, destinaţia de loc de „promenadă” s-a schimbat în “teren”, a trecut din domeniu public în domeniul privat al municipiului şi a fost înstrăinat către o persoană fizică cu titlu de despăgubiri pentru un alt teren naţionalizat cândva în cartierul Astra. Ulterior, s-a întocmit şi aprobat un plan urbanistic, prin care terenul este reglementat ca parcelabil şi construibil. Se pare că aceeaşi soarta au avut-o toate grădinile de ICRAL din spatele caselor de pe Eminescu, dar şi culmea dealului, către vechile Cariere, unde deja sunt garduri din sârma ghimpată.
I se refuză audienţa. Din cauză că Cetatea Braşovului aparţine societăţii Postăvarul, care la rândul său este deţinută de SIF Transilvania, sistemul de iluminat arhitectural nu poate fi implementat cu fonduri de la bugetul local. Pentru a fi iluminată arhitectural Cetatea Braşovului, sunt cel puţin două soluţii. Una dintre ele este ca SIF Transilvania să achiziţioneze acest sistem şi să îl implementeze, iar o alta ar fi că Cetatea să fie cedată în patrimoniul municipalităţii, iar SIF să rămână doar cu administrarea ei. Primarul George Scripcaru a declarat însă că nu reuşeşte să se înscrie în audienţă la Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania.
-
Fondurile pentru programul POSDRU au fost DEBLOCATE de Comisia Europeană!
Premierul României, Victor Ponta a declarat luni că Guvernul a primit, în mod oficial, scr…
Load More Related Articles
-
Lexmark – soluții versatile pentru casă și birou
Compania americană Lexmark s-a remarcat de-a lungul timpului datorită produselor de foarte… -
Amenajarea dormitorului in nuante neutre pas cu pas!
Culorile neutre sunt opusul nuantelor luminoase si vibrante. Aceasta paleta de culori insp… -
“ODĂ MĂRIEI SALE, SFINXUL” de Ion Iancu Vale
“Poarta Bucegilor”, (oraşul Buşteni), ni s-a “deschis” în acel gla…
Load More By Mihai Mircea Totpal
-
Lexmark – soluții versatile pentru casă și birou
Compania americană Lexmark s-a remarcat de-a lungul timpului datorită produselor de foarte… -
Amenajarea dormitorului in nuante neutre pas cu pas!
Culorile neutre sunt opusul nuantelor luminoase si vibrante. Aceasta paleta de culori insp… -
Cartuse de calitate pentru imprimanta ta HP – secretul pentru printuri de calitate
O imprimanta reprezinta fara doar si poate o investitie inteligenta de lunga durata. Cu aj…
Load More In
Check Also
Lexmark – soluții versatile pentru casă și birou
Compania americană Lexmark s-a remarcat de-a lungul timpului datorită produselor de foarte…