Home Ce se întâmplă cu Cetăţuia?

Ce se întâmplă cu Cetăţuia?

5 min read
0
0
867

După ce a efectuat lucrări de defrişare masivă, astfel încât Cetăţuia Braşovului să fie vizibilă şi iluminată arhitectural, Primăria Braşov nu acceptă să facă investiţiile pe care le-a anunţat. Chiar dacă, iniţial, proiectul de scoatere la lumină a Cetăţuii Braşovului, după modelul Râşnovului, viza şi iluminatul arhitectural, edilii s-au răzgândit.
Nu a ştiut? Fără nici o dezbatere publică – aşa cum ne-am obişnuit când e vorba de chestiuni de interes public – Primăria a decis şi a şi făcut o masivă defrişare a copacilor din jurul Cetăţuiei, pe motiv că aceştia ar împiedica vederea monumentului. Pe terenul curăţat, municipalitatea a plantat puieţi.
S-au tăiat 325 de arbori. Ei au fost tăiaţi fără să se facă vreun studiu de specialitate. Acum, deşi defrişarea a născut numeroase comentarii, primarul Scripcaru pare că abia a aflat de situaţia juridică a Cetăţuii. Atunci când a început defrişarea, mai multe voci au acuzat că multe dintre terenurile din jurul Cetăţuii vor fi construite, PUZ-urile fiind aprobate. Construcţiile ar urma să se ridice până la marginea monumentului istoric, viitorii proprietari fiind persoane cunoscute.
Suspiciuni. În urmă cu doi ani, Consiliul Local a dat trei hotărâri cu privire la un teren situat deasupra Str. Eminescu (în dreptul Str. Furcii), prin care este tăiat drumul pietonal cu serpentine, construit în urmă cu circa 130 de ani pentru promenadă. Practic, destinaţia de loc de „promenadă” s-a schimbat în “teren”, a trecut din domeniu public în domeniul privat al municipiului şi a fost înstrăinat către o persoană fizică cu titlu de despăgubiri pentru un alt teren naţionalizat cândva în cartierul Astra. Ulterior, s-a întocmit şi aprobat un plan urbanistic, prin care terenul este reglementat ca parcelabil şi construibil. Se pare că aceeaşi soarta au avut-o toate grădinile de ICRAL din spatele caselor de pe Eminescu, dar şi culmea dealului, către vechile Cariere, unde deja sunt garduri din sârma ghimpată.
I se refuză audienţa. Din cauză că Cetatea Braşovului aparţine societăţii Postăvarul, care la rândul său este deţinută de SIF Transilvania, sistemul de iluminat arhitectural nu poate fi implementat cu fonduri de la bugetul local. Pentru a fi iluminată arhitectural Cetatea Braşovului, sunt cel puţin două soluţii. Una dintre ele este ca SIF Transilvania să achiziţioneze acest sistem şi să îl implementeze, iar o alta ar fi că Cetatea să fie cedată în patrimoniul municipalităţii, iar SIF să rămână doar cu administrarea ei. Primarul George Scripcaru a declarat însă că nu reuşeşte să se înscrie în audienţă la Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania.

SURSA: http://www.brasovultau.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Vezi ce cadouri ai putea să-i faci iubitei tale Crăciunul acesta

Se apropie sărbătorile și ai rămas în pană de idei pentru cadoul iubitei tale? Încă nu e p…