Home Cel mai puternic laser din lume in Romania

Cel mai puternic laser din lume in Romania

14 min read
0
0
317

Cum functioneaza relatia Romania – UE – companii private in domeniul cercetarii

Proiectul celui mai puternic laser din lume – Extreme Light Infrastructure-NUCLEAR PHYSICS care va fi construit la Magurele – va fi depus la Comisia Europeana in septembrie-octombrie. Pana atunci, pentru a asigura finantarea de 280 de milioane de euro, Executivul trebuie sa realoce bani de la alte programe operationale. Decizia este asteptata, insa, inca din luna decembrie a anului trecut, a declarat profesorul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica Nucleara si managerul proiectului ELI in Romania. Prezent la un seminar international pe tema ELI-NP, Zamfir a precizat ca, daca Guvernul va lua decizia in timp util si daca CE va da un raspuns afirmativ proiectului romanesc, bugetul de stat va suporta o treime costurile de intretinere ale facilitatii. Restul vor fi bani de la Bruxelles, din proiecte private si de la mari actori industriali sau high-tech.

Daniel Funeriu: Proiectul are toata sustinerea mea politica si sunt convins ca va avea toata sustinerea guvernului

Daniel Funeriu
Daniel Funeriu
Foto: Agerpres

Prezent la seminarul “Extreme Light Infrastructure Conference – A growth engine for Romania”, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ca “proiectul are toata sustinerea mea politica si sunt absolut convins ca va avea toata sustinerea guvernului”. Intrebat cand va decide Guvernul realocarea de bani care sa permita inaintarea proiectului, Funeriu a raspuns: “speram ca in septembrie-octombrie proiectul va ajunge la Comisia Europeana“.

Proiectul are nevoie de 280 de milioane de euro. Obiectivul nostru este ca majoritatea acestor bani sa fie din fonduri europene. Pentru a indeplini acest obiectiv, guvernul trebuie sa ia o decizie cu privire la o realocare financiara si, dupa ce aceasta etapa va fi realizata, putem merge mai departe sa depunem proiectul la Comisia Europeana. Asa cum am spus, angajamentul pentru acest proiect este mare“, a continuat ministrul, fara a preciza o data clara la care Guvernul va lua o decizie.

Foto proiect – Cladirea ELI-NP din Magurele

Funeriu a declarat ca ELI-NP poate inversa “fenomenul de scurgere de creiere” din Romania. Societatea romaneasca are nevoie, insa, si de schimbarea mentalitatii, a precizat acesta, punctand ca “unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le schimbam in aceasta societate este sa trecem de la “merge si asa” la “yes, we can”. Pentru ca “we can””.

Intrebat care sunt pasiunile sale, in afara locului de munca, Funeriu a replicat: “Interesele mele in afara activitatilor guvernului sunt activitatile guvernului (“government business” in original, n.red.)”.

Nicolae Zamfir: IBM, daca are nevoie de fasciculi gamma sau de laseri, vine si plateste

Nicolae Zamfir
Nicolae Zamfir
Foto: Agerpres

Cel mai important si cel mai complex pilon al proiectului ELI va fi construit in Romania, a declarat profesorul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei” si managerul proiectului ELI in Romania. Fizicienii de la Bucuresti asteapta, insa, o hotarare de Guvern care sa permita atragerea de fonduri structurale, inainte de a obtine avizul Comisiei Europene pentru a incepe constructia laserului.

In cazul in care termenele vor fi respectate, iar pana la sfarsitul anului pilonul romanesc al pilonului va avea aviz de la Bruxelles, se va trece la construirea efectiva a facilitatii si a laserilor,proiect in valoare totala de 280 de milioane de euro, din care cofinantarea nationala este de 17%, a precizat Zamfir. Ulterior, “bugetul de stat va suporta o treime din costurile de intretinere, o treime va fi suportata de la Bruxelles, o alta treime din proiecte private sau de la useri industriali sau de high-tech. IBM daca are nevoie de fasciculi, de gamma sau de laseri vine, plateste cat costa“, a explicat managerul de proiect.

Foto proiect – Cladirea ELI-NP din Magurele

Potrivit acestuia, “ELI in Romania va fi de doua feluri: vizibil cu laseri si invizibil cu gamma. De aceea cel mai complex este cel romanesc, pentru ca va avea doua fascicule. Plus ca vor fi doi laseri de cate 10 Petawatti in Romania, deci vor 3 fascicule care se vor concentra simultan“.

Zamfir a explicat ca proiectul romanesc este, in acest moment, limitat de doi factori: fondurile structurale din aceasta etapa trebuie cheltuite pana in decembrie 2015, iar “tot ceea implica aceste instrumente, laserul si fasculele gamma, nu poate fi cumparat de pe raft. Nu exista nimic facut, trebuie gandit si conceput. Iar timpul pe care il apreciaza fizicienii ca fiind necesar pentru a dezvolta aceste instrumente este de cel putin trei ani si jumatate. Deci daca nu se finanteaza la anul, se poate finanta, dar…

In ceea ce priveste intretinerea facilitatii, estimarile pornesc de la faptul ca “puterea necesara va fi de 5 megawatti, care costa”. Cei care au facut studiul de fezabilitate au imaginat o sursa de energie verde, cu pompe de caldura: se fac 100 de pompe de caldura in jur, astfel incat energia sa fie asigurata din schimburi geotermale de caldura, a explicat managerul proiectului.

Acesta a precizat ca in Europa exista astfel de sisteme cu pompe, insa numai pentru case individuale. “Ar fi prima data in Europa cand poti sa faci la nivel industrial astfel de lucruri. Costurile vor fi mari, dar vor fi acoperite si din fonduri nationale, si din fonduri europene“.

Aplicabilitatea experimentelor ELI-NP: Experimentele vor avea aplicabilitate imediata in diferite domenii, cum ar fi cel medical – prin dezvoltarea de terapii anticancer – pana in cel de mediu – ecologizarea deseurilor radioactive – si educatie. “Se va putea realiza un tip anume de protono-terapie care nu s-a mai facut pana acum, iar asta inseamna calitatea vietii oamenilor care sunt intr-o situatie deosebita, cancer si alte boli. La momentul acesta, izotopii radioactivi folisiti in zona medicala se realizeaza acolo unde exista reactor. (…) Din laser si experiment de fizica nucleara va fi o productie fantastica de astfel de izotopi, cu o eficienta teribila” – Adrian Curaj, membru al Comitetului International de Avizare ELI-NP.

Reprezentare grafica a unui experiment / Sursa: extreme-light-infrastructure.eu

Pe scurt, etapele aprobarii facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics:

  • In decembrie 2010, Guvernul a adoptat o nota privind construirea la Magurele, in judetul Ilfov, a facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics pentru cercetari in domeniul laserelor si a fizicii nucleare din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicata luminii extreme
  • Pe 3 ianuarie 2011, proiectul a fost trimis spre evaluare in JASPERS
  • In februarie a fost primita o prima evaluare a proiectului, iar in martie JASPERS a remis evaluarea finala, “extrem de pozitiva”
  • In prezent, Guvernul Romaniei trebuie sa treaca ELI pe propunerea de finantare din fonduri structurale
  • Propunerea va fi trimisa apoi la Bruxelles, spre aprobare
  • La inceputul anului 2012 este planificata demararea constructiei
  • Constructia are ca termen de finalizare 2015

Laborator de cercetare stiintifica pentru folosirea laserilor / Sursa: extreme-light-infrastructure.eu

Ce este ELI

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, facilitatea care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.

Dintre cei trei piloni ai proiectului ELI, pilonul a carui constructie revine Romaniei, ELI – NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP), este cel mai complex. ELI-NP se va construi in orasul Magurele, la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”.

Proiectul din Romania se cifreaza la 280 de milioane de euro, din fonduri europene. Aplicatiile experimentelor planificate pe platforma de la Magurele merg de la terapia anticancer si ecologizarea deseurilor radioactive, pana la realizarea de acceleratori de particule performanti. Proiectul consta in obtinerea unor fascicule laser cu intensitati de peste 1.000 de ori mai mari decat cele mai mari valori disponibile astazi.

Prin acest proiect, in colaborare cu Cehia si Ungaria, Romania va dezvolta cel mai puternic laser din istorie si va dezvolta tehnologii superioare celor ale Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN – European Organization for Nuclear Research), potrivit Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

SURSA: http://www.hotnews.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să integrezi puloverele bărbătești în ținute smart-casual pentru cele mai chic outfituri în sezonul rece

Puloverul este o piesă indispensabilă, un ‘’must-have’’ pentru garderoba bărbaților. Când …